Fertilitat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot esborra: cs:Plodnost (rozcestník)
m Robot afegeix: nn:Grøde
Línia 18: Línia 18:
[[lt:Vaisingumas]]
[[lt:Vaisingumas]]
[[nl:Vruchtbaarheid]]
[[nl:Vruchtbaarheid]]
[[nn:Grøde]]
[[pl:Płodność]]
[[pl:Płodność]]
[[pt:Fertilidade]]
[[pt:Fertilidade]]

Revisió del 03:33, 21 oct 2007

La fertilitat és la capacitat d'un animal, planta o terreny de produir o sustentar una progènie nombrosa. En els animals, inclosos els homes, és el resultat de la interacció de nombrosos factors, tant biològics —la edat, l'estat de salut, el funcionament del sistema endocrino— com|com a culturals —las prescripcions respecte al sexe i el matrimoni, la divisió sexual del treball|feina, el tipus i ritme d'ocupació & mdash;, que la fan variar espectacularment entre situacions diferents. En el sentit horticultural, és una mesura de la riquesa nutricional del terra.

La fertilitat humana ha estat històricament una qüestió culturalment significativa. En ser els fills una font crucial de mà d'obra en societats agràries o de economia de subsistència, la capacitat d'oferir al nucli familiar una prole nombrosa era un tret molt valorat en les dones, i en moltes tradicions el marit estava autoritzat a anul·lar el matrimoni amb una esposa infèrtil. La infertilitat masculina, de freqüència similar, va romandre molt temps desconeguda, atribuint-se només a les dones la responsabilitat de la reproducció, com a part del règim patriarcal d'Occident.

En sociologia, la taxa de fertilitat —mesurada com el nombre de fills per dona— s'utilitza com a indicador fiable per al creixement vegetatiu de la població.