Miquel Gonser i Andreu: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 17: Línia 17:
Miquel Gonser nascut a [[Berga]] o [[Cervera]] l'any [[1697]] fou educat al Col·legi de Cordelles de [[Barcelona]], fou mestrescola de la [[Catedral de Lleida]] i doctor. A l’instaurar-se la Universitat a Cervera és nomenat catedràtic del Decret el 16 de novembre de [[1714]]. Deixeble de [[Josep Finestres]], Gonser defensa l’estudi del [[dret romà]] com a font de coneixement. Professor de [[Cànons]], va obtenir la càtedra de Cànons.
Miquel Gonser nascut a [[Berga]] o [[Cervera]] l'any [[1697]] fou educat al Col·legi de Cordelles de [[Barcelona]], fou mestrescola de la [[Catedral de Lleida]] i doctor. A l’instaurar-se la Universitat a Cervera és nomenat catedràtic del Decret el 16 de novembre de [[1714]]. Deixeble de [[Josep Finestres]], Gonser defensa l’estudi del [[dret romà]] com a font de coneixement. Professor de [[Cànons]], va obtenir la càtedra de Cànons.
Més tard, l’11 de setembre de [[1738]] va ser nomenat rector <ref>{{ref-llibre |cognom=Rubio Borras|nom=Manuel |títol=Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera|any=1915|editorial=Libreria Verdaguer|lloc=Barcelona }}</ref>, càrrec que va exercir fins a l'any [[1743]], any del seu traspàs. L'any [[1741]] és degà de la [[Facultat de Cànons]]. Intervingué directament a [[Roma]] en la publicació de la butlla ''Imperscrutabilis'' de [[Climent XII]], per la que s'aproven els Estatuts, l’agregació de totes les universitats de [[Catalunya]] a la de Cervera, la privativa de la impremta i se li concedeix els privilegis. És el responsable de la instal·lació de [[Manuel Ibarra]] a Cervera per fer-se càrrec de la impremta. Juntament amb J. Finestres demana a [[M. Mayans]] un pla d'ensenyament del [[dret]]. En el seu mandat i gràcies als seus esforços la Universitat ocupa l'edifici nou, on l'any [[1739]] instal·la les aules, i abandona el [[convent de Sant Francesc]].
Més tard, l’11 de setembre de [[1738]] va ser nomenat rector Va ser un dels principals redactors de ''[[La Lucha]]''.<ref>{{ref-llibre |cognom=Rubio Borrás |nom=Manuel|títol=Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera|any=1915|editorial=Libreria Verdaguer|lloc=Barcelona|pàgina=p. 191}}</ref> càrrec que va exercir fins a l'any [[1743]], any del seu traspàs. L'any [[1741]] és degà de la [[Facultat de Cànons]]. Intervingué directament a [[Roma]] en la publicació de la butlla ''Imperscrutabilis'' de [[Climent XII]], per la que s'aproven els Estatuts, l’agregació de totes les universitats de [[Catalunya]] a la de Cervera, la privativa de la impremta i se li concedeix els privilegis. És el responsable de la instal·lació de [[Manuel Ibarra]] a Cervera per fer-se càrrec de la impremta. Juntament amb J. Finestres demana a [[M. Mayans]] un pla d'ensenyament del [[dret]]. En el seu mandat i gràcies als seus esforços la Universitat ocupa l'edifici nou, on l'any [[1739]] instal·la les aules, i abandona el [[convent de Sant Francesc]].
En conflictes constants amb el corregidor, l'any [[1742]] emet un informe al protector de la Universitat exposant els abusos d'autoritat del corregidor davant els estudiants i professors perquè intercedeixi davant l’autoritat. L'any [[1744]], Manuel Ibarra publica a la impremta cerverina l'oració fúnebre escrita per Gonser dedicada a [[Francesc de Queralt]]. Va morir a Sarrià (Barcelona) el 17 d'octubre de 1743.
En conflictes constants amb el corregidor, l'any [[1742]] emet un informe al protector de la Universitat exposant els abusos d'autoritat del corregidor davant els estudiants i professors perquè intercedeixi davant l’autoritat. L'any [[1744]], Manuel Ibarra publica a la impremta cerverina l'oració fúnebre escrita per Gonser dedicada a [[Francesc de Queralt]]. Va morir a Sarrià (Barcelona) el 17 d'octubre de 1743.<ref>{{ref-llibre |cognom=Rubio Borrás |nom=Manuel|títol=Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera|any=1915|editorial=Libreria Verdaguer|lloc=Barcelona|pàgina=p. 191}}</ref>.


