Diferència entre revisions de la pàgina «Murcià»

Salta a la navegació Salta a la cerca
9 octets eliminats ,  fa 6 anys
m
m (Correcció tipogràfica: apòstrof)
 
== Els parlars murcians ==
Els parlars murcians s'estenen pel que es pot considerar la conca del [[riu Segura]] (és a dir, a grans trets, part de la comarca del [[Baix Segura]], la comunitat autònoma de [[Regió de Múrcia|Múrcia]], el sud de la [[província d'Albacete]] i la comarca dels Vélez, a la província andalusa d'[[província d'Almeria|Almeria]], a tocar de la [[Regió de Múrcia]]) i per alguns pobles del [[riu Almanzora]], ja més propers al dialecte andalús.
 
Els parlars murcians s'estenen pel que es pot considerar la conca del [[Segura]] (és a dir, a grans trets, part de la comarca del [[Baix Segura]], la comunitat autònoma de [[Regió de Múrcia|Múrcia]], el sud de la [[província d'Albacete]] i la comarca dels Vélez, a la província andalusa d'[[província d'Almeria|Almeria]], a tocar de la [[Regió de Múrcia]]) i per alguns pobles del [[riu Almanzora]], ja més propers al dialecte andalús.
 
La varietat lingüística murciana ha estat configurada per la varietat de pobles que s'han anat assentant al llarg de la història a la conca del Segura per aquesta raó quan es parla del murcià es parteix de la província romana [[Cartaginense]], seguint per la bizantina [[Oròspeda]], la visigòtica [[Aurariola]], a la qual va seguir sota la dominació musulmana la [[Cora de Todmir]] que posteriorment es va cridar [[Taifa de Múrcia]] o [[Regne de Múrcia]].
 
La parla murciana es va originar a partir d'una base [[Llengües romàniques|romanç]] local ([[romanç andalusí|mossàrab]]) barrejada i influenciada en diferents graus amb el [[castellà]], l'[[aragonès]], [[català]] i [[occità]], creant un singular dialecte.
 
El text romanç més antic que es coneix data de finals d'agost de 1244 i segons alguns està en [[aragonès]]. La [[Real Academia Española]] considera el murcià com un dialecte de l'[[aragonès]].)
 
Hi ha qui considera a les parles murcianes com un conjunt de parles de transició. És destacable en el murcià un manteniment considerable de [[mossàrab|mossarabismes]] i [[àrab|arabismes]] i la presència de trets lingüístics coincidents amb els sistemes de l'[[aragonès]], [[català|català/valencià]], [[occità]], [[manxec]] i [[andalús]].
 
== Història ==
230.965

modificacions

Menú de navegació