Oriol Martorell i Codina: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m tipo
Cap resum de modificació
Línia 14: Línia 14:
'''Oriol Martorell i Codina''' ([[Barcelona]], 10 de novembre de [[1927]] - [[Barcelona]], 24 d'agost de [[1996]]) fou director de coral, pedagog i catedràtic en història. Fill del pedagog [[Artur Martorell i Bisbal]] i de Marina Codina i Relats. És germà de l'arquitecte [[Josep Maria Martorell i Codina]] i de la pedagoga i directora de corals infantils [[Maria Martorell i Codina]].
'''Oriol Martorell i Codina''' ([[Barcelona]], 10 de novembre de [[1927]] - [[Barcelona]], 24 d'agost de [[1996]]) fou director de coral, pedagog i catedràtic en història. Fill del pedagog [[Artur Martorell i Bisbal]] i de Marina Codina i Relats. És germà de l'arquitecte [[Josep Maria Martorell i Codina]] i de la pedagoga i directora de corals infantils [[Maria Martorell i Codina]].


Després d'una formació molt influïda per l'ambient familiar i per l'[[escoltisme]] ( els [[Minyons de Muntanya]] i la [[Delegació Diocesana d'Escoltisme]]) impulsat per Mossèn [[Antoni Batlle]], va cursar estudis musicals amb Lluïsa Torrà de Gibert, Narcís Carbonell i Eduard Toldrà. L'any [[1950]] es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la [[Universitat de Barcelona]] i l'any [[1954]] en Pedagogia per la Universitat de Perugia (Itàlia). Amb la tesi ''Mig segle de simfonisme a Barcelona: 1920-1970'' rep el doctorat en Història l'any [[1976]]. L'any [[1983]] fou nomenat catedràtic d'Història de la Música de la [[Universitat de Barcelona]], de la qual ja era professor des de [[1970]].
Després d'una formació molt influïda per l'ambient familiar i per l'[[escoltisme]] (els [[Minyons de Muntanya]] i la [[Delegació Diocesana d'Escoltisme]]) impulsat per Mossèn [[Antoni Batlle]], va cursar estudis musicals amb Lluïsa Torrà de Gibert, Narcís Carbonell i [[Eduard Toldrà]]. L'any [[1950]] es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la [[Universitat de Barcelona]] i l'any [[1954]] en Pedagogia per la Universitat de Perugia (Itàlia). Amb la tesi ''Mig segle de simfonisme a Barcelona: 1920-1970'' rep el doctorat en Història l'any [[1976]]. L'any [[1983]] fou nomenat catedràtic d'Història de la Música de la [[Universitat de Barcelona]], de la qual ja era professor des de [[1970]].


==Activitats nacionals i internacionals==
==Activitats nacionals i internacionals==
Línia 47: Línia 47:


*http://www.xtec.cat/cepa-oriol-martorell/
*http://www.xtec.cat/cepa-oriol-martorell/




{{Premis d'Honor Lluís Carulla}}
{{Premis d'Honor Lluís Carulla}}

Revisió del 20:02, 22 març 2015

Infotaula de personaOriol Martorell i Codina
Nom original(es) Oriol Martorell i Codina Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 novembre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort24 agost 1996 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Diputat al Parlament de Catalunya
30 març 1992 – 26 setembre 1995
Circumscripció electoral: Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya Catalunya
FormacióUniversitat de Barcelona
Universitat de Perusa Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundador de la Coral Sant Jordi
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cor, polític, editor Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit dels Socialistes de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Família
PareArtur Martorell i Bisbal Modifica el valor a Wikidata
GermansJosep Maria Martorell i Codina i Maria Martorell i Codina Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm3217890 Musicbrainz: 69a67cc4-3aa2-4cf0-ad25-41daffbc639d Discogs: 1322244 Modifica el valor a Wikidata

Oriol Martorell i Codina (Barcelona, 10 de novembre de 1927 - Barcelona, 24 d'agost de 1996) fou director de coral, pedagog i catedràtic en història. Fill del pedagog Artur Martorell i Bisbal i de Marina Codina i Relats. És germà de l'arquitecte Josep Maria Martorell i Codina i de la pedagoga i directora de corals infantils Maria Martorell i Codina.

Després d'una formació molt influïda per l'ambient familiar i per l'escoltisme (els Minyons de Muntanya i la Delegació Diocesana d'Escoltisme) impulsat per Mossèn Antoni Batlle, va cursar estudis musicals amb Lluïsa Torrà de Gibert, Narcís Carbonell i Eduard Toldrà. L'any 1950 es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona i l'any 1954 en Pedagogia per la Universitat de Perugia (Itàlia). Amb la tesi Mig segle de simfonisme a Barcelona: 1920-1970 rep el doctorat en Història l'any 1976. L'any 1983 fou nomenat catedràtic d'Història de la Música de la Universitat de Barcelona, de la qual ja era professor des de 1970.

Activitats nacionals i internacionals

El 1947 fundà la Coral Sant Jordi que va dirigir fins a l'any 1991. Especialista en direcció coral, va desenvolupar una intensa activitat nacional i internacional com a professor, director, jurat, crític, assessor... en diferents països.

Va ser autor de diversos llibres i va exercir la crítica en diversos mitjans de comunicació. Va ser director artístic de Discos Vergara entre 1961 i 1970, i de la col·lecció discogràfica Antologia històrica de la música catalana (1966-1970). És autor, juntament amb Manuel Valls, del llibre El fet musical. També va publicar, amb Josep Massot Muntaner i Salvador Pueyo Els segadors. Himne nacional de Catalunya.

Fou fundador i directiu del Secretariat d'Orfeons de Catalunya (SOC), de l'Europäischen Föderation Junger Chöre (EFJC/Europa Cantat) i de la International Federation for Choral Music. Fou instructor del moviment coral francès À Coeur Joie. i primer president de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC).

Va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya pel PSC entre els anys 1992 i 1995.

Fons

La Universitat de Barcelona conserva part del seu fons. Està format per cartells i programes de concert, partitures d'arranjaments i adaptacions musicals realitzades per Oriol Martorell, diapositives i fotografies de concerts i estades a l'estranger. Aquests materials permeten fer una aproximació a la intensa activitat artística d'Oriol Martorell i la Coral Sant Jordi sota la seva direcció durant el període 1946-1991. Es poden consultar en ´línia a la memòrida Digital de Catalunya.[1]

El 1996, poc abans de morir, va llegar la seva col·lecció de discos a la Biblioteca de Catalunya. A banda de la discografia de la Coral Sant Jordi, els més de 4.000 discos que integren la col·lecció reflecteixen el seu pas per les discogràfiques Edigsa i Vergara, així com la seva activitat com a crític discogràfic.

Premis i reconeixements

Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1984) i el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona i la Medalla d'Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona, la Medalla de Belles Arts del Ministeri de Cultura, el Premi d'Honor de la Fundació Jaume I (1983), el Premi Ramon Fuster del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya, el Premi de Musicologia de la Fundació Güell de l'Institut d'Estudis Catalans.

Li van dedicar el primer centre públic català on es poden compaginar els estudis de música i dansa amb l'educació primària i secundària reglada, que es troba a Barcelona.

Vegeu també

Referències

Enllaços externs