Estació meteorològica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 88.13.3.255 (discussió) a l'última versió de Kippelboy
Línia 19: Línia 19:
== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[Telemesura]]
* [[Telemesura]]
* [[Estació Meteorològica Automàtica]]


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 08:31, 30 març 2015

Una estació meteorològica és una instal·lació destinada a mesurar i registrar regularment diverses variables meteorològiques. Aquestes dades s'utilitzen tant per a l'elaboració de prediccions meteorològiques a partir de models numèrics com per a estudis climàtics. A Catalunya hi ha 173 estacions.[1]

Instruments i variables mesurades

Els instruments comuns i variables que es mesuren en una estació meteorològica inclouen:

La major part de les estacions meteorològiques estan automatitzades requerint un manteniment ocasional. Per a la mesura de variables en mars i oceans s'utilitzen sistemes especials disposats en boies meteorològiques.

Altres instal·lacions meteorològiques menys comuns disposen d'instrumental de sondeig remot com radars per a mesurar la turbulència atmosfèrica i l'activitat de tempestats i sistemes acústics de sondeig de l'estructura vertical de temperatures. Alternativament, estes i altres variables poden obtenir-se per mitjà de l'ús de globus sonda.

En tot cas la distribució irregular d'estacions meteorològiques i la falta d'elles en grans regions com a mars i deserts dificulta la introducció de les dades en models meteorològics i complica les prediccions de major abast temporal.

Vegeu també

Referències

  1. Catalunya en xifres, Diari Ara, 11 setembre 2014, p.36
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació meteorològica