Uganda: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (- han sigut + han estat)
Més informació geogràfica
Línia 39: Línia 39:
| notes_al_peu = <references group="nb"/>|
| notes_al_peu = <references group="nb"/>|
}}
}}
La '''República d'Uganda''' és un país del centre d'[[Àfrica]]. Limita a l'est amb [[Kenya]], al nord amb el [[Sudan del Sud]], a l'oest amb la [[República Democràtica del Congo]], al sud-oest amb [[Rwanda]] i al sud amb [[Tanzània]]. Al sud i a l'est del país es troba el [[Llac Victòria]], que comparteix amb Kenya i Tanzània.
h0La '''República d'Uganda''' és un país del centre d'[[Àfrica]] situat a Libia. Limita a l'est amb [[Kenya]], al nord amb el [[Sudan del Sud]], a l'oest amb la [[República Democràtica del Congo]], al sud-oest amb [[Rwanda]] i al sud amb [[Tanzània]]. Al sud i a l'est del país es troba el [[Llac Victòria]], que comparteix amb Kenya i Tanzània.


Uganda va prendre el seu nom de l'antic [[monarquia|regne]] de [[Buganda]], el qual comprenia una part del sud del país, incloent-hi la capital [[Kampala]].
Uganda va prendre el seu nom de l'antic [[monarquia|regne]] de [[Buganda]], el qual comprenia una part del sud del país, incloent-hi la capital [[Kampala]].


== Història ==
== Històooria ==
{{AP|Història d'Uganda}}
{{AP|Història d'Uganda}}
És poc coneguda la història d'Uganda abans de l'arribada dels primers no [[africans]] encara que és coneguda la presència humana a l'àrea almenys des del [[Mil·lenni I aC|primer mil·lenni a.C.]]
És poc coneguda la història d'Uganda abans de l'arribada dels primers no [[africans]] encara que és coneguda la presència humana a l'àrea almenys des del [[Mil·lenni I aC|primer mil·lenni a.C.]]
Línia 64: Línia 64:
Durant dinou anys, a fi d'evitar la violència sectària, els [[partit polític|partits polítics]] han estat prohibits, però en un [[referèndum]] l'any [[2006]], els ugandesos optaren per cancelar aquesta prohibició i començar una transició cap a la [[democràcia]] [[multipartidisme|multipartidista]].
Durant dinou anys, a fi d'evitar la violència sectària, els [[partit polític|partits polítics]] han estat prohibits, però en un [[referèndum]] l'any [[2006]], els ugandesos optaren per cancelar aquesta prohibició i començar una transició cap a la [[democràcia]] [[multipartidisme|multipartidista]].


=== Organització politicoadministrativa ===
=== Organització politicoadministrativakah ===


El territori ugandès es troba dividit en setanta districtes. El [[juliol]] de [[2006]] el nombre de districtes es va incrementar a 78. A la vegada, aquests districtes s'agrupen en quatre divisions administratives: Nord, Est, Central i Oest. Els districtes deuen el seu nom a la ciutat capçalera. Per exemple, la ciutat de Kampala es troba en el [[Districte de Kampala]]. Els antics regnes tradicionals també mantenen la seva presència simbòlica, cultural i ètnica en l'organització politicoadministrativa del país en un cert reconeixement oficial, sent el més gran el de [[Buganda]].
El territori ugandès de la gran selva es troba dividit en setanta districtes. El [[juliol]] de [[2006]] el nombre de districtes es va incrementar a 78. A la vegada, aquests districtes s'agrupen en quatre divisions administratives: Nord, Est, Central i Oest. Els districtes deuen el seu nom a la ciutat capçalera. Per exemple, la ciutat de Kampala es troba en el [[Districte de Kampala]]. Els antics regnes tradicionals també mantenen la seva presència simbòlica, cultural i ètnica en l'organització politicoadministrativa del país en un cert reconeixement oficial, sent el més gran el de [[Buganda]].


