Estrena (espectacle): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
mCap resum de modificació
m PanteraRosa ha mogut Estrena (cinema) a Estrena (espectacle)
(Cap diferència)

Revisió del 22:53, 6 nov 2014

L' estrena és la primera presentació, exposició o projecció públiques d'una nova obra o posada en escena d'arts escèniques o visuals. L'estrena pot anar acompanyada d'alguna intervenció per part d'alguns dels autors, intèrprets o altres participants de la seva creació.

Al cinema

Preparació d'una estrena al Hollywood Boulevard

En un acte mediàtic, es tracta generalment de reunir socis comercials, crítics i/o estrelles per presentar-los l'obra i recollir les seves impressions, tot atraient l'atenció del públic sobre l'estrena comercial.

Des dels començaments de la industrialització del cinema, en els primers decennis del Segle XX, les estrenes s'han convertit en un pas obligat per nombrosos actors per assegurar-se una bona visibilitat i així llançar o assegurar la continuïtat de la seva carrera artística. Segons l'historiador contemporani Raymond Betts, l'inventor de l'estrena «moderna», implicant importants mitjans financers seria Sid Grauman, propietari del cèlebre teatre xinès a Los Angeles.

L'estrena pot tenir lloc en el transcurs d'un festival de teatre o de cinema, generalment molt mediatitzat, com el Festival Internacional de Cinema de Canes.

A la televisió

A l'àmbit de la televisió l'estrena generalment s'ha de prendre en sentit figurat, ja que es tracta més aviat d'una primera difusió a gran escala. La finalitat és atreure un màxim d'audiència difonent un episodi que enganxarà el públic de tota una sèrie.

El màrqueting utilitza abundantment el terme «estrena» quan una sèrie, telefilm o pel·lícula és difosa en una cadena per cable o satèl·lit abans de ser difosa per les cadenes hertzianes. La publicitat feta al voltant de l'esdeveniment serveix tant per guanyar-se la confiança d'una clientela com per donar una notícia, comunicant, en els dos casos, el privilegi que constitueix la possibilitat de veure una obra a casa seva, abans que la majoria de la població.

Vegeu també

Bibliografia

  • (anglès) Raymond F. Betts: A history of popular culture: more of everything, faster, and brighter. Éd. Routledge, New York et Londres, 2004
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estrena