Obra del Ballet Popular: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: els següent premis > els següents premis
Línia 20: Línia 20:
**Premi a edició d'estudis sardanistes
**Premi a edició d'estudis sardanistes
**Premi a la producció discogràfica
**Premi a la producció discogràfica
** Per ser més concrets, l'Obra del Ballet Popuar va nàixer d'una manera més o menys difusa, amb moltes precaucions i en la clandestinitat més absoluta, tot just acabada la Guerra Civil, l'any 1939. És per aquesta circumstància que no es conserva documentació de cap mena, sinó només la memòria i la transmissió oral. En el llibre Aproximació a la Història de l'Obra del Ballet Popular, de Ricard Jové Hortoneda, presentada el mes de juny de 2012, en el capítol segon: Precedents o antecedents històrics de l'Obra del Ballet Popular, pàgines 25 i seguents, s'hi explica amb molt de detall la gènesi d'aquesta Institució i en la resta del llibre totes les diverses iniciatives i actuacions de l'entitat, obra de la qual en remarcaríem especialment els capítols X i VIII, per aquest ordre, que tracten sobre la Bandera de Respecte, que l'any 1982 la Institució, al capdavant de diverses entitas que li varen donar suport, va obsequiar la Generalitat de Catalunya, que venia a ocupar el lloc de la que els Casals Catalans d'Amèrica havien obseqiat a la Mancomunitat de Catalunya l'any 1922, que va desaparèixer subreptíciament l'any 1923, a causa del cop d'estat de Primo de Rivera. El capítol VIII parla extensament de l'Homenatge Nacional de Catalunya a la Sardana, que es va celebrar l'any 1979, a Barcelona.


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 13:11, 17 nov 2014

Obra del Ballet Popular és una entitat fundada a Barcelona el 1950 que aglutina entitats i grups dels àmbits sardanistes i de la dansa tradicional, dedicada a conrear i a difondre la dansa tradicional catalana i la seva música. L'any 1995, la institució va ser guardonada amb el Premi Creu de Sant Jordi.

En un principi concentrada als esbarts, a partir del 1955 s'amplia al món de la sardana iniciant cursos de capacitació sardanista, i des del 1959 establí les Jornades d'Estudis Sardanistes. El 1960 instaurà el Dia Universal de la Sardana i la proclamació de la Ciutat Pubilla de la Sardana. El 1966 establí la caravana que duu la Flama de la Sardana. Alguns dels seus presidents han estat Josep M Morera i Surroca, Salvador Millet i Maristany, Josep Mainar i Pons i Lluís Moreno i Pallí.

Des del 24 de maig de 2008, el nou president és Bartomeu Duran, que substitueix a Joan Vidal i Gayolà.

La institució concedeix anualment els següents premis:

  • Medalles al mèrit:
    • Medalla al mèrit sardanista
    • Medalla al mèrit musical
    • Medalla al mèrit cívic
    • Medalla al mèrit a la dansa popular catalana
  • Altres premis:
    • Premi a la continuïtat
    • Premi a la dedicació
    • Premi a la divulgació pedagògica
    • Premi a mitjans de comunicació
    • Premi al suport de la iniciativa privada
    • Premi a edició d'estudis sardanistes
    • Premi a la producció discogràfica
    • Per ser més concrets, l'Obra del Ballet Popuar va nàixer d'una manera més o menys difusa, amb moltes precaucions i en la clandestinitat més absoluta, tot just acabada la Guerra Civil, l'any 1939. És per aquesta circumstància que no es conserva documentació de cap mena, sinó només la memòria i la transmissió oral. En el llibre Aproximació a la Història de l'Obra del Ballet Popular, de Ricard Jové Hortoneda, presentada el mes de juny de 2012, en el capítol segon: Precedents o antecedents històrics de l'Obra del Ballet Popular, pàgines 25 i seguents, s'hi explica amb molt de detall la gènesi d'aquesta Institució i en la resta del llibre totes les diverses iniciatives i actuacions de l'entitat, obra de la qual en remarcaríem especialment els capítols X i VIII, per aquest ordre, que tracten sobre la Bandera de Respecte, que l'any 1982 la Institució, al capdavant de diverses entitas que li varen donar suport, va obsequiar la Generalitat de Catalunya, que venia a ocupar el lloc de la que els Casals Catalans d'Amèrica havien obseqiat a la Mancomunitat de Catalunya l'any 1922, que va desaparèixer subreptíciament l'any 1923, a causa del cop d'estat de Primo de Rivera. El capítol VIII parla extensament de l'Homenatge Nacional de Catalunya a la Sardana, que es va celebrar l'any 1979, a Barcelona.

Vegeu també