== Publicacions ==
== Publicacions ==

Revisió del 12:51, 17 feb 2015

Infotaula de personaMiquel Gonser i Andreu
Biografia
Naixement1697 Modifica el valor a Wikidata
Mort17 octubre 1743 Modifica el valor a Wikidata (45/46 anys)
Rector de la Universitat de Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójurista Modifica el valor a Wikidata

Miquel Gonser va néixer a Berga o Cervera l’any 1697. Mestrescola de la Catedral de Lleida i catedràtic de Cànons. El 1738 va ser rector de la Universitat de Barcelona.

Biografia

Miquel Gonser nascut a Berga o Cervera l'any 1697 fou educat al Col·legi de Cordelles de Barcelona, fou mestrescola de la Catedral de Lleida i doctor. A l’instaurar-se la Universitat a Cervera és nomenat catedràtic del Decret el 16 de novembre de 1714. Deixeble de Josep Finestres, Gonser defensa l’estudi del dret romà com a font de coneixement. Professor de Cànons, va obtenir la càtedra de Cànons. Més tard, l’11 de setembre de 1738 va ser nomenat rector Va ser un dels principals redactors de La Lucha.[1] càrrec que va exercir fins a l'any 1743, any del seu traspàs. L'any 1741 és degà de la Facultat de Cànons. Intervingué directament a Roma en la publicació de la butlla Imperscrutabilis de Climent XII, per la que s'aproven els Estatuts, l’agregació de totes les universitats de Catalunya a la de Cervera, la privativa de la impremta i se li concedeix els privilegis. És el responsable de la instal·lació de Manuel Ibarra a Cervera per fer-se càrrec de la impremta. Juntament amb J. Finestres demana a M. Mayans un pla d'ensenyament del dret. En el seu mandat i gràcies als seus esforços la Universitat ocupa l'edifici nou, on l'any 1739 instal·la les aules, i abandona el convent de Sant Francesc. En conflictes constants amb el corregidor, l'any 1742 emet un informe al protector de la Universitat exposant els abusos d'autoritat del corregidor davant els estudiants i professors perquè intercedeixi davant l’autoritat. L'any 1744, Manuel Ibarra publica a la impremta cerverina l'oració fúnebre escrita per Gonser dedicada a Francesc de Queralt. Va morir a Sarrià (Barcelona) el 17 d'octubre de 1743.[2].

Publicacions

  • Gonser i Andreu, Miquel. Oratio habita in funere Adm. Illustr. D.D.D. Francisci de Queralt et de Reart ex illustri familia comitum de Sancta Columba de Queralt ... / a Michaele Gonser et Andreu ... parentabat Senatus Academicus die 22 Septembr. 1725. Cevariae [Cervera] : ex Typographiâ Pontificiae ac Regiae Universitatis, per Emmanuelem Ibarra, 1744. Disponible a: [Catàleg col·lectiu del Patrimoni bibliogràfic de Catalunya, Biblioteca de Catalunya

Referències

  1. Rubio Borrás, Manuel. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera. Barcelona: Libreria Verdaguer, 1915, p. 191. 
  2. Rubio Borrás, Manuel. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera. Barcelona: Libreria Verdaguer, 1915, p. 191. 

Bibliografia

Enllaços externs


Càrrecs públics
Precedit per:
Narcís de Queralt i Reart
Senyal de la Universitat de Barcelona
Rector de la Universitat Literària de Cervera

17381743
Succeït per:
Josep Finestres i de Monsalvo