Bigó: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m trec Fr
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Bigó''' ([[755]] - [[28 d'octubre]] de [[816]]), [[Comte de Tolosa]] i [[Septimània|duc d'Aquitània]] ([[806]]-[[816]]) i comte de Paris ([[815]]-[[816]]).<ref name="gec">{{GEC|0010056}}</ref>
'''Bigó''' ([[755]] - [[28 d'octubre]] de [[816]]) fou [[Comte de Tolosa]] i [[ducat d'Aquitània|duc d'Aquitània]] ([[806]] - [[816]]) i comte de París ([[815]] - [[816]]).<ref name="gec">{{GEC|0010056}}</ref> L'any [[806]], després que [[Guillem I de Tolosa]] abdiqués, Carlemany li va atorgar el títol de [[Comte de Tolosa]],<ref name="gec"/> fet que el va convertir alhora en [[ducat de Septimània|duc de Septimània]]. Fins aleshores havia estat lloctinent del seu predecessor. L'any [[815]], a la mort del seu germà gran Esteve, va heretar el [[comtat de París]]. Va fundar o dotar l'abadia de [[Saint-Maur-des-Fossés]] a prop de París.


== Orígens familiars ==
== Família==
Fill de Gerard I, Comte de Paris i de Rotruda, filla de Carloman I i néta de [[Carles Martell]]. Fou germà d'Esteve comte de Paris (879-815) i Liutard comte de Paris (vers 815).
Fill de [[Gerard I]], Comte de París i de Rotruda, filla de [[Carloman I]] i néta de [[Carles Martell]]. Fou germà d'Esteve comte de París (879-815) i [[Liutard]] comte de París (vers 815). Casat amb Alpais, filla il·legímita de [[Lluís I de França]] (mort el 23 de juliol de 852), van tenir quatre fills:
* Liutard II, Comte de París

== Fets destacables ==
L'any [[806]], després que [[Guillem I de Tolosa]] abdiqués, Carlemany li va atorgar el títol de [[Comte de Tolosa]],<ref name="gec"/> fet que el va convertir alhora en '''duc de Septimània'''. Fins aleshores havia estat lloctinent del seu predecessor.

L'any [[815]], a la mort del seu germà gran Esteve, va heretar el comtat de Paris. Va fundar o dotar l'abadia de Saint-Maur-des-Fossés a prop de Paris.

== Núpcies i descendents ==
Casat amb Alpais, filla il·legímita de [[Lluís I de França]] († 23 de juliol de 852), van tenir quatre fills:
* Liutard II, Compte de Paris
* Eberhard II
* Eberhard II
* Ingeltruda, casada amb [[Unroch II de Friül]]
* Ingeltruda, casada amb [[Unroch II]] de Friül
* Susana casada amb el comte Vulfard de [[Flavigny]] del que va tenir:
* Susanna casada amb el comte Vulfard de [[Flavigny]] del que va tenir:
** Vulfard, que fou arquebisbe de Bourges
** Vulfard, que fou [[arquebisbat de Bourges|arquebisbe de Bourges]]
** Vulgrí, comte d'Angulema
** Vulgrí, comte d'Angulema
** Adalhard de Paris (vers 830 - després 890), pare d'[[Adelaida de Friul]], reina de França per matrimoni amb Llúis II de França.
** Adelard de París (vers 830 - després 890), pare d'[[Adelaida de Friül]], reina de França per matrimoni amb [[Lluís II de França]].
** Hilduí, que fou abat de Saint-Denis
** Hilduí, que fou abat de [[Saint-Denis]]
** Immo
** Immo
** Hildeburga
** Hildeburga

