Vés al contingut

Forat (física): diferència entre les revisions

m
Aïllant elèctric|
m (Forat (electrònica) mogut a Forat (física): Tot i que el més conegut és l'aplicació del concepte en electrònica és més general, propi de la física de l'estat sòlid.)
m (Aïllant elèctric|)
En [[física de l'estat sòlid]], un '''forat''' és l'absència d'un [[electró]] a la [[banda de valència]], que sense la presència del forat seria plena.
 
Una banda de valència plena o gairebé plena és una de les característiques que presenten els [[Aïllant elèctric|aïllant]]s i els [[semiconductor]]s. El concepte de forat és una manera d'analitzar el moviment dels electrons considerant l'absència d'un electró com una [[quasipartícula]] amb [[càrrega]] positiva igual a +''e''. Aquest concepte de forat és diferent del de [[positró]], que seria la [[partícula]] d'[[antimatèria]] complementària a l'electró.
 
Els forats s'originen a causa de la interacció entre els electrons i l'[[estructura cristal·lina]] d'alguns materials. Com en el cas de les altres partícules, els electrons també presenten un comportament [[ona|ondulatori]]. La [[longitud d'ona]] corresponent és de l'[[ordre de magnitud]] de la separació entre els [[àtom]]s que formen el [[cristall]] i disminueix quan augmenta l'[[energia]] de l'electró.
132.052

modificacions