Correu brossa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot posa data a plantilles de manteniment
He realitzat millores ortogràfiques en aquesta pàgina, també hi he afegit enllaços i he revisat la traducció.
Línia 1: Línia 1:
{{MT|data=novembre de 2014}}
{{MT|data=novembre de 2014}}
El '''correu brossa''' ('''''spam''''' en anglès) és aquell missatge enviat per un [[mitjà electrònic]], indiscriminadament i massiva, sense el consentiment dels receptor. La seva finalitat generalment és comercial, amb missatges prenent forma d'anunci, tot i que també són freqüents els enganys amb intenció de treure profit econòmic de les víctimes. Tradicionalment els seus mitjans han estat el [[correu electrònic]] i els [[grup de discussió|grups de discussió]], però amb popularització de noves tecnologies de comunicació electrònica el spam hi ha saltat i apareix en altres mitjans com [[blog]]s, [[wiki]]s, [[Fòrum (Internet)|fòrums]] i similars, missatgeria instantània, etc.
El '''correu brossa''' ('''''spam''''' en anglès) és aquell missatge enviat per un [[mitjà electrònic]], indiscriminada i massivament, sense el consentiment del receptor. La seva finalitat generalment és comercial, tot i que també són freqüents els enganys amb la intenció de treure profit econòmic de les víctimes. Tradicionalment els seus mitjans de difusió han estat el [[correu electrònic]] i els [[grup de discussió|grups de discussió]], però amb la popularització de les [[Noves tecnologies de la informació i la comunicació|noves tecnologies]]<nowiki> l'</nowiki>''spam'' s'ha extès i ara també apareix en altres mitjans com [[blog]]s, [[wiki]]s, [[Fòrum (Internet)|fòrums]], [[missatgeria instantània]], etc.


[[Fitxer:Circle of spam.svg|300px|right|thumbnail|Avui dia, el principal mètode de distribució de [[correu brossa]] — són els [[Zombie (ordinador)|ordinadors zombies]] infectats — en la seva majoria PCs amb [[Windows]].]]
[[Fitxer:Circle of spam.svg|300px|right|thumbnail|Avui dia, el principal mètode de distribució de [[correu brossa]] — són els [[Zombie (ordinador)|ordinadors zombies]] infectats — en la seva majoria PCs amb [[Windows]].]]


És una pràctica rebutjada per la comunitat d'usuaris d'aquests mitjans tant per les molèsties que causa com per els perjudicis que suposa: a un nivell global és especialment destacable l'augment del trànsit a [[Internet]] –i molt trànsit pot fer anar més lenta la xarxa–, mentre que a un nivell individual, aquells usuaris que no facin servir una [[tarifa plana]] estaran, a la pràctica, pagant per rebre els missatges no desitjats (mitjançant la seva connexió). És per això que existeixen eines per detectar i esborrar el correu brossa abans de baixar el correu electrònic.
És una pràctica rebutjada per la comunitat d'usuaris per les molèsties que causa, a nivell global és especialment destacable l'augment del trànsit a [[Internet]], cosa que pot fer anar més lenta la xarxa, mentre que a nivell individual, aquells usuaris que no facin servir una [[tarifa plana]] pagaran, sense adonar-se'n, per rebre missatges no desitjats. És per això que existeixen eines per detectar i esborrar el correu brossa abans de descarregar el correu electrònic.


Com a conseqüència dels seus efectes negatius molts països han promogut lleis contra el correu brossa, inclosos membres de la [[Unió Europea]] i s'han arribat a prohibir en alguns països.
Com a conseqüència dels seus efectes negatius molts països han promogut lleis contra el correu brossa, inclosos membres de la [[Unió Europea]] i s'ha arribat a prohibir en alguns països.


En els darrers anys l'ús del correu brossa s'ha incrementat notablement, donat que enviar-ne a centenars de persones de les quals es coneix l'[[adreça electrònica]] és molt fàcil, ràpid i barat.
En els darrers anys l'ús del correu brossa s'ha incrementat notablement, donat que enviar-ne a centenars de persones de les quals es coneix l'[[adreça electrònica]] és molt fàcil, ràpid i barat.


