Vés al contingut

Jàson de Tars: diferència entre les revisions

cap resum d'edició
Cap resum de modificació
{{Polisèmia|Jàson (desambiguació)}}
{{Sant
| nom = sant Jàson
'''Jàson de Tars''' fou un dels [[Setanta deixebles]]. Acollí tres seguidors de [[Jesús]] i els amagà de les autoritats, posteriorment viatjà a [[Corfú (ciutat)|Corfú]] per predicar el [[cristianisme]], convertint la princesa local (que va sobreviure a l'intent d'assassinat del seu pare per un miracle). Al final de la seva vida fou nomenat [[bisbat de Tars|bisbe de Tars]]. És venerat com a sant a tota la cristiandat. Jàson és venerat per les tradicions catòlica i ortodoxa. La festivitat és, en el primer cas, el [[12 de juliol]], i el [[28 d'abril]] en el segon. Els coptes el celebren el 3 de Baixons.
 
El seu nom apareix a les ''[[Fets dels Apòstols]]'', 17. A casa seva, a [[Tessalònica]], es refugiaren [[Pau de Tars]], [[Silas]] i [[Timoteu d'Efes]]. Fou llavors arrestat i va haver de pagar una fiança per sortir-ne. També és citat a l'''[[Epístola als romans]]'', 16, 21. La tradició posterior afegeix detalls inversemblants a la seva vida. Segons ella, era nascut a [[Tars (Turquia)|Tars]], i Sant Pau el va nomenar bisbe de Tars. Amb [[SosípatreSosípater]] viatjà a l'[[illa de Corfú]], on edificà una església en honor de Sant [[Esteve màrtir]] i convertí molta gent al cristianisme. El rei de Corfú, en veure-ho, va fer-lo detenir i a la presó convertí set pagans més: Sadurní, Jaquíscol, Faustià, Januari, Marsali, Eufrasi i Mammi. El rei va fer matar aquests set fent-los ficar en una olla bullent.
 
La filla del rei, Cèrcira (el nom grec de l'illa de Corfú), en veure la mort dels màrtirs, es convertí i repartí les seves joies entre els pobres. El rei l'arrestà i la comminà a abjurar del cristianisme; com que no volgué, ordenà de cremar la presó, però la seva filla va sortir-ne il·lesa. El miracle va fer que molta gent es convertís i demanés el baptisme. Finalment, Cèrcira fou lligada a un arbre i morta assagetada.
 
Els nous cristians marxaren a una illa propera fugint del rei, que els perseguí però que, de camí, morí ofegat en enfonsar-se'n el vaixell. El nou rei es convertí al cristianisme i rebé el nom de Sebastià. Des de llavors, SosípatreSosípater i Jàson predicaren lliurement l'Evangeli i instituïren l'església de Corfú, i hi moriren en edat avançada.<ref>[http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=101215 Apostle Jason, of the Seventy and those with him, April 28 (Orthodox Church in America]</ref>
 
==Notes==
123.563

modificacions