Diferència entre revisions de la pàgina «Khoges»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Sense canvi de mida ,  fa 7 anys
m
'Succeir' és un verb intransitiu
m (Corregit: un altra ''pir > un altre ''pir)
m ('Succeir' és un verb intransitiu)
Es coneixen alguns noms de caps de la comunitat o ''pir'' (Salah al-Din, Shams al-Din, Nasir al-Din i Sahib al-Din -fill i nét de Shams al-Din-, a més d'alguns no esmentats) però la seva activitat és quasi desconeguda, i va tenir lloc molt probablement a [[Sind]] i no a Gujarat; en tot cas van progressar a poc a poc i el ''pir'' Sadr al-Din, fill de Sahib al-Din, hauria convertit als khoges, una casta sorgida dels lohanes; els hi hauria donat aquest nom (singular khoja o khodja) del persa ''khwadja'' o ''kwaja'', que vol dir "mestre" en certa forma equivalent al indi ''thakur'' (noble).
 
Sadr al-Din hauria mort en data desconeguda entre 1369 i 1416 segones les fonts (prop de la segona data sembla més probable). ElLi va succeir el seu fill Hasan Kabir al-Din mort entre 1449 i 1490, probablement a l'entorn del 1470. Va seguir el seu germà Tadj al-Din al que es van oposar els seus nebots fills de Kabir i li van fer acusacions, i del disgust es va morir o es va suïcidar; Imam Shah, fill de Kabir va intentar l'adhesió dels khoges del Sind sense èxit i es va establir al Gujarat on va fer moltes conversions i segons la llegenda va convertir fins i tot al sultà Mahmud Shah I Begra Gudjarati (1458-1511) la filla del qual s'hauria cast amb Nar Muhammad, fill d'Imam Shah. Aquest va morir a Pirana (fundada per ell mateix) el 1513 i Nar Muhammad elli va succeir i es creu que en el su temps es va produir un conflicte quan es va proclamar imam ismaïlita pel damunt del de Pèrsia i va formar la comunitat imamshàhida arrossegant a una part dels ismaïlites del Gujarat. Sembla que va passar algun temps fins que fou enviat un altre ''pir'' des de Pèrsia però no va tenir èxit i es va establir amb alguns seguidors a Navanagar i el 1584 a Bhuj on va morir el 1593.
 
Posteriorment els nizarites de Gujarat i els de Sind van estar governats per ''wakils'' o per ''bawas'', però els descendents de Kabir al-Din van conservar molta influència. Mashayik, mort el 1697, va posar fi a la dependència dels nizarites del imam ismaïlita i es va acostar a sunnites i duodecimans. Els eu germà Hasan en canvi va restar fidel i el van seguir molts momnes del Gujarat i alguns altres.
223.351

modificacions

Menú de navegació