* Probablement Landrada també fou filla seva, i es va casar amb el comte Donat I de Melun (vers 790 - † després 858/abans de 871),<ref>''Bulletin de la Société historique et archéologique de Corbeil, d'Étampes et du Hurepoix'', publicat el 1904 : ''« On peut conclure d’un tel acte que Donat était le très proche parent de Bégon – plus probablement son gendre, car la femme de Donat portait le nom de Landrée (Landrade), comme une sœur de Charles Martel, fille de Pépin de Héristal et d’une autre Alpaïde. »''</ref> que van tenir sis fills:<ref>La Province du Maine - Par la ''Société des archives historiques du Maine, Société des archives historiques du Cogner''</ref>
Probablement Landrada també fou filla de bigó, i es va casar amb el comte [[Donat I]] de [[Melun]] (vers 790 - † després 858/abans de 871),<ref>''Bulletin de la Société historique et archéologique de Corbeil, d'Étampes et du Hurepoix'', publicat el 1904 : ''« On peut conclure d’un tel acte que Donat était le très proche parent de Bégon – plus probablement son gendre, car la femme de Donat portait le nom de Landrée (Landrade), comme une sœur de Charles Martel, fille de Pépin de Héristal et d’une autre Alpaïde. »''</ref> que van tenir sis fills:<ref>La Province du Maine - Par la ''Société des archives historiques du Maine, Société des archives historiques du Cogner''</ref>
** Gosselin, comte de Bassigny
** Gosselin, comte de Bassigny
** Gontier
** Gontier
Línia 30: Línia 23:


==Referències==
==Referències==
{{Referències|2}}
<references/>


<center>
<center>
Línia 39: Línia 32:
! [[Berenguer de Tolosa]]
! [[Berenguer de Tolosa]]
|-----
|-----
| Gerard I
| [[Gerard I]]
<td> Comte de Paris<br />[[815]]–[[816]]
<td> Comte de París <br />[[815]]–[[816]]
| Liutard I
| [[Liutard I]]
|}
|}
</center>
</center>
{{esborrany de França}}

{{ORDENA:De Tolosa, Bigo}}


[[Categoria:Comtes de Tolosa]]
[[Categoria:Comtes de Tolosa]]
[[Categoria:ducs]]

Revisió del 02:15, 28 des 2014

Bigó (755 - 28 d'octubre de 816) fou Comte de Tolosa i duc d'Aquitània (806 - 816) i comte de París (815 - 816).[1] L'any 806, després que Guillem I de Tolosa abdiqués, Carlemany li va atorgar el títol de Comte de Tolosa,[1] fet que el va convertir alhora en duc de Septimània. Fins aleshores havia estat lloctinent del seu predecessor. L'any 815, a la mort del seu germà gran Esteve, va heretar el comtat de París. Va fundar o dotar l'abadia de Saint-Maur-des-Fossés a prop de París.

Família

Fill de Gerard I, Comte de París i de Rotruda, filla de Carloman I i néta de Carles Martell. Fou germà d'Esteve comte de París (879-815) i Liutard comte de París (vers 815). Casat amb Alpais, filla il·legímita de Lluís I de França (mort el 23 de juliol de 852), van tenir quatre fills:

Probablement Landrada també fou filla de bigó, i es va casar amb el comte Donat I de Melun (vers 790 - † després 858/abans de 871),[2] que van tenir sis fills:[3]

    • Gosselin, comte de Bassigny
    • Gontier
    • Hug
    • Waltruda
    • Robert, bisbe de Mans
    • Bosó

Referències

  1. 1,0 1,1 «Bigó». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Bulletin de la Société historique et archéologique de Corbeil, d'Étampes et du Hurepoix, publicat el 1904 : « On peut conclure d’un tel acte que Donat était le très proche parent de Bégon – plus probablement son gendre, car la femme de Donat portait le nom de Landrée (Landrade), comme une sœur de Charles Martel, fille de Pépin de Héristal et d’une autre Alpaïde. »
  3. La Province du Maine - Par la Société des archives historiques du Maine, Société des archives historiques du Cogner
Guillem I de Tolosa Comtat de Tolosa
806816
Berenguer de Tolosa
Gerard I Comte de París
815816
Liutard I