Heidi (novel·la): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Autoritat}} i {{Projectes germans}} que enllaça amb commons:category:Heidi
Contingut canviat per «right|thumb|Portada del llibre. es el bonilla transvertido Categoria:Obres de literatura infantil i juvenil Categoria:Personatges d'ob...».
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Heidi Titel.jpg|right|thumb|Portada del llibre.]]
[[Fitxer:Heidi Titel.jpg|right|thumb|Portada del llibre.]]
es el bonilla transvertido
'''''Heidi''''' és el nom d'un llibre infantil que va escriure [[Johanna Spyri]], autora suïssa.

Heidi, la protagonista de la història, és una nena que viu a la zona dels [[Alps]] suïssos, quasi fent frontera amb [[Àustria]]. Amb aquest llibre, Spyri va aconseguir molta fama i és un dels llibres de la [[literatura suïssa]] més llegits en tot el planeta. La novel·la està plena d'innocència i es remarquen molt els valors humans i l'amor envers la naturalesa.

L'obra original estava escrita en dues parts: ''Heidi'', el [[1880]] i ''De nou Heidi'', el [[1881]]. A partir del [[1885]] les edicions ja van unir les dues parts en un sol llibre i així és com es coneix la història a tot el món, ja que les traduccions es basaren en la [[novel·la]] unificada.

== Argument ==
És una nena que queda òrfena des de ben petita (el seu nom autèntic és igual que el de la seva mare, Adelaida) i se’n cuida la seva tia Dete. Quan aquesta troba una bona feina en un altre indret, porta a la nena amb el seu avi, que viu a Dörfli. La gent del poble li diu "El vell dels Alps", per ser gairebé un [[ermità]]. Heidi comença una etapa en què viu en contacte amb la naturalesa. Coneix a Pere, un noi que pastura les cabres dels habitants del poble, i aviat són millors amics. Heidi viu feliç, però allunyada de la societat, ja que el seu avi es nega a portar-la a l'escola. Tot i així estableix una gran amistat amb l'avia i la mare de Pere.

En la segona part de la història original, es narraven les aventures de Heidi, allunyada de les muntanyes perquè la seva tia l'havia fet contractar per una de les famílies més importants de [[Frankfurt del Main|Frankfurt]], per fer companyia a Clara Sesemann, una nena de la seva edat que és invàlida. Aquesta viu en una vida tancada, només acompanyada pels servents i la Senyoreta Rottenmeier, qui li fa de tutora, ja que el seu pare i la seva àvia passen poc temps a la ciutat per qüestions de negocis. Aquest estil de vida tant tancat i l'educació tan dura que porten acaba per deprimir a Heidi, però es fa molt amiga de la Clara i la família. El pare de la Clara, conscient de la depressió de la Heidi, decideix enviar-la de retorn a les muntanyes.

Heidi canvia la vida de la família de la Clara. Poc temps després de la seva partida, la Clara és enviada a visitar la Heidi als Alps, on enmig dels bells paisatges i rodejada per l'afecte de l'avi, de Pere i de Heidi, s'esforça per aconseguir caminar.

== Versions basades en el llibre ==
La història ha tingut adaptacions en [[pel·lícules]] i [[sèries de televisió]], incloent prop de 20 produccions. Al [[cinema]], existeixen 10 pel·lícules, principalment produccions dels [[Estats Units]] o d'[[Alemanya]]. A [[Hollywood]] es va rodar una famosa pel·lícula el [[1937]], on la protagonista és interpretada pe [[Shirley Temple]].

La primera versió en dibuixos animats va ser la sèrie japonesa de televisió ''[[Heidi (anime)|Heidi]]'', el [[1974]] i ha estat la major difusió, fama i acceptació.
També existissin algunes pel·lícules en dibuixos animats.

A part, se n'ha fet obres de teatre i un [[drama musical]]. Algunes col·leccions d'historietes i sèries televisives completes la llarga llista d'obres en el llibre original de Johanna Spyri.

== Altres històries de Heidi ==
Uns anys després, [[Charles Tritten]], qui va traduir el llibre a l'anglès, va escriure dues històries noves, ''Heidi i Pere'' (també coneguda com a ''Heidi i Peter o Heidi creix''), un la que s'expliquen les experiències de Heidi com a mestra d'escola, i finalment en ''Els fills de Heidi'', deixa de ser protagonista.

== Heidiland ==
Aquesta regió, situada al Districte de [[Landquart]], al cantó dels [[Grisons]], és un destí turístic promocionat a [[Suïssa]] on el visitant pot recórrer els paisatges on es desenvolupa la fictícia història de Heidi. Està enmig dels Alps, a prop de la frontera de [[Liechtenstein]] i Àustria i inclou [[Maienfeld]], la ciutat més propera del lloc on vivia la protagonista. Actualment, és un lloc molt visitat pels ciutadans japonesos. A Maienfeld hi ha la Casa de Heidi, una recreació de la cabana de l'avi.

== Dades curioses ==
A la introducció de la sèrie d’[[anime]] de 1974 es pot veure a Heidi ballant alegre amb el seu amic Pere. Al fons es poden observar un grup d'habitants aguantant una bandera groga que té dibuixada una cabra negra, aquesta bandera pertany al cantó de Schaffhausen al nord de Suïssa a la frontera d'Alemanya. El curiós és que la història segons conta el llibre passa al cantó dels Grisons (frontera amb Àustria i Liechtenstein) en el que la bandera també consta d'una cabra però és totalment diferent de disseny. Error dels productors japonesos?
{{Projectes germans|commonscat=Heidi}}
{{Autoritat}}


[[Categoria:Obres de literatura infantil i juvenil]]
[[Categoria:Obres de literatura infantil i juvenil]]

Revisió del 09:53, 1 des 2014

Portada del llibre.

es el bonilla transvertido