Demòtic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Rv. edic. de 77.228.176.88 (disc.) a vers. 14373416 de Kippelboy (disc.) [er:3]
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer: DemoticScriptsRosettaStoneReplica.jpg|thumb|250px|Text en escriptura demòtica, en una rèplica de la [[Pedra Rosetta]].]]
*hnrtdhytrthjytrujyttryjtrytryj

El terme ''' Demòtic ''' es refereix tant a l'escriptura com a l'[[idioma egipci]] que va sorgir a l'última etapa de l'[[Antic Egipte]]. Per escriure'l es feia servir l'[[alfabet demòtic]]. Deriva del [[hieràtic]] utilitzat al [[Delta del Nil]]. El terme va ser creat per l'historiador grec [[Heròdot]], per distingir-lo de l'escriptura hieràtica i de l'escriptura jeroglífica.<ref name=RBA>{{ref-llibre|títol=Diccionario de Arte I|lloc=Barcelona|editorial=Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA)|any=2003|isbn=84-8332-390-7|pàgina=p.162|llengua=castellà|consulta=29 de novembre de 2014}}</ref>

Després de l'aparició de l'alfabet demòtic, el hieràtic es va seguir utilitzant per als temes [[religió|religiosos]], mentre que el demòtic es va fer servir per als temes [[economia|econòmics]] i [[literatura|literaris]]. En contrast amb el hieràtic, que s'escrivia al [[papir]] o a l'[[ostraca]], el demòtic de vegades es podia gravar en pedra o [[fusta]].

Es va començar a utilitzar al voltant del [[660 aC]] i es va convertir en l'escriptura dominant de l'Antic Egipte cap al [[600 aC]]. A primers del [[segle IV]] va ser reemplaçat per l'[[idioma grec]] als textos oficials. El seu darrer ús conegut va ser l'any [[452]] de la nostra [[Era (període històric)|Era]], gravat als murs del temple dedicat a [[Isis]], a [[File]].

Per convenció, la paraula "Demòtic" 'acostuma a escriure amb majúscula per distingir-la del grec demòtic.

== Escriptures jeroglífica, hieràtica i demòtica ==
[[Fitxer: C+B-Egypt-Fig2-LetterDevelopment.PNG|thumb|Alguns signes de les escriptures jeroglífica, hieràtica i demòtica.]]

A l'[[Antic Egipte]] hi havia tres estils bàsics d'escriptura:
* L'escriptura [[jeroglífica]] egípcia va ser utilitzada des de c. 3200 aC en tauletes [[epònima]] s, objectes rituals i monuments. Va ser la més antiga i complexa. [[Jeroglífic]] prové del grec '' ta Hieroglyphica '' (ιερος sagrat, γλυφειν gravar) i significa gravats sagrats.
* L'escriptura [[hieràtica]] egípcia va sorgir com grafia abreujada de la jeroglífica. Prové del grec '' hieratika '', que significa sacerdotal.
* L'escriptura ''' demòtica ''' és una forma abreujada de l'escriptura [[hieràtica]]. El terme demòtic prové del grec '' demotika '', popular, referent als temes quotidians.

=== Demòtic antic ===

El demòtic antic es va crear al [[Baix Egipte]] durant l'última època de la [[dinastia XXV]], figurant a les esteles del [[Serapeum de Saqqara]]. Està generalment datat entre 650 i 400 aC, malgrat que la majoria dels textos escrits en demòtic antic es daten a la dinastia XXVI i el període de dominació persa, la dinastia XXVII. Després de la reunificació d'Egipte sota [[Psamètic I]], el demòtic va substituir al hieràtic a l'[[Alt Egipte]], particularment durant el regnat de [[Amasis]] quan es va convertir en l'escriptura oficial administrativa i legal. Durant aquest període, el demòtic va ser utilitzat només als textos administratius, legals i comercials, mentre que el jeroglífic i el hieràtic van ser reservats per a textos cerimonials.
[[Fitxer: Demotic Ostrakon.jpg|thumb|Text en escriptura demòtica d'època ptolemaica (ostracon).]]

==== Demòtic mitjà (ptolemaic) ====

El demòtic mitjà (c. 400-30 aC) és l'etapa de l'escriptura feta servir durant el període ptolemaic. A partir del segle IV aC, l'ús del demòtic creix, com es pot veure per l'increment de l'ús en textos literaris i religiosos. Cap al final de III segle aC, l'idioma grec era ja més important, perquè era la llengua administrativa del país. Els contractes en demòtic van perdre la força legal, si no hi havia cap traducció al grec.

==== Demòtic tardà (romà) ====

Al començament de l'època romana d'Egipte, el demòtic es va anar deixant d'utilitzar a la vida pública. Hi ha, però, molts textos literaris escrits en demòtic tardà (de 30 aC a 452), especialment els segles I i II, malgrat que la quantitat de textos en demòtic va disminuir molt de pressa cap al final del segle II. Després el demòtic només es va fer servir a alguns [[Ostraca]], anotacions als textos grecs, etiquetes de mòmies i pintades. L'últim exemple d'escriptura demòtica és de l'11 de desembre del 452 i consisteix en una pintada als murs del temple del [[Isis]], a [[File]].

