Vés al contingut

UNIFIL: diferència entre les revisions

139 bytes afegits ,  fa 7 anys
cap resum d'edició
Cap resum de modificació
La '''Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban''' (en [[anglès]] UNIFIL, ''United Nations Interim Force in Lebanon'') és una missió de pau creada al març de 1978 per acord del Consell de Seguretat de l'ONU, després d'un atac palestí a una vila d'Israel que es va saldar amb l'assassinat de trenta-cinc civils jueus. Restaurada el 2006, la seva missió és mantenir la confirmació de la retirada de l'exèrcit israelià del sud del [[Líban]], el manteniment de la pau i la seguretat a la zona i facilitar al govern legítim libanès el control del territori dominat per diferents guerrilles i grups terroristes. Les forces desplegades formen un contingent d'uns dos mil efectius procedents d'[[Alemanya]], [[Bèlgica]], [[Brunei]], [[Xina]], [[Xipre]], [[Croàcia]], [[El Salvador]], [[Espanya]], ex República Iugoslava de [[Macedònia]], [[França]], [[Ghana]], [[Grècia]], [[Guatemala]], [[Hongria]], [[Índia]], [[Indonèsia]], [[Irlanda]], [[Itàlia]], [[Luxemburg]], [[Malàisia]], [[Nepal]], [[Noruega]], [[Polònia]], [[Portugal]], [[Qatar]], República de [[Corea]], República d'[[Eslovènia]], República Unida de [[Tanzània]], [[Sierra Leone]] i [[Turquia]], a més d'un reduït nombre d'observadors civils. El seu mandat va expirar el 31 de juliol de 2006, però va el [[Consell de Seguretat de les Nacions Unides]] va adoptar la Resolució 1697 (2006) que va estendre el mateixmandat un mes másmés.1 Fins a aquestaquell moment es trobava al comandament el general [[francès]] Alain Pellegrini, substituït al febrer de 2007 pel general [[italià]] Claudio Graziano. Des de gener de 2010 fins a gener de 2012, el comandant en cap del contingent és el general [[espanyol va ser]], Alberto Asarta2Asarta, Al gener de 2012 hoel va reemplaçar el general italià Paolo Serra. El 26 de juliol de 2006 la UNIFIL va sofrir un atac de l'exèrcit israelià a on van morir quatre observadors militars, fins i tot després d'haver advertit a les [[Forces de Defensa d'Israel]] en deu ocasions que estavan bombardejant una posició de les forces de l'ONU, en el marc de la [[Guerra del Líban de 2006]].
L'Força Provisional de les Nacions Unides per al Líban (FPNUL) (acrònim en anglès UNIFIL, United Nations Interim Force in Lebanon) és una missió de pau creada al març de 1978 per acord del Consell de Seguretat de l'ONU, després d'un atac palestí a un llogaret d'Israel que es va saldar amb l'assassinat de trenta-cinc civils jueus.
Restaurada el 2006, la seva missió és mantenir la confirmació de la retirada de l'exèrcit israelià del sud del Líban, el manteniment de la pau i la seguretat a la zona i facilitar al govern legítim libanès el control del territori dominat per diferents guerrilles i grups terroristes. Les forces desplegades formen un contingent d'uns dos mil efectius procedents d'Alemanya, Bèlgica, Brunei, Xina, Xipre, Croàcia, El Salvador, Espanya, ex República Iugoslava de Macedònia, França, Ghana, Grècia, Guatemala, Hongria, Índia, Indonèsia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Malàisia, Nepal, Noruega, Polònia, Portugal, Qatar, República de Corea, República d'Eslovènia, República Unida de Tanzània, Sierra Leone i Turquia, a més d'un reduït nombre d'observadors civils. El seu mandat va expirar el 31 de juliol de 2006 però va el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va adoptar la Resolució 1697 (2006) que va estendre el mateix un mes más.1 Fins a aquest moment es trobava al comandament el general francès Alain Pellegrini, substituït al febrer de 2007 pel general italià Claudio Graziano. Des de gener de 2010 fins a gener de 2012, el comandant en cap del contingent és el general espanyol va ser Alberto Asarta2 Al gener de 2012 ho va reemplaçar el general italià Paolo Serra. El 26 de juliol de 2006 va sofrir un atac de l'exèrcit israelià a on van morir quatre observadors militars, fins i tot després d'haver advertit a les [[Forces de Defensa d'Israel]] en deu ocasions que estavan bombardejant una posició de les forces de l'ONU, en el marc de la [[Guerra del Líban de 2006]].
 
== Referències ==
61.533

modificacions