Diferència entre revisions de la pàgina «Qàhtaba ibn Xabib»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
http://llenguanacional.cat/posposar-no-es-ajornar/
m (Robot fa desambiguació assistida de Al-Jazira (desambiguació))
m (http://llenguanacional.cat/posposar-no-es-ajornar/)
El moviment hashimiyya va sorgir al [[Khorasan (província del Califat)|Khurasan]] l'any [[718]]/[[719]], equivalent al 100 de l'hègira, lligat a les esperances messiàniques del canvi de segle al calendari musulmà. El moviment hashimiyya va operar a la clandestinitat principalment a [[Merv]] i [[Nishapur]], i va abraçar la causa abbàssida ver el [[743]]/[[744]]. La direcció es va situar a Merv quan el cap, Khidash, el [[729]], es va traslladar de Nishapur a aquella ciutat. Els hashimiyya acceptaven la transferència del imamat d'Abu Hashim a Muhammad ibn Ali ibn Abd Allah ibn Abbas tot i el complex procediment jurídic emprat, però no l'acceptaven com a cap únic, i van tallar les relacions amb el moviment a Kufa. La repressió de la revolta de [[Zayd ibn Ali]] a Kufa (742/743) i l'execució l'any següent del seu fill Yahya ibn Zayd al Khurasan, van afectar al moviment xiïta i els hashimiyya es van acostar a l'imam abbàssida refugiat a al-[[Humayma]]. Un emissari abbàssida va anar de Kufa a Khurasan per organitzar el moviment; aquest emissari era Bukayr ibn Mahan i va fer molts pocs canvis en l'estructura organitzativa que a nivell de direcció tenia 12 ''nukaba'' (els caps principals) al front a Merv i uns 70 dais (''duat'') a tota la província (40 a Merv i rodalia). El [[744]] a la mort del imam [[Muhammad ibn Ali]] el va succeir el seu fill [[Ibrahim al-Imam|Ibrahim ibn Muhammad]] i una delegació en la que estava Kahtaba el va anar a veure a [[la Meca]] durant el peregrinatge i li va jurar fidelitat; tant Ibrahim com Kahtaba vivien en la clandestinitat i la seva identitat era amagada fins i tot als alts dirigents del moviment.
 
Abu Muslim va arribar al Khurasan el [[745]]/[[746]] i va designar a Kahtaba com el general de les forces, amb el seu fill [[Hasan ibn Kahtaba]] com a lloctinent. El [[747]] Kahtaba va acompanyar a Abu Muslim en l'inscpecció dels centres de la ''dawa'' abbàssida al Khurasan, on es preparava la revolta general que s'havia d'iniciar l'octubre del [[747]]. Després de la inspecció Kahtaba va tornar a La Meca per trobar a Ibrahim altre cop durant el peregrinatge. Ibrahim el va confirmar com a cap de l'exèrcit abbàssida. A Khurasan les primeres banderes negres de la rebel·lió es van aixecar el [[9 de juny]] del [[747]] però per diverses causes les operacions es van posposarajornar a l'hivern, i mentre Kahtaba va poder tornar de la Meca i Abu Muslim va poder reclutar pel seu exèrcit als ''mukatila'' de les tribus iemenites.
 
El gener del [[748]] Abu Muslim va entrar a Merv i va expulsar al governador omeia [[Nasr ibn Sayyar]] que va fugir més a l'oest. Fou llavors quan va arribar Kahtaba i va agafar el comandament que fins aleshores tenia el seu fill Hasan. Organitzativament la campanya la dirigien [[Khalid ibn Barmak]] i Djahm ibn Atiyya. La campanya principal es va iniciar l'abril del [[748]], i l’exèrcit va anar cap a [[Sarakhs]] on va derrotar al kharigita Shayban que va ser derrotat i mort. Ocupada Sarakhs va avançar cap a l'oest per la ruta principal de Merv a [[Tus]], a [[Damghan]] i a [[Rayy]], amb una vigilància acurada dels seus flancs (l'esquerra quedava protegit pel desert, la dreta per les muntanyes, i les ciutats per les que passava tenien cèl·lules abbàssides des de feia temps). D'[[Abiward]] es va dirigir a Tus on va trobar l'exèrcit de Tamin ibn Nasr (fill del governador omeia Nasr ibn Sayyar) al que va derrotar i matar. Tus fou ocupada i va seguir cap a [[Nishapur]] on va entrar el [[3 de maig]] del [[748]]; mentre havia arribat un fort exèrcit omeia dirigit per Nubata ibn Hanzala al-Kitabi que va establir posicions a [[Gurgan]] i va amenaçar el flanc dret del general. Kahtaba va abandonar la ruta per protegir el flanc, dirigint-se al nord; va trobar a les forces de Nubata a les que va derrotar ([[1 d'agost]] del [[748]]); Nubata va morir i el seu exèrcit es va dispersar. Llavors Kahtaba va retornar a la via principal, i va ocupar [[Kumis]], (setembre del 748) i va arribar a [[Rayy]] on va entrar sense oposició.
223.351

modificacions

Menú de navegació