Diferència entre revisions de la pàgina «Alexandre Millerand»

Salta a la navegació Salta a la cerca
Categoria:Diputats del Sena a l'Assemblea Nacional francesa
(categories)
(Categoria:Diputats del Sena a l'Assemblea Nacional francesa)
Tot i que va fer nombroses concessions a l'esquerra, com l'entrada de coneguts sindicalistes al Consell Suprem de Treball, organitzar comitès d'empresa i donar instruccions als inspectors de treball que es posessin en contacte amb les seccions sindicals, l'aprovació de lleis de protecció a la classe treballadora i d'una llei per a pensions als ancians (1905), fou desautoritzat per [[Rosa Luxemburg]] i [[Jules Guesde]]. La seva influència en el partit va minvar i el 1903 en fou expulsat.
 
Es continuà movent-se cap a la dreta i el 1920 fou nomenat primer ministre pel president [[Paul Deschanel]], i quan aquest va dimitir per motius de salut, fou escollit president com a candidat de compromís entre l'anomenat ''Bloc nacional'' i el ''bloc d'esquerres''. Nomenà primer ministre [[Georges Leygues]], que tenia força experiència política però poca ambició, cosa que permeté al President enfortir els seus poders executius. Com que ambdues cambres se li resistien, es va veure obligat a nomenar primer ministre [[Aristide Briand]], candidat acceptat tant per l'esquerra com per la dreta. Tanmateix, Millerand l'obligà a dimitir al cap d'un any, i nomenà alel conservador republicà [[Raymond Poincaré]]. Aleshores fou acusat d'afavorir als conservadors en contra de la tradicional neutralitat dels presidents francesos. El 14 de juliol del 1922, escapà d'un intent d'assassinat del jove anarquista francès Gustave Bouvet. Dos anys més tard va dimitir en veure que creixia el conflicte entre la cambra electa i el president, sobretot després de la victòria del ''Cartel des Gauches''. [[Gaston Doumergue]], aleshores president del Senat, fou escollit per a substituir-lo.
 
Aleshores fou acusat d'afavorir als conservadors en contra de la tradicional neutralitat dels presidents francesos. El 14 de juliol del 1922, escapà d'un intent d'assassinat del jove anarquista francès Gustave Bouvet. Dos anys més tard va dimitir en veure que creixia el conflicte entre la cambra electa i el president, sobretot després de la victòria del ''Cartel des Gauches''. [[Gaston Doumergue]], aleshores president del Senat, fou escollit per a substituir-lo.
 
Alexandre Millerand va morir el 1943 i fou enterrat al cementiri de [[Passy]].
{{ORDENA:Millerand, Alexandre}}
 
[[Categoria:Diputats del Sena a l'Assemblea Nacional francesa]]
[[Categoria:Gran Creu de la Legió d'Honor]]
[[Categoria:Ministres francesos]]
57.281

modificacions

Menú de navegació