Bharata: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot posa data a plantilles de manteniment
Robot posa data a plantilles de manteniment
Línia 54: Línia 54:
<references />
<references />


{{orfe}}
{{orfe|data=abril de 2015}}


[[Categoria:Reis mitològics]]
[[Categoria:Reis mitològics]]

Revisió del 01:01, 26 abr 2015

En l'epopeia hindú Ramayana, Bharata era el fill del rei Dónaśaratha (amb la malvada Kaikeyi) i el segon germà del protagonista Rama.

  • भरत, en sànscrit, en escriptura devanagari.
  • Bharata en sánscrit, en el sistema de transliteració IAST (alfabet internacional de transliteració sànscrita).
  • Bharatha en els idiomes del sud de l'Índia.
  • Barata en malai.
  • Phra Phrot, en tailandès.

Dasaratha era el rei de Ayodhya i pertanyia a la Suria Vamsa (o dinastia solar). Es diu que —després de Rama— Bharata era el símbol del dharma i de l'idealisme. Uns pocs comentaristes, no obstant això, afirmen que Bharata superava al propi Rama en virtut. Es considera una encarnació del Sudarsaná-chakrá (disc de metall, que el déu Visnú utilitza per tallar els caps dels dimonis), el més famós dels pancha iudha de Vixnu.

Naixement

Bharata va ser el segon dels quatre fills de Dasaratha. Encara que el Ramayana descriu que els quatre germans s'estimaven uns a uns altres, el Bhagavata-purana (un text molt posterior, del segle XI dC) explica que Shatrughna estava més prop de Bharata, i Láksmana més prop de Rama. Bharata es va casar amb Mandavi, la filla de Kusha-Dhuash (germà del rei Janaka), i per tant primera de Sita. Van tenir dos fills: Taksha and Pushkala.

Exili de Rama

El Ramaiana relata com la malvada Kaikeyi va trair al seu espòs el rei Dasharatha, fent-li prometre que posaria a Bharata en el tron de Ayodhya (que li corresponia al primogènit Rama) i exiliar a Rama als boscos durant 14 anys.

Reacció de Bharata

Quan els pobladors de Ayodhya i els nombrosos aliats de Rama es van assabentar de l'exili, van odiar a Bharata (perquè van entendre que ell tenia algun tipus de connexió amb l'exili de Rama).

Quan Rama va ser tirat de Aiodhiá, Bharata reprendió a la seva mare Kaikeyi i immediatament va declarar la seva intenció de portar Rama de retorn a la ciutat; i si aquest no acceptés, Bharata s'aniria a l'exili acompanyant a Rama.

El savi Vasishta —considerat el gurú de Ayodhya— va declarar que ningú havia entès les seves lliçons sobre dharma (religió, haver de) millor que Bharata.

Rei de Ayodhya

Quan el seu pare Dasharatha va morir (a causa del dolor per la injustícia comesa contra Rama), Bharata va viatjar al bosc per parlar amb Rama i Láksmana. En tornar va explicar que li havia demanat a Rama que tornés a Ayodhya com a emperador, però Rama s'hauria negat, adduint que trencar la paraula del seu pare hagués estat incorrecte.

Bharata també va dir que el rei Yanaka (pare de Sita, esposa de Rama) havia dit que si l'amor de Bharata pel seu germà Rama era tan gran, havia d'ajudar a Rama a viure rectament. Bharata va dir que llavors havia abandonat el seu esforç per portar a Rama de tornada a Aiodhiá abans que passessin els 14 anys d'exili.

Bharata es va fer coronar en Ayodhya i va dir que feia un vot que si Rama no tornava immediatament després de l'exili, ell se suïcidaria.

Bharata es va convertir en rei de Kosala i Ayodhya. Com a prova que era només un representant de Rama, va posar les sandàlies d'aquest al peu del tron reial.

Durant aquest temps Bharata no va perdonar a la seva mare Kaikeyi, i va servir diligentment a Kausalya (la mare de Rama) i a Sumitra (la mare de Láksmana).

Rei de Takshisila

Bharata va conquistar als gandharvas i va crear el regne de Takshisila, que comprenia les actuals regions de Panjab, Pakistan, Afganistan i altres parts del centre d'Àsia. És evident que Taixkent (la capital d'Uzbekistan) deriva d'aquesta Takshishila. L'actual ciutat de Taksila (a Pakistan) també és marca d'aquesta època.

Tornada de Rama

Quan van passar els 14 anys d'exili, i Rama havia matat al rei Ravana (l'emperador rákshasa de Lanka).

Preocupat perquè Bharata complia el seu vot de matar-se, Rama va enviar al seu estimat home mico Hanuman a Ayodhya.

Bharata va liderar la processó per rebre al piadós rei i a la seva reina, i al seu germà Láksmana. Encara que després de la seva coronació, Rama pensava coronar a Láksmana com iuvarásh (príncep hereu), Láksmana va assenyalar les virtuts de Bharata i els anys d'experiència com administrator de Ayodhya, la qual cosa ho qualificava com millor capdavantera.

Retir

Quan Rama —havent tirat a Sita al bosc molts anys enrere— va decidir retirar-se, Bharata i Shatrughna ho van seguir. Rama va entrar al riu Saraiu i es va transformar en Mahavisnú. Bharata i Shatrughna van entrar al riu i es van fondre en ell.

Temple

El temple Koodalmanikyam (en l'estat de Kerala) és l'únic temple Bharata en tota l'Índia.[1]

Notes

  1. Koodalmanikyam.com (el famoso templo a Bharata, en el sur de la India).