{|
{|

Revisió del 21:05, 16 des 2014

Plantilla:Infotaula geografia políticaUganda
Republic of Uganda

HimneOh Uganda, Land of Beauty Modifica el valor a Wikidata

Lema«For God and My Country»
«kwa mungu na nchi yangu»
«За Бог и страната ми» Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 1° 18′ N, 32° 24′ E / 1.3°N,32.4°E / 1.3; 32.4
CapitalKampala Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població47.123.531 (2021) Modifica el valor a Wikidata (195,5 hab./km²)
Idioma oficialanglès
suahili Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície241.038 km² Modifica el valor a Wikidata
Aigua18,2 % Modifica el valor a Wikidata
Punt més altMont Stanley (5.109 m) Modifica el valor a Wikidata
Punt més baixNil Blanc (621 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació1962 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governpresidencialisme Modifica el valor a Wikidata
• President Modifica el valor a WikidataYoweri Museveni (1986–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan executiuGovern d'Uganda Modifica el valor a Wikidata
• Primer ministra Modifica el valor a WikidataRobinah Nabbanja (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuParlament d'Uganda , (Escó: 529) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
PIB nominal40.510.241.366 $ (2021) Modifica el valor a Wikidata
Monedaxíling ugandès
Identificador descriptiu
Fus horari
Domini de primer nivell.ug Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic+256 Modifica el valor a Wikidata
Telèfon d'emergències911, 112 i 999 Modifica el valor a Wikidata
Codi paísUG Modifica el valor a Wikidata

Lloc webstatehouse.go.ug Modifica el valor a Wikidata

h0La República d'Uganda és un país del centre d'Àfrica situat a Libia. Limita a l'est amb Kenya, al nord amb el Sudan del Sud, a l'oest amb la República Democràtica del Congo, al sud-oest amb Rwanda i al sud amb Tanzània. Al sud i a l'est del país es troba el Llac Victòria, que comparteix amb Kenya i Tanzània.

Uganda va prendre el seu nom de l'antic regne de Buganda, el qual comprenia una part del sud del país, incloent-hi la capital Kampala.

Històooria

És poc coneguda la història d'Uganda abans de l'arribada dels primers no africans encara que és coneguda la presència humana a l'àrea almenys des del primer mil·lenni a.C.

Quan els àrabs i els europeus van arribar al segle XIX trobaren una sèrie de regnes en la zona, suposadament fundats al segle XVI. El més extens i el més important d'aquests regnes era Buganda, el qual encara existeix avui com una part d'Uganda. Els altres foren els d'Ankole, Bunyoro i Toro.

La zona fou col·locada sota l'administració de la Companyia Britànica de l'Est d'Àfrica en 1888 i va ser governada com un protectorat pel Regne Unit des del 1894 fins a la independència el 1962.

El 1966 l'aleshores primer ministre Milton Obote va subvertir la constitució declarant-se President, encetant una era de cops i contra-cops que es va allargar fins ben avançats els anys 80. El 1971 un cop d'estat va col·locar al poder a Idi Amin que va governar recolzant-se en els militars gairebé una dècada. La seva estada al poder va tenir un cost estimat de 300.000 morts. A més va expulsar l'emprenedora minoria índia i pakistanesa d'Uganda. El seu regnat va acabar gràcies a una invasió de Tanzània el 1979. La situació no va millorar gaire amb el retorn de Milton Obote, que va estar deposat de nou el 1985.

L'actual president, Yoweri Museveni, ocupa el poder des del 1986 i és vist com a membre d'una nova generació de líders africans. Una relativa estabilitat ha estat establerta al país, tret del nord on continua actuant Exèrcit de Resistència del Senyor.

Uganda s'ha vist implicada en els conflictes dels estats veïns com Ruanda o la República Democràtica del Congo.

Uganda destaca per haver donat la resposta més efectiva contra el HIV entre els països africans.

Govern i política

El president d'Uganda, actualment Yoweri Museveni, és tant el cap de govern com el cap d'estat. El president designa un primer ministre que l'ajuda en els seus quefers. El parlament està constituït per l'Assemblea Nacional, que té 303 membres, 86 dels quals són designats per grups d'interessos, incloent les dones i l'exèrcit. El restant de membres són triats per un període de cinc anys durant les eleccions generals.

Durant dinou anys, a fi d'evitar la violència sectària, els partits polítics han estat prohibits, però en un referèndum l'any 2006, els ugandesos optaren per cancelar aquesta prohibició i començar una transició cap a la democràcia multipartidista.

