Diferència entre revisions de la pàgina «Rafael Casanovas (sastre)»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (-[[ +, - +]]))
[[Fitxer:Rafel Casanovas sastre de Vilafranca del Penedes Hospital Santa Creu.jpg|thumb|325px|Registre de paisans ingressats l'11 de setembre de 1714 a l'[[Hospital de la Santa Creu de Barcelona|Hospital de la Santa Creu]]. Entre els ingressats hi figura un ''Rafel Casanovas'' i la data d'òbit —mort— el 18 de setembre de 1714.<br/><br/> «''Rafel Casanovas, casat ab Esperança, fill de Rafel, i n[atura]l de Vilafranca de Panadés / Obit dia 18 de s[etem]bre 1714''»]]
 
'''Rafael Casanovas''' ([[segle XVII|s. XVII]], [[Vilafranca del Penedès]] - [[segle XVIII|s. XVIII]]). Sastre barceloní natural de Vilafranca del Penedès que fou ferit a [[Barcelona]] l'[[11 de setembre]] de [[1714]] i el registre d'ingrés del qual a l'[[Hospital de la Santa Creu de Barcelona|Hospital de la Santa de Creu]] fou atribuït —erròniament— al conseller en Cap [[Rafael Casanova i Comes|Rafael Casanova]] l'any [[1912]] per l'historiador [[Josep Rafael Carreras i Bulbena]]. El [[2014]] l'historiador [[Albert Garcia Espuche]] demostrà documentalment la confusió històrica entre ambdós personatges.
 
==Dades biogràfiques==
Nascut a [[Vilafranca del Penedès]] era fill del blanquer Rafel Casanovas i de Teresa. El 23 d'abril de 1712 es registrà al llibre de matrimonis de l'[[església del Pi]] de Barcelona el seu casament amb Esperança Clerch, filla del pagès de [[Sabadell]] Pau Clerch i la seva muller Margarida. El 22 de juliol de 1714 Rafael Casanovas i Esperança Clerch vivien al carrer de l'Hospital i registraren al full de difunts de la funerària de la parròquia dels Sants Just i Pastor la mort del seu fill [[albat]] Ramon. L'11 de setembre de [[1714]] el [[fadrí]] sastre Rafael Casanovas fou uns dels civils que ingressà a l'[[Hospital de la Santa Creu de Barcelona|Hospital de la Santa Creu]]. El seu ingrés quedà registrat al foli 184r on es detalla «''Rafel Casanovas, casat ab Esperança, fill de Rafel, i n[atura]l de Vilafranca de Panadés''». Al marge dret, al costat de l'anotació de l'ingrés, s'apuntà que l'òbit -la mort- s'havia produït el 18 de setembre «''Obit dia 18 de s[etem]bre 1714''», però posteriorment l'anotació fou raspada per corregir l'error, car Rafel Casanovas no morí aquell dia. Pocs dies després, l'1 d'octubre, fou registrada al llibre de baptismes de la parròquia dels Sants Just i Pastor l'acaba de néixer Elena Maria Teresa Casanovas, filla del sastre Rafel Casanovas i Esperança Clerch. El [[1716]] el registre del cadastre borbònic registrà que el sastre Rafel Casanovas vivia amb la seva dona i un fill a la botiga d'una casa de Fèlix Boneu al carrer de l'Hostal del Sol.
 
==Confusió històrica==
713.891

modificacions

Menú de navegació