Diferència entre revisions de la pàgina «Hispània»

Salta a la navegació Salta a la cerca
7 bytes afegits ,  fa 5 anys
Etiquetes: editor visual repetició de caràcters
El terme '''Hispània''' és [[llatí]], el terme '''[[Ibèria]]''' és exclusivament [[Idioma grec|grec]]. Dir espanyol per ''iber'' o per ''hispanus'' és cometre una falta de pertinença, car porta amb si diferències d'època i d'ambient. En els textos que es conserven dels romans aquests empren sempre el nom d'Hispània (citada per primera vegada cap al 200 aC pel poeta Quint Enni, mentre que en els textos conservats dels grecs aquests usen sempre el nom d'Ibèria.
 
Gran part del conflicte entre [[cartaginesos]] ([[fenicis]]) i romans va tenir com a escenari les terres d'Ibèria, la península Ibèrica. El conflicte es va manifestar en el que es van anomenar ''[[guerres púniques]]'' i que van acabar amb el triomf de Roma. Llavors els romans van prendre contacte amb Ibèria, però per denominar-la van triar el nom que ells sentien als cartaginesos, '''Ispania''', al qual més tard van afegir '''H''', com també van afegir una H a ''' Hiberia'''. A més de la H van utilitzar el plural, Hispanias, com van utilitzar el plural en les Gàl·lies. Va ser la primera província on els romans van entrar i l'última acabada de dominar per [[August]]. loveeeeeeeeee
 
Els romans van dividir al principi les Hispània en dues províncies (197 aC), regides per dos pretors, la '''Citerior''' i la '''Ulterior '''. Les llargues guerres de conquesta van durar dos segles, és el que es coneix com a romanització. Amb la conquesta es va tallar el curs de la civilització indígena que va ser substituïda per la hel·lènollatina. A través d'aquests dos segles hi va haver molts conflictes:
* Guerres d'independència en què els [[ibers]] i altres pobles (primers pobladors de la península) van ser a poc a poc vençuts i dominats malgrat les grans gestes protagonitzades per la ciutat de [[Numància (Hispània)|Numància]] o pel cabdill [[Viriat]] i altres.
* Guerra dirigida per [[Quint Sertori|Sertori]], pretor de la Hispània Citerior, des d'on va desafiar amb èxit el poder de Roma.
* Guerra civil entre [[Juli Cèsar]] i [[Pompeu Magne]], que es va dur a terme en gran part en territori d'Hispània. kolauaugdjutujsgfj
* [[Guerres Càntabres|Campanyes]] de Cèsar i d'August per sotmetre els [[galaic]]s, [[astur]]s i [[càntabre]]s.
* Finalment arriba la ''pax augusta''. Hispània és dividida en tres províncies a la fi del segle I aC En aquest moment apareixen dos escriptors l'obra dels quals han tingut molt en compte els historiadors de tots els segles: el geògraf [[Estrabó]] i l'historiador universal [[Pompeu Troge]]. Tots dos dediquen en les seves obres sengles capítols a Hispània.
Usuari anònim

Menú de navegació