Desembarcament carlí de la Ràpita: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Quinzena de la Qualitat
Quinzena de la Qualitat
Línia 65: Línia 65:
{{ORDENA:Desembarcament Carli De Sant Carles De La Rapita}}
{{ORDENA:Desembarcament Carli De Sant Carles De La Rapita}}
[[Categoria:Batalles de les guerres carlines]]
[[Categoria:Batalles de les guerres carlines]]
[[Categoria:Batalles del segle XIX a Catalunya]]
[[Categoria:Dècada del 1860]]
[[Categoria:Dècada del 1860]]

Revisió del 08:31, 28 des 2014

Infotaula de conflicte militarDesembarcament carlí de la Ràpita
Guerres Carlines Modifica el valor a Wikidata
Ordre de búsca i captura de Ramon Cabrera
Tipusrebel·lió Modifica el valor a Wikidata
Dataabril de 1860
Coordenades40° 36′ N, 0° 36′ E / 40.6°N,0.6°E / 40.6; 0.6
Llocla Ràpita Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria liberal
Bàndols
Carlistes Liberals
Comandants
Jaime Ortega Rodríguez Vera

El desembarcament carlí de Sant Carles de la Ràpita va ser un intent d'alçament comandat pel general Jaime Ortega y Olleta, Capità General de Balears, l'1 d'abril del 1860 per a proclamar al pretendent carlí Carles Lluís de Borbó i destronar la reina Isabel II, mitjançant l'enviament d'una expedició militar a la península des de les Balears.

El desenvolupament del complot

El general Ortega, amb el suport exprés del cardenal i arquebisbe de Toledo, Cirilo Albereda y Brea, el pretendent Carles Lluís de Borbó i de Bragança i el seu germà Ferran de Borbó i de Bragança, així com alguns militars i funcionaris, va embarcar tres mil homes de les guarnicions situades a les Balears amb destinació a les proximitats del Delta de l'Ebre amb la intenció de provocar la revolta de diverses casernes a Catalunya i forçar l'abdicació de la reina Isabel II. Prèviament, el general havia estat informat per elements carlins que la reina abdicaria en el moment que diverses unitats s'unissin a la revolta. Tanmateix, el general Ramón Cabrera havia adreçat un escrit a Carles VI en que desaconsellava la seva participació per considerar que no tenia cap possibilitat d'èxit i perquè era una acció no dirigida pel carlisme.

Sense informar la tropa i amb el coneixement de molt pocs oficials, l'expedició va desembarcar a l'Ampolla i a Sant Carles de la Ràpita el 2 d'abril, havent patit abans un intent de motí per part de la tropa, que sospitava de les intencions del general Ortega. Les forces es van reagrupar a Amposta. El mateix dia, després del desembarcament, es va dirigir la tropa cap a la ciutat de Tortosa sense informar-li sobre els motius.

El descontentament creixent va fer que el matí del dia 3, a l'altura de la Creu del Coll, diversos oficials es neguessin a continuar l'expedició si no se'ls donaven explicacions. El coronel Rodríguez Vera va llençar crits a favor de la reina i del govern i la tropa va respondre de forma gairebé unànime. Llavors el general Ortega va creure necessari realitzar una arenga a favor del pretendent carlí, el qual era amagat. L'animadversió dels oficials i la tropa a les pretensions del general van ser immediates, cosa que va obligar el pretendent carlí a fugir cap a Ulldecona per a evitar les ires de l'exèrcit. Només alguns suboficials van donar suport a Ortega, però la majoria de l'exèrcit es va negar a marxar sobre Tortosa, fent crits a favor d'Isabel II. El dia 4 la tropa expedicionària es revoltà i obligà a fugir el general Ortega, que es reuní en el camí cap a Ulldecona amb diversos militars i amb el pretendent i el seu germà.

Després de la fugida, el general Ortega fou capturat prop de Calanda. Jutjat per un Tribunal Militar en Consell de Guerra el 17 d'abril va ser condemnat a mort per alta traïció i afusellat el matí següent. El pretendent Carles i el seu germà Ferran van ser també capturats per la Guàrdia Civil el 21 d'abril a Ulldecona, però van ser amnistiats després pel govern a canvi de que ambdós signessin la seva renúncia al tron d'Espanya i als seus drets dinàstics. A continuació, foren deportats a França. El govern va buscar infructuosament per les provincies de Tarragona i Castelló a Ramon Cabrera de qui pensaven que dirigia l'expedició. No el van trobar, era a Londres.

Enllaços externs