Diferència entre revisions de la pàgina «Pèl·let (combustible)»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m (Robot inserta {{Autoritat}})
Els pèl·lets tenen diversos avantatges respecte a la llenya:
* S'utilitzen deixalles de [[poda]] o de [[fusteria]] o arbres de cultura sostenible
* Es poden dosificar. Una [[estufa]] de [[llenya]] normal només es pot regular en ofegar el [[foc]]. ElLa quequal cosa en disminueix molt el [[rendiment tèrmic]]. En les estufes de pèl·lets és la pròpia l'[[estufa]] lamateixa que afegeix pèl·lets segons la demanda d'energia.
* Com que no es regulen ofegant-les es produeix molt menys [[monòxid de carboni]].
* Com que no cal ficar troncs gransgrossos, la grandària de l'estufa es redueix, i pot en alguns casos ser portàtil.
* És més fàcil fer les estufes programables perquè s'encenguin o s'apaguin automàticament.
* El valor energètic per unitat de volum és molt millor que els troncs o branques i caben en qualsevol recipient de qualsevol forma.
* Com per tota combustió de sòlids es crea un residu, aquestes cendres d'origen vegetal i no tòxiques es poden aprofitar com a [[adob]] o suplement mineral d'animals, ja que són riques en [[calci]] i [[potassi]].
* Produeixen menys contaminants ([[diòxid de sofre]] -SO- i dioxines) que els combustibles fòssils.<ref name="canforns" />
 
Per a un mateix valor energètic, ocupen més volum que el gasoil: cal un dipòsit més gran o un subministramentproveïment més freqüent.
 
Respecte ade altres formes de [[biomassa]] com la [[llenya]] o les [[estella|estelles]] tenen alguns desavantatges:
* Les estelles no estan premsades ni tenen un granulat uniforme. Les estelles són més fàcils de produir a partir de residus fusters. A més, s'estalvia l'energia i el cost necessàries per a premsar i assecar els pèl·lets. Reuneixen gairebé tots els avantatges dels pèl·lets, tret del fet que la densitat energètica d'un m³ de pèl·lets és considerablement superior i que la seva forma irregular imposa exigències superiors a la caldera.
* La combustió de pèl·lets demana més oxigen, per la qual cosa es fa necessària una majormés gran ventilació de la sala de calderes de biomassa que per altres equipsequipaments.
 
===Certificacions de qualitat del pèl·let===
9.640

modificacions

Menú de navegació