Diferència entre revisions de la pàgina «Toxicitat»

Salta a la navegació Salta a la cerca
5 bytes afegits ,  fa 5 anys
He corregit errors ortogràfics, gramatical i topogràfics.
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (-[[ +, - +]]))
(He corregit errors ortogràfics, gramatical i topogràfics.)
'''Toxicitat''' (del [[Grec antic|grec]] '''τοξικότητα''', verinositat) és la mesura del grau en el qual una substància és tòxica o verinosa. El terme de toxicitat pot referir-se a l’efecte en un organisme en si, com un animal, bacteri o planta, com també en una subestructura d’un organisme com una cèl·lula (citotoxicitat) o en un òrgan (organotoxicitat), com per exemple en el fetge (hepatotoxicitat). A més del significat científic, aquest concepte es pot utilitzar per descriure els efectes tòxics en grups més grans i més complexos com unitats familiars o la societat en general.
La toxicologia es fonamenta en el fet que els efectes depenen de la dosi. Aquesta ciència estudia els efectes nocius que exerceixen les substàncies sobre els organismes vius. Fins i tot, l’aigua pot produir intoxicació quan es pren en elevades dosi. Per contra, hi ha substàncies molt tòxiques com el verí de les serps que no tenen efectes tòxics detectables per sota d’una determinada dosi.<ref>
{{ref-web|data= Retrieved 25 February 2012
|títol= Toxicity Endpoints & Tests
== Història de la Toxicologia ==
 
La toxicologia moderna va més enllà dels efectes perjudicials de les substàncies exògenes, a mési a més, tracta diversos camps de la bioquímica, la biologia, la química, la genètica, les matemàtiques, la medicina, la farmacologia, la fisiologia i la física, en les quals aplica la valoració de la seguretat i el risc. En totes les branques de la toxicologia, els científics investiguen els mecanismes pels quals determinades substàncies químiques provoquen efectes nocius als sistemes biològics.
 
'''Edat Antiga'''
 
És segur que els verins d’animals i els extractes de plantes ja s’utilitzaven a l’edat antiga per caçar, i per a fins homicides i bèl·lics. Uns dels escrits més antics, el papir d’Ebers ( al voltant de 1500 a.c.) conté informació sobre nombrosos verins com la cicuta, l’acònit, l’opi i metalls com el plom, el coure i l’antimoni.
Edat mitjana:
Durantdurant el 1135 i el 1204 hi ha constància d’un treball de Maimònedes que tracta sobre l’enverinament per insectes, serps i gossos amb la ràbia. Es descrivia el concepte de biodisponibilitat. Durant el Renaixement, Catalina de Medici, va provar pocions tòxiques i va anotar la rapidesa de la resposta tòxica (latència), l’eficàcia del compost ( potència), el grau de resposta de diferents òrgans( especificitat) i la queixes de la víctima (símptomes i signes clínics).
 
'''La Il·lustració'''
 
Es van idear nombroses idees revolucionàries que a hores d’ara encara s’utilitzen. Va destacar un metge alquimista, Paracelso, que es va centrar en la substància tòxica primària com a entitat química. Va formular que: 1) l’experimentació és essencial a l’hora d’analitzar la resposta a les substàncies químiques, 2) cal distingir entre propietats terapèutiques i propietats tòxiques dels productes químics, 3) a vegades els efectes són indistingibles excepte per la dosi, 4) es pot saber el grau d’especificitat de les substàncies i els efectes terapèutics i tòxics.
La toxicologia experimental es va acompanyar a l’evolució de la química orgànica durant el S.XIX.
 
'''Toxicologia moderna'''
Aquesta va evolucionar molt ràpidament durant el segle XX . Per provar les hipòtesis, la toxicologia recorre a gairebé totes les ciències bàsiques. Això, més les normes sanitàries i laborals han impulsat les investigacions toxicològiques des de l’any 1990. Amb l’apariciñol’aparició dels anastasians i desinfectants a finals de la dècada del 1850 va començar el que es coneix avui dia com la toxicologia.
El 1938 es va crear la Food and Drug Administration (FDA) dels Estats Units.
La toxicologia té una història interessant i variada. Com a ciència que ha crescut i prosperat gràcies a les nombroses aportacions de diferents disciplines, potser sembla que li falta un objectiu. Tot i així, la seva diversitat ha permès entrecreuar idees i conceptes de l’educació superior, la indústria i l’administració.<ref>
Historia y alcanze de la toxicología. Fundamentos de la toxicología.</ref>
 
*'''Toxicologia forense.''' Se centra en els principis medicolegals dels efectes nocius que les substàncies exerceixen sobre els éssers humans.
*'''Toxicologia clínica.''' Tracta les malalties causades per substàncies tòxiques.
*'''Toxicologia ambiental''' se centra en les conseqüències que tenen els contaminants químics de l’ambient sobre els éssers vius. Estudia de manera específica els efectes sobre peixos, animals terrestres, aus, etc.
*'''La toxicologia de desenvolupament''', estudia els efectes que es produeixen durant la vida d’un ser que està en ple creixement, ja que ha estat exposat durant el període de gestació, just després del naixement, durant la pubertat, etc.
*'''La toxicologia de la reproducció.''' Estudia quines són les conseqüències a l'exposició a agents físics i químics en el sistema reproductor masculí o femení.
De manera general es poden distingir tres tipus de toxicitat:
 
* '''Substàncies químiques''': inclouen substàncies inorgàniques, sobretot fa referència a [[metalls pesants]] com el plom, el [[cadmi]] i el mercuri a més d’asbests, àcid fluorhídric i clor gas,; substàncies orgàniques com el metanol, [[metilmercuri]], fàrmacs i verins d’éssers vius.
* '''Toxicitat biològica''': Inclouinclou bacteris i virus que poden causar malalties en éssers vius. Aquest tipus de toxicitat pot ser difícil de mesurar perquè la dosis mínima pot ser un sol organisme. Teòricament un virus, un bacteri o un cuc es pot reproduir causant una infecció important. De totes maneres, en un hoste amb un sistema immune intacte la inherent toxicitat de l’organisme s’ha de compensar amb l’habilitat de l’hoste per combatre; la toxicitat efectiva és llavors una combinació d’aquestes dues parts. Una situació similar es produeix amb els altres agents tòxics.
* '''Agents físics tòxics: ''' :Sónsón substàncies que, degut a la seva naturalesa física, interfereixen amb processos biològics. Com a exemples es troben la pols de carbó i les fibres d’asbests, els quals poden ser letals si són inhalats.
 
== Mecanismes de toxicitat ==
Per poder interpretar la toxicologia descriptiva, és important conèixer els mecanismes de la toxicitat. Es consideraran els mecanismes que contribueixen a la manifestació de la toxicitat mitjançant una sèrie d’etapes que s’inicien amb l’exposició, interaccions amb tòxic invasor i l’organisme envaït.
 
La via de toxicitat més complexa consta de diverses fases. En un primer moment el tòxic es distribueix fins al lloc d’acció. En un segon pas es produeix la interacció del tòxic amb les molècules diana endògenes. En el tercer pas s’altera la funció o l'estructura cel·lular. Finalment, en últim pas, aquesta pertorbació posa en marxa els mecanismes cel·lulars i tissulars per a reparar els danys que s’han produït.
 
Els efectes tòxics es produeixen quan les alteracions desencadenades per la substància superen la capacitat de reparació, o quan aquesta és anòmala. Alguns exemples de respostes tòxiques a substàncies químiques que segueixen aquest procediment són la necrosi tissular, el càncer i la fibrosi.<ref>
== Mesura de la toxicitat ==
 
La [[toxicitat]] pot ser mesurada a partir dels seus efectes en l’organisme, l’òrgan, les cèl·lules o el teixit., Comja que els individus normalment tenen diferents nivells de resposta vers la mateixa dosi de [[tòxic]]. QuantRespecte a la població de mesura de la toxicitat, és normalment utilitzatutilitzada per fer referència a la probabilitat d’un agent extern (alguna cosa que ve de fora) en un individu determinat en una població. Una de les mesures és el [[LD50]], que és la dosi letal establerta en la qual el 50% dels organismes estan exposats a un tòxic moren. Quan no hi ha dades existents, les estimacions es fan a manera de comparació per conèixer la semblança de coses tòxiques o exposicions semblants en diferents organismes.
 
Així doncs, “els"els factors salvats“salvats" són afegits per avaluar el procés d’evolució de les dades. Per exemple, si una dosi d’un tòxic és guardada per un equip de laboratori, aquest ha d’assumir que aquesta dosi pot ser la salvació d’un humà, deixant un factor salvador de 10 per permetre’ls a les diferents inter espèciesinterespècies de dos mamífers; si les dades són d’un peix, es pot utilitzar un factor de 100 per comptar la diferència real entre dues espècies (els peixos i els mamífers).
 
Similarment, un factor de protecció extra pot ser utilitzat per als individus que es consideren que són més susceptibles als efectes tòxics, com per exemple en l’embaràs o amb algunes malalties.
 
O, unUn recentment sintetitzat i anteriorment no estudiat compost químic, que es creu que té efectes molt similars a un altre component, pot assignar una protecció addicional de factor 10 per comptar amb possibles deferències en els efectes que són probablement menors. Òbviament, aquest enfocament és molt aproximat; però tals factors de protecció són deliberadament conservadors, i el mètode ha estat trobat per a ser útil en una gran varietat d’aplicacions.
 
Avaluant tots els aspectes de la toxicitat dels agents en les causes del [[càncer]], s'engloba problemes addicionals, d'ençà que no és segur si hi ha una mínima efectivitat en els gens cancerígens, o quan el risc és encara massa petit per ser vist. A més, la possibilitat que una sola cèl·lula es transformi en una cèl·lula cancerígena, ens porta al desenvolupament de tot l’efecte (la teoria “d'un sol cop”).
 
És més difícil determinar la toxicitat d’una mescla química que d’un element químic, ja que cada component desprèn la seva pròpia toxicitat. Els components poden interaccionar per produir majors o menors efectes., Lescom les mescles comunes, incloent-hi la gasolina, el cigarret o els residus industrials. Encara més complexes són les situacions amb més d’un tipus d’entitat tòxica, així com la descàrrega provinent del mal funcionament d’una planta de tractament d’aigües residuals amb ambdós agents, el [[biològic]] i el [[químic]].
 
== Classificació global de la toxicitat ==
* Toxicitat aquàtica crònica: Es tenen menys dades en relació a la toxicitat crònica de l’aigua i els procediments estan menys normalitzats que en el cas de la toxicitat aguda en aigua, però s’accepten alguns assajos de l'OCDE.
 
* Potencial de bioacumulació: La bioacumulació és el resultat net de l'absorció, transformació i eliminació d’una substància per un organisme a través de totes les vies d’exposició (és a dir, aigua, aire, sediment/sòl i alimentació). El potencial de bioacumulació es mesurarà normalment utilitzant el coeficient de repartiment octanol/aigua, expressat com log Kow.
 
* Degradació: La degradació és la descomposició de molècules orgàniques en molècules més petites i finalment en diòxid de carboni, aigua i sals. La degradació mediambiental pot ser biòtica o abiòtica (com la hidròlisi). A l’hora d'escollir els assajos normalitzats s’ha de tenir en compte si el medi és d’aigua salada o d’aigua dolça.
 
== Etimologia ==
El terme toxicitat deriva de l’adjectiu culte tòxic. Aquest prové del llatí toxicus que deriva del grec τοξικός (toxikós, «relatiu a l’arc») i aquest de τόξον (tóxon, «arc, fletxa»). El significat actual prové de l’expressió τοξικὸν φάρμακον (toxikón fármakon, «verí [per a aplicar] a les fletxes»). Prové del mite d'Hèrcules quan, en una de les 12 proves que li fa fer la Deessa Hera, a una d'elles, quan ha de matar a l'Hidra, una serp amb 9 caps, ja que l'Hèrcules xopa la punta de les fletxes amb la sang de l'Hidra, que és verinosa. I d'aquí, la relació entre l'arc i el verí de la paraula tòxic.
 
== Vegeu també ==
492

modificacions

Menú de navegació