Vés al contingut

Antoine François de Fourcroy: diferència entre les revisions

ortografia i redacció
m (Robot inserta {{Autoritat}} i {{Commonscat}})
(ortografia i redacció)
[[Fitxer:Antoine François, comte de Fourcroy.jpg|dreta|250px|'''Antoine François, comte de Fourcroy''']]'''Antoine François Fourcroy''' (nascut el 15 de juny a [[París]] i traspassat el 16 de desembre de 1809 a [[París]]), químic i polític francès, va ser un dels primers segidorsseguidors de la doctrina de [[Lavoisier]].
 
[[Fitxer:Antoine François, comte de Fourcroy.jpg|right|250px|Antoine François, comte de Fourcroy]]
 
== Biografia ==
Fourcroy, fill d'un apotecari de la casa del duc d'[[Orleans]], estudià medicina obtinguenti obtingué el títol de doctor l'any 1780. Però canvià els seus interessos cap a la química quan fou recomanat pel seu professor de [[química]] per succeir a [[Pierre Joseph Macquer]] (1718-1784) com a professor de química al Jardí[[Jardin deldu reiRoi]]. Va ser un professor excel·lent i ple d'èxitsèxit, ique va obtenir la seva fama principalment per les seves col·laboracions conjuntes. Fou col·laborador de l{{'}}''[[Encyclopédie méthodique]]''.
 
Quant a la seva vida política, fou defensor de les idees [[Revolució Francesa|revolucionàries]]. Va ser membre de la Convenció nacional en el comitè d'instrucció pública i, després, en el de salut pública. Fou també Conseller d'Estat, i en aquest oncàrrec realitzà una important tasca com a responsable en l'establiment dels programes científics a les escoles primàries i secundàries.
[[Fitxer:Table of the Chymical Nomenclature.jpg|thumb|''Méthode de Nomenclature Chimique''. París (1787) de [[Antoine Lavoisier|Antoine Laurent de Lavoisier]], [[Louis Bernard Guyton de Morveau]], [[Claude Louis Berthollet]], Antoine François de Fourcroy]]
 
== Obra ==
Les seves investigacions són molt extenses: Milloràmillorà les tècniques analítiques de [[Lavoisier]] i posà a punt d'un procediment per a la separació del [[coure]], Cu, de l'[[Estany (element)|estany]], Sn.
 
Va redactar, el 1787, junt amb [[Lavoisier]], [[Guyton de Morveau]] i [[Berthollet]] el ''Méthode de Nomenclature ChimieChimique'' un nou sistema racional per anomenar els [[elements químics]] i els [[Compost químic|composts químics]] que es manté en l'actualitat. En aquesta obra es rebutgen els [[quatre elements]] d'[[Aristòtil]] ([[aire]], [[aigua]], [[terra]] i [[foc]]) com a entitats bàsiques, principis o elements, i proporcionenes proporciona una nova definició d'element químic basada en el treballs de l'anglès [[Robert Boyle|Boyle]]: '''les substàncies més senzilles, que no poden descompondre's'''. Fourcroy va elaborar el capítol on es trobaven els noms nous i antics dels 55 [[elements químics]] coneguts en aquell moment.
Les seves investigacions són molt extenses: Millorà les tècniques analítiques de [[Lavoisier]] i posà a punt d'un procediment per a la separació del [[coure]], Cu, de l'[[Estany (element)|estany]], Sn.
 
Va redactar, el 1787, junt amb [[Lavoisier]], [[Guyton de Morveau]] i [[Berthollet]] el ''Méthode de Nomenclature Chimie'' un nou sistema racional per anomenar els [[elements químics]] i els [[composts químics]] que es manté en l'actualitat. En aquesta obra es rebutgen els [[quatre elements]] d'[[Aristòtil]] ([[aire]], [[aigua]], [[terra]] i [[foc]]) com a entitats bàsiques, principis o elements, i proporcionen una nova definició d'element químic basada en el treballs de l'anglès [[Robert Boyle|Boyle]]: '''les substàncies més senzilles, que no poden descompondre's'''. Fourcroy va elaborar el capítol on es trobaven els noms nous i antics dels 55 [[elements químics]] coneguts en aquell moment.
 
=== Obres destacades ===
 
* ''Philosophie chimique, ou Vérités fondamentales de la chimie moderne, disposées dans un nouvel ordre'' (1792)
* ''Système des connaissances chimiques et de leurs applications aux phénomènes de la nature et de l'art'' (1801)
 
== Bibliografia ==
 
* [http://books.google.cat/books?q=fourcroy&as_brr=1 Llibres de Fourcroy escannejats]
 
58.516

modificacions