Vés al contingut

Torbonada: diferència entre les revisions

58 bytes afegits ,  fa 7 anys
m
m (Corregit: de de fortes ràfegues > de fortes ràfegues)
m (Disambiguated: gradientgradient (matemàtiques) using Dab solver)
Una torbonada com aquesta produeix un [[front de ràfegues]] que s’organitza en línia al davant de la convecció. És reforçat per la [[subsidència]] del [[corrent en jet]] dels nivells mitjans que s’abat cap al sòl. En efecte, l'entrada d’aquest darrer al núvol hi porta aire fred i sec ambiental, aquest forma un equilibri negatiu segons el principi d’Arquimedes.
 
La secció horitzontal a través d’una línia com aquesta, a dalt de la imatge, mostra els forts [[gradient (matemàtiques)|gradient]]s de reflectivitat (taxa de precipitacions) sobre el davant de la línia. Sobre la part de sota es veu un tall horitzontal i es veuen unes marques que donen una forma ondulada. El tall vertical mostra que les tempestes estan resseguides per zones contínues més clares associades a precipitacions estratiformes.
 
Segons l’energia potencial de convecció disponible i el cisallament de vents amb l'altitud, una línia de torbonades donarà vents més o menys forts al llarg de la línia que poden ser devastadors.
* {{fr}} [http://culturesciencesphysique.ens-lyon.fr/XML/db/csphysique/metadata/LOM_CSP_QRorages.xml '''Quelle est l'origine des orages ?'''], par le site [http://culturesciencesphysique.ens-lyon.fr CultureSciences-Physique] de l'École normale supérieure de Lyon
* {{en}} [http://www.crh.noaa.gov/lmk/soo/docu/bowecho.php Structure des grains en arc et des lignes de grain par le [[National Weather Service]]]
 
== References ==
<references />
 
[[Categoria:Vent]]
3.148

modificacions