Ar-Rabí ibn Yunus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: articipar a les intri -> articipar en les intri
m 'Succeir' és un verb intransitiu
Línia 1: Línia 1:
'''Ar-Rabí ibn Yunus ibn Abd-Al·lah ibn Abi-Farwa''' (en [[àrab]] ''ar-Rabīʿ b. Yūnus b. ʿAbd Allāh b. Abī Farwa'') (vers [[730]]-vers [[786]]) fou un [[mawla|llibert]] [[musulmà]] de [[Hàrith al-Haffar]], llibert al seu torn del [[califa]] [[Uthman ibn Affan]]. Va servir sota els califes [[Al-Mansur (abbàssida)|Al-Mansur]] (754-775), [[Al-Mahdí (abbàssida)|Al-Mahdí]] i [[Al-Hadi (abbàssida)|Al-Hadi]]. El primer el va nomenar ''[[hàjib]]'' i després [[visir]] (com a ''hàjib'' el va succeir el seu fill [[Al-Fadl ibn ar-Rabí]]). Sota Al-Hadi va ser apartat dels llocs principals pel visir [[Abu-Ubayd-Al·lah Muàwiya ibn Ubayd-Al·lah ibn Yassar al-Aixarí|Abu-Ubayd-Al·lah]] però Ar-Rabí va participar en una intriga que derrocà al seu rival (779/780) i va recuperar el seu antic càrrec de ''hàjib'' però com a visir va pujar Yakub ibn Dawud. El [[785]], el califa, que era fora de la capital, el va nomenar el seu delegat a [[Bagdad]]. Va participar en les intrigues successòries d'Al-Mahdí, però Al-Hadi el va perdonar i el va nomenar visir, ''hàjib'' i canceller al mateix temps, si bé el visirat li fou retirat al cap de poc. Va morir poc temps després.
'''Ar-Rabí ibn Yunus ibn Abd-Al·lah ibn Abi-Farwa''' (en [[àrab]] ''ar-Rabīʿ b. Yūnus b. ʿAbd Allāh b. Abī Farwa'') (vers [[730]]-vers [[786]]) fou un [[mawla|llibert]] [[musulmà]] de [[Hàrith al-Haffar]], llibert al seu torn del [[califa]] [[Uthman ibn Affan]]. Va servir sota els califes [[Al-Mansur (abbàssida)|Al-Mansur]] (754-775), [[Al-Mahdí (abbàssida)|Al-Mahdí]] i [[Al-Hadi (abbàssida)|Al-Hadi]]. El primer el va nomenar ''[[hàjib]]'' i després [[visir]] (com a ''hàjib'' li va succeir el seu fill [[Al-Fadl ibn ar-Rabí]]). Sota Al-Hadi va ser apartat dels llocs principals pel visir [[Abu-Ubayd-Al·lah Muàwiya ibn Ubayd-Al·lah ibn Yassar al-Aixarí|Abu-Ubayd-Al·lah]] però Ar-Rabí va participar en una intriga que derrocà al seu rival (779/780) i va recuperar el seu antic càrrec de ''hàjib'' però com a visir va pujar Yakub ibn Dawud. El [[785]], el califa, que era fora de la capital, el va nomenar el seu delegat a [[Bagdad]]. Va participar en les intrigues successòries d'Al-Mahdí, però Al-Hadi el va perdonar i el va nomenar visir, ''hàjib'' i canceller al mateix temps, si bé el visirat li fou retirat al cap de poc. Va morir poc temps després.


== Bibliografia ==
== Bibliografia ==

Revisió del 16:29, 12 oct 2014

Ar-Rabí ibn Yunus ibn Abd-Al·lah ibn Abi-Farwa (en àrab ar-Rabīʿ b. Yūnus b. ʿAbd Allāh b. Abī Farwa) (vers 730-vers 786) fou un llibert musulmà de Hàrith al-Haffar, llibert al seu torn del califa Uthman ibn Affan. Va servir sota els califes Al-Mansur (754-775), Al-Mahdí i Al-Hadi. El primer el va nomenar hàjib i després visir (com a hàjib li va succeir el seu fill Al-Fadl ibn ar-Rabí). Sota Al-Hadi va ser apartat dels llocs principals pel visir Abu-Ubayd-Al·lah però Ar-Rabí va participar en una intriga que derrocà al seu rival (779/780) i va recuperar el seu antic càrrec de hàjib però com a visir va pujar Yakub ibn Dawud. El 785, el califa, que era fora de la capital, el va nomenar el seu delegat a Bagdad. Va participar en les intrigues successòries d'Al-Mahdí, però Al-Hadi el va perdonar i el va nomenar visir, hàjib i canceller al mateix temps, si bé el visirat li fou retirat al cap de poc. Va morir poc temps després.

Bibliografia