=== La llengua demòtica ===

La [[llengua demòtica]] és una varietat de la llengua egípcia, l'última cronològicament, i comparteix molt amb la [[llengua copta]] posterior. Durant els primers temps del demòtic, probablement va ser l'idioma parlat de l'època. Però, com que només es feia servir amb propòsits literaris i religiosos, la llengua escrita era més i més dieferent de la llengua parlada, i donava als darrers textos demòtics un caràcter artificial, semblant a l'ús de l'egipci mitjà clàssic durant el període ptolemaic.

== Referències ==
<references />

== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Demotic}}
* [http://www.hieroglyphen-info.de/html/demotisch.htm Alfabet demòtic]

==Vegeu també==
*[[Llengües egípcies]]


{{ORDENA:Egipci Demotic}}
{{ORDENA:Egipci Demotic}}

Revisió del 18:30, 4 des 2014

Text en escriptura demòtica, en una rèplica de la Pedra Rosetta.

El terme Demòtic es refereix tant a l'escriptura com a l'idioma egipci que va sorgir a l'última etapa de l'Antic Egipte. Per escriure'l es feia servir l'alfabet demòtic. Deriva del hieràtic utilitzat al Delta del Nil. El terme va ser creat per l'historiador grec Heròdot, per distingir-lo de l'escriptura hieràtica i de l'escriptura jeroglífica.[1]

Després de l'aparició de l'alfabet demòtic, el hieràtic es va seguir utilitzant per als temes religiosos, mentre que el demòtic es va fer servir per als temes econòmics i literaris. En contrast amb el hieràtic, que s'escrivia al papir o a l'ostraca, el demòtic de vegades es podia gravar en pedra o fusta.

Es va començar a utilitzar al voltant del 660 aC i es va convertir en l'escriptura dominant de l'Antic Egipte cap al 600 aC. A primers del segle IV va ser reemplaçat per l'idioma grec als textos oficials. El seu darrer ús conegut va ser l'any 452 de la nostra Era, gravat als murs del temple dedicat a Isis, a File.

Per convenció, la paraula "Demòtic" 'acostuma a escriure amb majúscula per distingir-la del grec demòtic.

Escriptures jeroglífica, hieràtica i demòtica

Alguns signes de les escriptures jeroglífica, hieràtica i demòtica.

A l'Antic Egipte hi havia tres estils bàsics d'escriptura:

  • L'escriptura jeroglífica egípcia va ser utilitzada des de c. 3200 aC en tauletes epònima s, objectes rituals i monuments. Va ser la més antiga i complexa. Jeroglífic prové del grec ta Hieroglyphica (ιερος sagrat, γλυφειν gravar) i significa gravats sagrats.
  • L'escriptura hieràtica egípcia va sorgir com grafia abreujada de la jeroglífica. Prové del grec hieratika , que significa sacerdotal.
  • L'escriptura demòtica és una forma abreujada de l'escriptura hieràtica. El terme demòtic prové del grec demotika , popular, referent als temes quotidians.

Demòtic antic

El demòtic antic es va crear al Baix Egipte durant l'última època de la dinastia XXV, figurant a les esteles del Serapeum de Saqqara. Està generalment datat entre 650 i 400 aC, malgrat que la majoria dels textos escrits en demòtic antic es daten a la dinastia XXVI i el període de dominació persa, la dinastia XXVII. Després de la reunificació d'Egipte sota Psamètic I, el demòtic va substituir al hieràtic a l'Alt Egipte, particularment durant el regnat de Amasis quan es va convertir en l'escriptura oficial administrativa i legal. Durant aquest període, el demòtic va ser utilitzat només als textos administratius, legals i comercials, mentre que el jeroglífic i el hieràtic van ser reservats per a textos cerimonials.

Text en escriptura demòtica d'època ptolemaica (ostracon).

Demòtic mitjà (ptolemaic)

El demòtic mitjà (c. 400-30 aC) és l'etapa de l'escriptura feta servir durant el període ptolemaic. A partir del segle IV aC, l'ús del demòtic creix, com es pot veure per l'increment de l'ús en textos literaris i religiosos. Cap al final de III segle aC, l'idioma grec era ja més important, perquè era la llengua administrativa del país. Els contractes en demòtic van perdre la força legal, si no hi havia cap traducció al grec.

Demòtic tardà (romà)

Al començament de l'època romana d'Egipte, el demòtic es va anar deixant d'utilitzar a la vida pública. Hi ha, però, molts textos literaris escrits en demòtic tardà (de 30 aC a 452), especialment els segles I i II, malgrat que la quantitat de textos en demòtic va disminuir molt de pressa cap al final del segle II. Després el demòtic només es va fer servir a alguns Ostraca, anotacions als textos grecs, etiquetes de mòmies i pintades. L'últim exemple d'escriptura demòtica és de l'11 de desembre del 452 i consisteix en una pintada als murs del temple del Isis, a File.

La llengua demòtica

La llengua demòtica és una varietat de la llengua egípcia, l'última cronològicament, i comparteix molt amb la llengua copta posterior. Durant els primers temps del demòtic, probablement va ser l'idioma parlat de l'època. Però, com que només es feia servir amb propòsits literaris i religiosos, la llengua escrita era més i més dieferent de la llengua parlada, i donava als darrers textos demòtics un caràcter artificial, semblant a l'ús de l'egipci mitjà clàssic durant el període ptolemaic.

Referències

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.162. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 29 novembre 2014]. 

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Demòtic

Vegeu també