Qui envia correu brossa pot esperar de rebre, en retruc, centenars o milers de correus de protestes o d'insults. Molts proveïdors de correu electrònic, però, recomanen no contestar mai a l'''spam'', ja que al remitent li pot servir de confirmació de què l'adreça electrònica existeix i està en ús.
<nowiki>Qui envia correu brossa pot esperar de rebre centenars o milers de correus de protestes o d'insults. Molts proveïdors de correu electrònic, però, recomanen no contestar mai a l'</nowiki>''spam'', ja que al remitent li pot servir de confirmació que l'adreça electrònica existeix i està en ús.


Des dels inicis d'Internet (l'[[ARPANET]]), manar correu brossa ha estat prohibit,<ref>Gary Thuerk, ''who sent the first e-mail spam message in 1978 to 600 people'', va ser amonestat i va dir que no ho tornaria a fer. [http://www.latimes.com/technology/la-fi-spam11may11001420,1,5168218,full.story Opening Pandora's In-Box].</ref> imposat pels [[terms of service]]/[[acceptable use policy]] (ToS/AUP) dels proveïdors de serveis d'Internet (ISPs) and peer pressure. Even with a thousand users junk e-mail for advertising is not tenable, and with a million users it is not only impractical,<ref>[http://gandalf.home.digital.net/spamfaq.html alt.spam FAQ]</ref> but also expensive.<ref>[http://spam.abuse.net/overview/spambad.shtml Why is spam bad?]</ref> It is estimated that spam cost businesses on the order of $100 billion in 2007.<ref>[http://www.ferris.com/research-library/industry-statistics/ Ferris Research: Cost of Spam]</ref> As the scale of the spam problem has grown, ISPs and the public have turned to government for relief from spam, which has failed to materialize.<ref>[http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A17754-2003Mar12 Spam's Cost To Business Escalates]</ref>
Des dels inicis d'Internet (l'[[ARPANET]]), enviar correu brossa ha estat prohibit.<ref>Gary Thuerk, ''who sent the first e-mail spam message in 1978 to 600 people'', va ser amonestat i va dir que no ho tornaria a fer. [http://www.latimes.com/technology/la-fi-spam11may11001420,1,5168218,full.story Opening Pandora's In-Box].</ref> Fins i tot tenint milers d'usuaris que reben correu brossa no surt a compte, amb un miler d'usuaris no només no és pràctic sinó que també és car.


== Història ==
== Història ==
L'origen de la paraula spam prové d'una marca americana de carn de porc enllaunada. Aquesta adquireix l'ús actual amb connotacions de cosa innecessària i sobreabundant a partir d'un esquetx molt popular dels [[Monty Python]]. Durant l'esquetx, dos clients en una cafeteria plena de víkings intenten demanar un esmorzar a partir d'un menú en que aquesta carn s'inclou a tots els plats.<ref>[http://video.google.com/videoplay?docid=5627694446211716271 Vídeo de l'esquetx del spam dels Monty Phyton a Google Video]</ref>
L'origen de la paraula ''spam'' prové d'una marca americana de carn de porc enllaunada. Aquesta adquireix l'ús actual amb connotacions de cosa innecessària i massa abundant a partir d'un esquetx molt popular dels [[Monty Python]]. Durant l'esquetx, dos clients en una cafeteria plena de víkings intenten demanar un esmorzar a partir d'un menú on aquesta carn està inclosa a tots els plats.<ref>[http://video.google.com/videoplay?docid=5627694446211716271 Vídeo de l'esquetx del spam dels Monty Phyton a Google Video]</ref>


[[Terry Jones]] apareix com a cambrera, [[Eric Idle]] com a Mr. Bun, [[Graham Chapman]] com a Mrs. Bun i [[John Cleese]] com a l'Hongarés. En l'esquetx radiofònic aquest darrer no apareix.
[[Terry Jones]] apareix com a cambrera, [[Eric Idle]] com a Mr. Bun, [[Graham Chapman]] com a Mrs. Bun i [[John Cleese]] com a hongarès. En l'esquetx radiofònic aquest darrer no apareix.


En només tres minuts i mig de durada es construeix l'argument en que la cambrera solament té plats amb spam i Mrs. Bun és l'única persona de la sala que vol un plat sense SPAM, llavors a la conversa comença a introduir-se la paraula SPAM pel mig de les frases, sentint-se de fons víkings cantant "SPAM" sense parar.
En només tres minuts i mig de durada es construeix l'argument en què la cambrera només té plats amb ''spam ''i Mrs.Bun és l'única persona de la sala que vol un plat sense ''spam'', llavors a la conversa comença a introduir-s'hi la paraula ''spam'', sentint-se de fons víkings cantant "''spam''" sense parar.


