Diferència entre revisions de la pàgina «Georg Wilhelm Friedrich Hegel»

Salta a la navegació Salta a la cerca
→‎Teoria: he afegit un pronom reflexiu i he esborrat una preposició que m'ha semblat de mes.
(He canviat un plural per un singular.)
(→‎Teoria: he afegit un pronom reflexiu i he esborrat una preposició que m'ha semblat de mes.)
En les explicacions contemporànies del hegelianisme, per a les classes preuniversitàries, per exemple, la dialèctica de Hegel sovint apareix fragmentada, per comoditat, en tres moments anomenats "tesi" (en el nostre exemple, la revolució), "antítesi" (el terror subsegüent) i "síntesi" (l'estat constitucional de ciutadans lliures). No obstant això, Hegel no va utilitzar personalment aquesta classificació en absolut; va ser creada anteriorment per [[Fichte]] en la seva explicació més o menys anàloga de la relació entre l'individu i el món. Els estudiosos seriosos de Hegel no reconeixen, en general, la validesa d'aquesta classificació, encara que probablement tingui algun valor pedagògic, com en la ''tríada dialèctica'' on s'utilitza per fer referència a la materialització ontològica de la dialèctica en forma d'una concepció de la realitat com a procés circular,<ref> La imatge del cercle és emprada pel propi Hegel: en tant que l'infinit és una Totalitat, tot està relacionat en oposició, per la qual cosa el Tot es troba en moviment i devenir. </ref> procés desenvolupat en tres moments i mogut pel principi de la contradicció.
 
Hegel es va valer d'aquest sistema, la dialèctica, per explicar tota la història de la filosofia, de la [[ciència]], del [[art]], de la [[política]] i de la [[religió]], però molts crítics moderns assenyalen que Hegel sovint sembla passar per alt les realitats de la història per tal de fer encaixar en el seu motlle dialèctic. [[Karl Popper]], crític de Hegel a ''[[La societat oberta i els seus enemics]] '', opina que el sistema de Hegel constitueix una justificació tènuement vetllada del govern de [[Frederic Guillem III de Prússia]] i que la idea hegeliana que l'objectiu ulterior de la història és arribar a un Estat que s'aproxima al de la Prússia del decenni de 1831. Aquesta visió de Hegel com apologista del poder estatal i precursor del [[totalitarisme]] del [[segle XX]] va ser criticada minuciosament per [[Herbert Marcuse]] en ''Raó i revolució: Hegel i el sorgiment de la teoria social'', argüint que Hegel no va ser apologista de cap Estat ni forma d'autoritat senzillament perquè aquests existissin; per a Hegel, l'Estat ha de ser sempre racional. [[Arthur Schopenhauer]] menyspreà Hegel per l'[[historicisme]] d'aquest i va qualificar l'obra de Hegel de ''[[pseudofilosofía]] ''.
 
La filosofia de la història de Hegel està també marcada pels conceptes de les "astúcies de la raó" i la "burla de la història"; la història condueix als homes que creuen conduir-se a si mateixos, com a individus i com a societats, i castiga les seves pretensions de manera que la història-món es burla d'ells produint resultats exactament contraris, paradoxals, als pretesos pels seus autors, encara que finalment la història es reordena, i en un bucle fantàstic retrocedeix sobre ella mateixa i amb la seva burla i paradoxa sarcàstica, convertida en mecanisme de xifrat, crea també ella mateixa sense voler-ho, realitats i símbols ocults al món i accessibles només als cognoscitius, és a dir, a aquells que volen conèixer.
 
== Lògica ==
Usuari anònim

Menú de navegació