Vés al contingut

Sabana: diferència entre les revisions

31 bytes afegits ,  fa 7 anys
perque ara esta millor
m (Elimino camp perque l'agafi de Wikidata al ser igual.)
(perque ara esta millor)
[[Fitxer:Male lion on savanna.jpg|thumb|350px|[[Lleó]] a la sabana]][[La]] '''sabana''' és un [[bioma]] terrestre. És un terme d'origen centreamericà referit en principi a un extensió de [[gramínies]] mancada d'[[arbres]].
==Clima==
{{principal|Clima de la sabana}}
La sabana és una [[praderia]] dins un [[clima tropical]]. Hi acostuma a haver arbres i arbusts dispersos però hi domina la vegetació herbàcia.
 
El [[clima]] calent de la sabana té un dèficit hídric més o menys acusat. Malgrat que la [[Precipitació atmosfèrica|precipitació]] anual pot ser major que l'[[evapotranspiració]]. Normalment hi ha una estació seca, que dura un mínim de 8 setmanes, on la pluviometria és molt baixa o és inexistent i una estació humida en els mesos amb pluja suficient per al creixement de la vegetació. El total de pluja és molt variable des de 250 a 2.000 litres l'any. Algunes sabanes s'inunden temporalment pel [[Drenar (hidrologia)|drenatge]] lent o per la crescuda de [[rius]] o [[llac]]s.
 
Les temperatures a les sabanes són molt altes sense gaire variació al llarg de l'any (hi ha més variació entre el dia i la nit). Cap al final de l'estació seca és quan fa més calor. La pluja cau amb una temperatura molt elevada i el que fa baixar més la temperatura és la major nuvolositat. En alguns casos es troben en altiplans a alçades de més de 2000 metres i aleshores les temperatures disminueixen aproximadament 0'5 graus Celsius per cada 100 metres d'increment d'altitud.
Les herbes de la sabana són gramínies de dimensions variades i pertanyen a gèneres (''[[Andropogon]]'', ''[[Paspalum]]'', ''[[Axonopus]]'', etc.) diferents d'altres praderies de clima temperat.
 
Alguns gèneres comuns a les sabanes africanes com ''[[Hyparrhenia]]'' ([[Albellatge]]) i ''[[Andropogon]]'' ([[Albellatge distaquí]]) també es troben però a la regió mediterrània com un record de la flora que hi havia en el [[terciari]] (amb, aleshores, un clima tropical).
 
Els arbres, [[palmeres]] i [[arbusts]] també pertanyen a famílies i gèneres de distribució exclusivament tropical (''[[Curatella]]'', ''[[Bowdichia]]'', ''[[Acacia]]''). Alguns arbres perden la fulla en l'estació seca i floreixen una mica abans de l'arribada de l'estació humida.
 
==Fauna==
La vida animal de la sabana està dominada pels [[herbívor]]s que poden desplaçar-se en grans migracions en recerca de pastures fresques i entre totes les espècies s'estableix una [[cadena tròfica]] completa i autosostinguda.
 
==Característiques==
Usuari anònim