Aquest era l'esquetx final del capítol 25 del [[Monty Python's Flying Circus]] i va ser emès per primera vegada el [[15 de desembre]] de [[1970]]. Tot i la seva curta durada l'esquetx esdevingué immensament popular i la paraula s'hi utilitza unes 132 vegades com a mínim.
Aquest era l'esquetx final del capítol 25 del [[Monty Python's Flying Circus]] i va ser emès per primera vegada el [[15 de desembre]] de [[1970]]. Tot i la seva curta durada, l'esquetx esdevingué immensament popular i la paraula s'hi utilitza unes 132 vegades com a mínim.


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 14:15, 16 nov 2014

El correu brossa (spam en anglès) és aquell missatge enviat per un mitjà electrònic, indiscriminada i massivament, sense el consentiment del receptor. La seva finalitat generalment és comercial, tot i que també són freqüents els enganys amb la intenció de treure profit econòmic de les víctimes. Tradicionalment els seus mitjans de difusió han estat el correu electrònic i els grups de discussió, però amb la popularització de les noves tecnologies l'spam s'ha extès i ara també apareix en altres mitjans com blogs, wikis, fòrums, missatgeria instantània, etc.

Avui dia, el principal mètode de distribució de correu brossa — són els ordinadors zombies infectats — en la seva majoria PCs amb Windows.

És una pràctica rebutjada per la comunitat d'usuaris per les molèsties que causa, a nivell global és especialment destacable l'augment del trànsit a Internet, cosa que pot fer anar més lenta la xarxa, mentre que a nivell individual, aquells usuaris que no facin servir una tarifa plana pagaran, sense adonar-se'n, per rebre missatges no desitjats. És per això que existeixen eines per detectar i esborrar el correu brossa abans de descarregar el correu electrònic.

Com a conseqüència dels seus efectes negatius molts països han promogut lleis contra el correu brossa, inclosos membres de la Unió Europea i s'ha arribat a prohibir en alguns països.

En els darrers anys l'ús del correu brossa s'ha incrementat notablement, donat que enviar-ne a centenars de persones de les quals es coneix l'adreça electrònica és molt fàcil, ràpid i barat.

Qui envia correu brossa pot esperar de rebre centenars o milers de correus de protestes o d'insults. Molts proveïdors de correu electrònic, però, recomanen no contestar mai a l'spam, ja que al remitent li pot servir de confirmació que l'adreça electrònica existeix i està en ús.

Des dels inicis d'Internet (l'ARPANET), enviar correu brossa ha estat prohibit.[1] Fins i tot tenint milers d'usuaris que reben correu brossa no surt a compte, amb un miler d'usuaris no només no és pràctic sinó que també és car.

Història

L'origen de la paraula spam prové d'una marca americana de carn de porc enllaunada. Aquesta adquireix l'ús actual amb connotacions de cosa innecessària i massa abundant a partir d'un esquetx molt popular dels Monty Python. Durant l'esquetx, dos clients en una cafeteria plena de víkings intenten demanar un esmorzar a partir d'un menú on aquesta carn està inclosa a tots els plats.[2]

Terry Jones apareix com a cambrera, Eric Idle com a Mr. Bun, Graham Chapman com a Mrs. Bun i John Cleese com a hongarès. En l'esquetx radiofònic aquest darrer no apareix.

En només tres minuts i mig de durada es construeix l'argument en què la cambrera només té plats amb spam i Mrs.Bun és l'única persona de la sala que vol un plat sense spam, llavors a la conversa comença a introduir-s'hi la paraula spam, sentint-se de fons víkings cantant "spam" sense parar.

Aquest era l'esquetx final del capítol 25 del Monty Python's Flying Circus i va ser emès per primera vegada el 15 de desembre de 1970. Tot i la seva curta durada, l'esquetx esdevingué immensament popular i la paraula s'hi utilitza unes 132 vegades com a mínim.

Vegeu també

Referències

  1. Gary Thuerk, who sent the first e-mail spam message in 1978 to 600 people, va ser amonestat i va dir que no ho tornaria a fer. Opening Pandora's In-Box.
  2. Vídeo de l'esquetx del spam dels Monty Phyton a Google Video
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Correu brossa

Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AB