Vés al contingut

Castedat: diferència entre les revisions

6 octets eliminats ,  fa 8 anys
m
LanguageTool: correccions ortogràfiques i gramaticals
m (Corregit: prostitució]], la [[homosexualitat > prostitució]], l'[[homosexualitat)
m (LanguageTool: correccions ortogràfiques i gramaticals)
{{neutralitat|data=abril de 2013}}
[[Fitxer:Hans-Memling-allegory-chastity.jpg|thumb|right|200px|Al·legoria a la Castedat.]]
La '''castedat''' és el [[comportament]] voluntari a l'abstinència de plaers i/o [[sexe|actes sexuals]], ja siga per motius religiosos o socials.
 
== Castedat religiosa ==
=== La castedat vista des del cristianisme ===
Des del punt de vista de la moral del cristianisme i del [[Ebionisme|judeocristià]], en les seues distintes denominacions i [[secta|sectes]], la castedat és la [[virtut]] que governa i modera el desig del [[plaer sexual]] segons els principis de la [[fe]] i la [[raó]]. Per la castedat la persona adquirix domini delde la seuseua [[sexualitat]], tot això per a ser capaç d'integrar-la en una personalitat compatible amb els punts de vista religiosos. Per al cristianisme no és una negació de la sexualitat sinó un fruit delde l'[[Esperit Sant]] i consistix en el domini de si mateix, en la capacitat d'orientar l'instint sexual cap a causes més morals lligades al creixement espiritual i corporal de les persones.
 
Per al cristianisme la castedat és una virtut necessària en els distints estats situacionals de la vida, i per a alguns contradictòria:
* Per als no casats que aspiren al matrimoni, la castedat requerix abstenció. Castedat significa abstinència.
 
La castedat oferix en el cristianisme una preparació espiritual per al sacerdoci, el matrimoni, la vida religiosa o el [[celibat]]. El vot de castedat total és considerat com obligatori per als ministres consagrats ([[sacerdot]]s, [[bisbe]]s, El [[papa]]), així com per a les distintes ordes religiosos tant masculines com femenines. No obstant aquest vot absolut no és requerit en altres esglésies cristianes, com ara la l'[[protestant|església protestant]].
 
Segons la moral cristiana la castedat purifica el l'[[amor]] i ho eleva ja és la millor forma de comprendre i, sobretot, de valorar l'amor.
 
==== LosEls diversos règims de la castedat ====
Tot cristià és cridat a la castedat. El cristià s'ha "revestit de Crist" (Ga 3, 27), model de tota castedat. Tots els fidels de Crist són cridats a una vida casta segons el seu estat de vida particular. En el moment del seu Baptisme, el cristià es compromet a dirigir la seua afectivitat en la castedat.
 
En el cristianisme les parelles de nuvis han de practicar la castedat, en aquest cas, l'abstinència sexual. En estos termes, les relacions sexuals són castes només dins del matrimoni.
 
==== LasLes ofenses a la castedat ====
Dins d'esta moral cristiana que exalta la castedat hi ha els elements els quals juguen un paper d'antítesi. Entre altres es poden anomenar:
* La [[luxúria]], ja que per a l'església és vista com un desig o un gaudi "desordenat" del plaer veneri. Davant de la moral cristiana, el plaer sexual és moralment desordenat quan és buscat per si mateix.
* La [[masturbació]]. Es considera unaun acte ''anti-naturaantinatura''.
* La [[fornicació]] vista com a relacions sexuals fora del matrimoni. Per al cristianisme les relacions sexuals han de ser realitzades únicament quan els involucrats siguen casats.
* La [[pornografia]], perquè segons l'església i la moral cristiana "desnaturalitza la finalitat de l'acte sexual".
=== Castedat vista des d'altres religions ===
==== Islam ====
Els valors delde l'[[islam]] són semblants al [[cristianisme]] en molts punts, però també hi ha diferències. Per als musulmans la [[Namus|virginitat]] femenina abans del [[matrimoni]] és important. Una dona que no és casta (ja siga per [[prostitució]], [[sexe]] prematrimonial o [[infidelitat]]) degrada generalment el seu estatus social. La L'[[homosexualitat]] és en cert grau tolerada en el cristianisme, però per a l'islam és un acte ''contra natura''. Per això en molts països encara hi ha la [[pena capital]] per als que no duguen a terme les regla pròpies de la castedat musulmana.
 
==== Budisme ====
1.168.729

modificacions