Riber negre: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Bases de dades taxonòmiques}}
m Removing Link GA template (handled by wikidata)
Línia 38: Línia 38:


[[Categoria:Saxifragals]]
[[Categoria:Saxifragals]]

{{Link GA|en}}

Revisió del 22:43, 10 abr 2015

Infotaula d'ésser viuRiber negre
Ribes nigrum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deriber negre, fulla de riber negre, oli de llavor de riber negre, licor de riber negre i suc de riber negre Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitbaia Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaGrossulariaceae
GènereRibes
EspècieRibes nigrum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El riber negre[1] o groseller negre (Ribes nigrum) és una planta del gènere Ribes dins la família Grossulariaceae originària de l'Europa del nord i central i també del nord d'Àsia on de vegades es consideren de la varietat sibiricum o fins i tot de l'espècie Ribes cyathiforme. És un arbust que arriba als 2 metres d'alt. Les fulles tenen una disposició alternada són simples de 4 a 9 cm de llarg i ample amb 5 lòbuls (les fulles fan una fortor desagradable). Les flors poc vistoses es disposen en raïms de 5 a 10 cm de llarg. El fruit, la riba negra, és una baia (amb diverses llavors) d'1 cm de diàmetre de color porpra molt fosc, pràcticament negra.

Conreu i usos

Arbust de groseller negre

Es conreen en climes temperats o temperats freds (no s'adapten bé al clima mediterrani per la sequedat i calor de l'estiu). El seu conreu arriba cap al nord fins al centre de Finlàndia i Sibèria. Es reprodueixen fàcilment per esqueixos llenyosos plantats a la tardor.

Les baies són comestibles, més apreciades en productes derivats ensucrats com ara sucs i melmelades. La infusió de les fulles és molt apreciada (malgrat que les fulles fresques fan una olor desagradable, com d'orina de gat). Elaboració de licors: crème de cassis a França o Ribena al Regne Unit i Estats Units. També s'utilitza per aromatitzar el vodka. El nom francès del riber negre és cassis que dóna nom a un licor elaborat en part amb suc del seu fruit, la riba negra.

El suc de la riba negra conté aproximadament 4 vegades més vitamina C que el suc de taronja. És un aliment antifatiga i antiinfecciós. L'aportament de calci (60 mg per 100 g) contribueix a la salut dels ossos. Afavoreix l'eliminació d'àcid úric. És doncs útil per a combatre els reumatismes, la gota, l'artrosi. Té un efecte estimulant de les glàndules suprarenals. Existeixen estudis que comproven la seva activitat antigripal. Com a diürètic estimula la funció hepàtica i la funció renal. És útil per combatre l'obesitat. Es considera benèfic per als problemes circulatoris i de tensió alta. Té propietats per combatre la disenteria i la diarrea. En aplicació externa s'utilitza satisfactòriament per alleugerir els efectes de la picadures d'insectes. També es pren com a cicatritzant.

Referències

  1. «riber». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.

Enllaços externs