Tractat de Saint-Germain-en-Laye: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Jey (discussió | contribucions)
Jey (discussió | contribucions)
m Suprimida Categoria:Primera Guerra Mundial usant HotCat
Línia 27: Línia 27:
{{ORDENA:Tractat De Saint-Germain-En-Laye}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Tractat De Saint-Germain-En-Laye}} <!--ORDENA generat per bot-->


[[Categoria:Primera Guerra Mundial]]
[[Categoria:Tractats de França|Saint-Germain-en-Laye (1919), Tractat de]]
[[Categoria:Tractats de França|Saint-Germain-en-Laye (1919), Tractat de]]
[[Categoria:Tractats d'Àustria|Saint-Germain-en-Laye (1919), Tractat de]]
[[Categoria:Tractats d'Àustria|Saint-Germain-en-Laye (1919), Tractat de]]

Revisió del 15:21, 9 des 2014

Repartiment de l'Imperi Austro-Hongarès segons els tractats de Saint-Germain-en-Laye i del Trianon.

El Tractat de Saint-Germain-en-Laye, signat a aquesta població propera a París el 10 de setembre de 1919, fou el resultat de l'assemblea reunida per a tractar les condicions de pau després de la Primera Guerra Mundial entre les potències aliades vencedores i l'Imperi Austrohongarès. Atès que aquest ja havia estat desmembrat per la declaració d'independència d'Hongria el 16 de novembre de 1918, les qüestions a debatre es limitaren al cas d'Àustria, país que tanmateix fou exclòs de les negociacions i obligat a signar el tractat final.

Ela països signataris del tractat foren, a més d'Àustria, les potències aliades (el Regne Unit, França, Itàlia, els Estats Units i el Japó) i les denominades "potències associades" (Bèlgica, Cuba, Grècia, Nicaragua, Panamà, Polònia, Portugal, Romania, Tailàndia, Txecoslovàquia, Xina i el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens -la futura Iugoslàvia-). El tractat fou redactat en francès -la llengua d'interpretació en cas de discrepàncies-, anglès, italià i rus, però no en alemany.

El tractat establia en nom oficial del país vençut, Àustria (Österreich), al qual se li prohibia expressament l'Anschluss (reagrupament amb Alemanya), la fabricació i el comerç d'armament i la constitució d'un exèrcit de lleva (se li autoritzava un exèrcit professional limitat a 30.000 homes). Alhora se l'obligava a pagar als aliats quantioses indemnitzacions i a restituir-los nombroses obres d'art del tresor imperial dels Habsburg, encara que moltes d'elles fossin a Àustria des de feia segles i haguessin estat adquirides legítimament.

Quant als territoris, foren sostrets a Àustria els següents:

S'establí la celebració d'un referèndum a la ciutat de Klagenfurt per a decidir la seva permanència a Àustria i el seu pas a Eslovènia. El plebiscit, celebrat el 10 d'octubre de 1920, decidí de continuar austríaca.

Aquestes modificacions, més l'agregació de l'hongarès Burgenland decidida pel Tractat del Trianon, conformaren els territoris de l'actual República Federal d'Àustria.

Enllaços externs

Text del tractat, en anglès


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tractat de Saint-Germain-en-Laye