Baya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m tag de referència sobrant
transcripció segons proposta IEC
Línia 1: Línia 1:
'''Baya''' (Bay'a o Bay'ah (àrab: بَيْعَة, literalment "vendre") és un terme islàmic que significa retre homenatge a un líder.
La '''baya''' (de l'[[àrab]] '''بيعة''', ''bayʿa'', literalment "vendre") és un terme [[islàmic]] que significa retre homenatge a un líder.


Se sap que la ''baya'' fou practica en temps del profeta [[Mahoma]]; a vegades s'interpreta com un pacte escrit en relació als subjectes pels membres dirigents d'una tribu o comunitat amb el benentès que mentre el líder havia de mantenir diverses obligacions envers els seus subjectes i aquestos havien de mantenir la seva lleialtat cap a ell. Encara existeix a [[Aràbia Saudita]], [[Sudan]] i alguns altres llocs; al [[Marroc]] és un dels fonaments de la monarquia. En algunes tradicions islàmiques com el [[sufisme]] la ''baya'' és la submissió voluntària d'una persona al seu líder espiritual, ''[[pir]]'' o ''[[shaykh]]'' a canvi del coneixement espiritual que aquest li dóna.
Se sap que la ''baya'' fou practica en temps del profeta [[Mahoma]]; a vegades s'interpreta com un pacte escrit en relació als subjectes pels membres dirigents d'una tribu o comunitat amb el benentès que mentre el líder havia de mantenir diverses obligacions envers els seus subjectes i aquestos havien de mantenir la seva lleialtat cap a ell. Encara existeix a [[Aràbia Saudita]], [[Sudan]] i alguns altres llocs; al [[Marroc]] és un dels fonaments de la monarquia. En algunes tradicions islàmiques com el [[sufisme]] la ''baya'' és la submissió voluntària d'una persona al seu líder espiritual, ''[[pir]]'' o ''[[shaykh|xaykh]]'' a canvi del coneixement espiritual que aquest li dóna.


==Referències==
==Referències==

Revisió del 14:18, 30 oct 2014

La baya (de l'àrab بيعة, bayʿa, literalment "vendre") és un terme islàmic que significa retre homenatge a un líder.

Se sap que la baya fou practica en temps del profeta Mahoma; a vegades s'interpreta com un pacte escrit en relació als subjectes pels membres dirigents d'una tribu o comunitat amb el benentès que mentre el líder havia de mantenir diverses obligacions envers els seus subjectes i aquestos havien de mantenir la seva lleialtat cap a ell. Encara existeix a Aràbia Saudita, Sudan i alguns altres llocs; al Marroc és un dels fonaments de la monarquia. En algunes tradicions islàmiques com el sufisme la baya és la submissió voluntària d'una persona al seu líder espiritual, pir o xaykh a canvi del coneixement espiritual que aquest li dóna.

Referències