Captura de Neapolis: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Quinzena de la Qualitat
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
Línia 30: Línia 30:


==La captura==
==La captura==
Els romans no van poder capturar la ciutat per setge o assalt, de manera que van haver d'utilitzar l'única altra opció disponible: la traïció. L'opinió de la ciutat variava de la causa [[samni]]ta a la causa romana, de manera que es va tramar un complot amb Carilau i Nimfi<ref>[[#Salmon|Salmon]], p.219</ref> per permetre que les forces romanes comandades per [[Quint Publili Filó]] entressin a la ciutat en la nit<ref name=Gordon>{{cite web|last=Davis|first=Gordon|title=326 BC: The Fall of Neapolis |url=http://www.militaryhistoryonline.com/ancient/articles/secondsamnitewar.aspx|work=The Second Samnite War: Phase 1|accessdate=8/1/2012}}</ref> Quan va arribar la nit, els samnites esperaven uns vaixells a la costa i entretant un exèrcit romà va entrar per una porta,<ref name=Gordon/> mentre [[Luci Corneli Lèntul I]] cobria la possible arribada dels samnites. Un cop dins la batalla va començar i [[Paleòpolis]] va caure, el contingent de Nola es va retirar i a continuació va caure Neapolis.
Els romans no van poder capturar la ciutat per setge o assalt, de manera que van haver d'utilitzar l'única altra opció disponible: la traïció. L'opinió de la ciutat variava de la causa [[samni]]ta a la causa romana, de manera que es va tramar un complot amb Carilau i Nimfi<ref>[[#Salmon|Salmon]], p.219</ref> per permetre que les forces romanes comandades per [[Quint Publili Filó]] entressin a la ciutat en la nit<ref name=Gordon>{{ref-web|cognom=Davis|nom=Gordon|títol=326 BC: The Fall of Neapolis |url=http://www.militaryhistoryonline.com/ancient/articles/secondsamnitewar.aspx|obra=The Second Samnite War: Phase 1|consulta=8/1/2012}}</ref> Quan va arribar la nit, els samnites esperaven uns vaixells a la costa i entretant un exèrcit romà va entrar per una porta,<ref name=Gordon/> mentre [[Luci Corneli Lèntul I]] cobria la possible arribada dels samnites. Un cop dins la batalla va començar i [[Paleòpolis]] va caure, el contingent de Nola es va retirar i a continuació va caure Neapolis.


==Conseqüències==
==Conseqüències==

Revisió del 11:02, 5 gen 2015

Infotaula de conflicte militarCaptura de Neapolis
Guerres samnites
Captura de Neapolis (Mediterrani central)
Captura de Neapolis
Captura de Neapolis
Captura de Neapolis
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data327 aC Modifica el valor a Wikidata
Coordenades40° 48′ N, 14° 18′ E / 40.8°N,14.3°E / 40.8; 14.3
LlocActual Nàpols
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria romana
CampanyaSegona Guerra Samnita
Bàndols
República Romana Samnites

La captura de Nàpols (o de Neapolis) es refereix a la presa de la ciutat de Neapolis (l'actual Nàpols) durant el període conegut com la Segona Guerra samnita.

Antecedents

El 328 aC apareix una facció prosamnita a Nàpols[1] i el 327 aC s'estableix una guarnició de 4.000 samnites i 2.000 de homes de Nola a Neàpolis, desencadenant la Segona Guerra Samnita.[2]

El cònsol Quint Publili Filó va ocupar una posició entre Paleòpolis i Neapolis i va tallar les comunicacions entre ambdues i amb els samnites.

La captura

Els romans no van poder capturar la ciutat per setge o assalt, de manera que van haver d'utilitzar l'única altra opció disponible: la traïció. L'opinió de la ciutat variava de la causa samnita a la causa romana, de manera que es va tramar un complot amb Carilau i Nimfi[3] per permetre que les forces romanes comandades per Quint Publili Filó entressin a la ciutat en la nit[4] Quan va arribar la nit, els samnites esperaven uns vaixells a la costa i entretant un exèrcit romà va entrar per una porta,[4] mentre Luci Corneli Lèntul I cobria la possible arribada dels samnites. Un cop dins la batalla va començar i Paleòpolis va caure, el contingent de Nola es va retirar i a continuació va caure Neapolis.

Conseqüències

La captura de Neapolis va provocar la declaració de Segona Guerra samnita i la l'allunyament dels conflictes de la costa del Tirrè cap a les valls de l'interior i el litoral oriental.[4]

Referències

  1. Salmon, p.215
  2. Salmon, p.2188
  3. Salmon, p.219
  4. 4,0 4,1 4,2 Davis, Gordon. «326 BC: The Fall of Neapolis». The Second Samnite War: Phase 1. [Consulta: 8 gener 2012].

Bibliografia