Jean Bodel: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Jean Bodel''' va ser un poeta i trobador medieval del nord de França de la segona meitat del segle XII que va escriure en llengua romànica.[[La Chanson des Saisnes]] és la seva obra més coneguda.
'''Jean Bodel''' va ser un poeta i trobador medieval del nord de França de la segona meitat del segle XII que va escriure en llengua romànica.''[[La Chanson des Saisnes]]'' és la seva obra més coneguda.


== Biografia ==
== Biografia ==
Línia 9: Línia 9:
Bodel és autor de les següents obres:
Bodel és autor de les següents obres:


1) [[La chanson des Saisnes]] és una obra que pertany al gènere èpic, escrita en vers (conté 7838 versos), que relata la guerra entre els francs, a les ordres del rei Carlemany, i els saxons, capitanejats per Widukind (anomenat Guiteclind per Bodel).
1) ''[[La chanson des Saisnes]]'' és una obra que pertany al gènere èpic, escrita en vers (conté 7838 versos), que relata la guerra entre els francs, a les ordres del rei Carlemany, i els saxons, capitanejats per Widukind (anomenat Guiteclind per Bodel).


2) [[Le jeu de saint Nicolas]], datat entre 1194 i 1202 i ambientada en la guerra entre els àrabs i els cristians. En ella, es descriu com sant Nicolau impedeix el robatori del seu tresor.
2) ''[[Le jeu de saint Nicolas]]'', datat entre 1194 i 1202 i ambientada en la guerra entre els àrabs i els cristians. En ella, es descriu com sant Nicolau impedeix el robatori del seu tresor.


3) [[Congés]], poema escrit el 1202, on Bodel, ja malalt de lepra, es despedeix de la seva ciutat i els seus amics; un poema personal sobre la mort que inclou dades autobiogràfiques.
3) ''[[Congés]]'', poema escrit el 1202, on Bodel, ja malalt de lepra, es despedeix de la seva ciutat i els seus amics; un poema personal sobre la mort que inclou dades autobiogràfiques.


4) Diverses obres menors com 5 [[pastorel•les]] i 9 [[fabliaux]].
4) Diverses obres menors com 5 [[pastorel•les]] i 9 [[fabliaux]].


==Referències ==
==Bibliografia ==
{{MR|data=octubre de 2014}}
{{MR|data=octubre de 2014}}
* BRASSEUR, Annette. Jehan Bodel. La chanson des Saisnes. Textes littéraires français. Geneve: Librairie Droz S.A., 1989. ISBN
* BRASSEUR, Annette. ''Jehan Bodel. La chanson des Saisnes''. Textes littéraires français. Geneve: Librairie Droz S.A., 1989. ISBN


[[Categoria:Trobadors]]
[[Categoria:Trobadors]]

Revisió del 18:40, 26 oct 2014

Jean Bodel va ser un poeta i trobador medieval del nord de França de la segona meitat del segle XII que va escriure en llengua romànica.La Chanson des Saisnes és la seva obra més coneguda.

Biografia

La major part de les seves dades biogràfiques ens són desconegudes, entre elles, la data i el lloc del seu naixement. Estava estretament lligat a la ciutat d´Arras, capital de departament de Pas de Calais, on va participar activament en la vida política i social de la ciutat. Va ser membre de la Confrérie des jongleurs et des bourgeois, en el registre de la qual figura la seva mort durant el primer semestre de 1210. Sabem que havia adquirit lepra l´any 1202, circumstància que el va obligar a recloure´s en una leproseria on va morir.

A Bodel s´atribueix una classificació de les obres literàries en 3 grups: la matèria de Roma, que inclou les obres clàssiques; la matèria de Bretanya,que inclou les obres relacionades amb el Rei Artús i la matèria de França, que comprèn les obres relacionades amb el rei Carlemany i la seva noblesa.

Producció literària

Bodel és autor de les següents obres:

1) La chanson des Saisnes és una obra que pertany al gènere èpic, escrita en vers (conté 7838 versos), que relata la guerra entre els francs, a les ordres del rei Carlemany, i els saxons, capitanejats per Widukind (anomenat Guiteclind per Bodel).

2) Le jeu de saint Nicolas, datat entre 1194 i 1202 i ambientada en la guerra entre els àrabs i els cristians. En ella, es descriu com sant Nicolau impedeix el robatori del seu tresor.

3) Congés, poema escrit el 1202, on Bodel, ja malalt de lepra, es despedeix de la seva ciutat i els seus amics; un poema personal sobre la mort que inclou dades autobiogràfiques.

4) Diverses obres menors com 5 pastorel•les i 9 fabliaux.

Bibliografia

  • BRASSEUR, Annette. Jehan Bodel. La chanson des Saisnes. Textes littéraires français. Geneve: Librairie Droz S.A., 1989. ISBN