Organització politicoadministrativakah

El territori ugandès de la gran selva es troba dividit en setanta districtes. El juliol de 2006 el nombre de districtes es va incrementar a 78. A la vegada, aquests districtes s'agrupen en quatre divisions administratives: Nord, Est, Central i Oest. Els districtes deuen el seu nom a la ciutat capçalera. Per exemple, la ciutat de Kampala es troba en el Districte de Kampala. Els antics regnes tradicionals també mantenen la seva presència simbòlica, cultural i ètnica en l'organització politicoadministrativa del país en un cert reconeixement oficial, sent el més gran el de Buganda.

Geografia

Mapa d'Uganda

Tot i que Uganda no té sortida al mar, té accés a diverses masses d'aigua, incloent el llac Victòria, el llac Albert, el llac Kyoga i el llac Eduard. El país es troba a l'est d'Àfrica, sobre un altiplà, en una mitjana de 900 m sobre el nivell del mar.

Malgrat que el clima és tropical, difereix entre les diferents regions del país. Uganda posseeix unes quantes illes en el llac Victòria. Les ciutats més importants del país es troben al sur, incloent la capital, Kampala, i la ciutat d'Entebbe.

Ecologia

La major part d'Uganda correspon al bioma de sabana. WWF distingeix diverses ecoregions:

Les zones muntanyoses són cobertes de selves i, a major altitud, de praderes de muntanya:

Economia

Uganda té considerables recursos naturals, incloent sòls fèrtils, pluges regulars i grans jaciments de coure i cobalt. L'agricultura és el sector més important de l'economia, utilitzant més del 80% de la força de treball, en el major ingrés provinent de l'exportació de cafè. Des de 1986 el govern (amb el suport d'altres països i agències internacionals) ha estat actuant per a rehabilitar una economia delmada durant el règim d'Idi Amin i la posterior guerra civil. Les mesures establertes han inclòs una reforma monetària, l'alça dels preus per als productors dels cultius d'exportació, increments en el preu dels productes del petroli i millores salarials en l'administració estatal. La política de canvi té com a objectiu desanimar la inflació, encoratjar la producció i millorar la balança de pagaments.

Mercat tradicional al sud-oest d'Uganda.

Durant el període 1990-2001, l'economia va tenir un desenvolupament sòlid, basat en la inversió contínua per a la rehabilitació de la infraestructura, millora d'incentius a la producció i exportacions, reducció de la inflació, millora gradual de la seguretat interior i la tornada d'empresaris exiliats.

La implicació d'Uganda en la guerra de la República Democràtica del Congo, la corrupció governamental i la demora de la determinació del govern per a instaurar reformes augmenta els dubtes sobre la continuïtat del fort creixement.

D'acord amb les estadístiques del FMI, el 2004, el PIB per càpita d'Uganda aconseguia els 300 dòlars, un nivell molt més alt que en els vuitanta, però encara es mantenia a la meitat de la mitjana de l'Àfrica Subsahariana. El PIB total per a aquest mateix any aconseguí els 8.000 milions de dòlars.[cal citació]

Demografia

A Uganda habiten molts grups ètnics diferents, cap dels quals forma una majoria dins de la població total. L'anglès es va convertir en l'idioma oficial després de la independència, tot i que hi ha més de 40 llengües en ús en tot el país. L'idioma en nombre més gran de parlants natius és el ganda, parlat en la regió Buganda, regió que inclou Kampala. L'iteso segueix en quantitat de parlants (4,2 milions), cobrint set districtes de la part oriental del país. El suahili és àmpliament emprat com a llenguage bàsic per al comerç.

La majoria de la població és cristiana dividint-se a parts iguals entre l'església catòlica i les diverses confessions protestants. Hi ha una important minoria musulmana, superior al 15 %. També es practiquen les creences indígenes. A banda, entre la minoria asiàtica, es practica l'hinduisme.

El 2007, Uganda tenia una població de 30.262.000 habitants. El 99% era negra, el 0.3% blanca (europeus o descendents) i el restant 0.7% era compost per asiàtics i àrabs. Els idiomes oficials són l'anglès i el suahili. L'esperança de vida és de 51 anys.

La mitjana de fills per dona és de 6.84, una de les taxes més elevades del món, la qual cosa està provocant un creixement de la població mai vist en la història del país.

Vegeu també

Enllaços externs

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina