Cnidaris: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cap resum de modificació
m Cnidari mogut a Cnidaria per redirecció
(Cap diferència)

Revisió del 20:11, 14 oct 2007

Infotaula d'ésser viuCnidaris
Cnidaria Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumCnidaria Modifica el valor a Wikidata
Hatschek, 1888

El grup dels cnidaris és un grup d'animals aquàtics (taxonòmicament un fílum) amb un nivell d'organització senzill, semblant al de les esponges, però més evolucionat, la qual cosa els permet per exemple ingerir aliments més grans i viure en alguns casos lliures, nedant en l'aigua. Gairebé tots viuen al mar, excepte certes espècies d'aigua dolça. Els cnidaris comprenen els coralls i anèmones de mar (classe Anthozoa), les meduses (classe Scyphozoa), les anomenades cubomeduses i les vespes de mar (classe Cubozoa) i les hidres i caravel·les portugueses (classe Hydrozoa). Se'n coneixen unes 10.000 espècies.

L'estructura bàsica dels cnidaris és una bossa o sac amb una cavitat gastrovascular, amb una única obertura que funciona alhora coma boca i com a anus. Tenen simetria radial i estan formats per dues capes de teixit: l'ectoderm i l'endoderm o gastroderm, amb una substància gelatinosa, anomanada mesoglea, entremig i que conté molt poques cèl·lules. Tenen dos tipus principals d'organització: el pòlip que és fix i la medusa que és lliure. La reproducció és sexual o asexual. Hi sol haver alternança de generacions entre una asexuada (tipus pòlip) i l'altra de sexuada (tipus medusa) però pot haver pòlips ja sexuats i també meduses sense provenir d'un pòlip.

Actualment s'acostuma a separar els antozous per una banda i els cubozous, els escifozous i els hidrozous per una altra, dins d'un subfílum anomenat col·lectivament Medusozoa (medusozous).

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cnidaris