Clarence House: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: prespectiva > perspectiva
Línia 43: Línia 43:


[[Categoria:Palaus de Londres]]
[[Categoria:Palaus de Londres]]
[[Categoria:Palaus i residències de sobirans al Regne Unit]]
[[Categoria:Residències de sobirans al Regne Unit]]

Revisió del 00:00, 25 maig 2015

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Clarence House
Imatge
Nom en la llengua original(en) Clarence House Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPalau reial i mansió Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJohn Nash Modifica el valor a Wikidata
Construcció1827 Modifica el valor a Wikidata
Úsresidència oficial Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Pisos per sobre el terra4 Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'ascensors1 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCiutat de Westminster (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Map
 51° 30′ 14″ N, 0° 08′ 17″ O / 51.504°N,0.138°O / 51.504; -0.138
Monument classificat com a grau I
Data5 febrer 1970
Identificador1236580
Activitat
Propietat deGuillem IV del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
OcupantCarles III del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Lloc webroyal.gov.uk… Modifica el valor a Wikidata

Clarence House és una residència de la família reial britànica a Londres, concretament al popular The Mall londinenc. Actualment és la residència oficial del Príncep de Gal·les i de la Duquessa de Cornualles.

Construït entre l'any 1825 i 1827 sota la direcció de l'arquitecte John Nash i per ordre del futur rei Guillem IV del Regne Unit quan ocupava el ducat de Clarence. El duc de Clarence preferí la construcció d'una nova residència davant la perspectiva d'haver de viure al Palau de Saint James, residència que trobava inadequada per la vida moderna.

A la mort del rei Guillem IV del Regne Unit, Clarence House passà a la princesa Augusta del Regne Unit que hi visqué fins a la seva mort l'any 1840. A la mort d'Augusta, la residència fou ocupada per la princesa Victòria de Saxònia-Coburg Saafeld, duquessa de Kent i mare de la reina Victòria I del Regne Unit.

A la mort de la duquessa de Kent, la residència passà al segon fill de la reina Victòria I del Regne Unit, el Duc d'Edimburg, que l'emprà fins a la seva mort l'any 1900. a la mort del duc d'Edimburg, Clarence House fou ocupada pel Duc de Connaught fins a l'any 1942. Durant la Segona Guerra Mundial, la casa patí importants danys a causa de les bombes alemanyes, posteriorment s'emprà com a centre de la Creu Roja a Londres.

Acabada la Segona Guerra Mundial, la residència fou restaurada i entregada a la princesa Elisabet del Regne Unit com a residència oficial arran del seu matrimoni amb el Duc d'Edimburg. Des de 1947 i fins a 1953 fou utilitzada pels ducs d'Edimburg i allà hi nasqueren el Príncep de Gal·les i la Princesa Reial.

L'any 1953, Clarence House fou ocupada per lady Elisabet Bowes-Lyon, la reina mare, que l'emprà fins a la seva mort l'any 2002. Els primers anys també fou la residència oficials de la Comtessa de Snowdon.

A la mort de la Reina Mare, Clarence House visqué una intenció restauració dirigida pel Príncep de Gal·les amb l'objectiu de convertir Clarence House en la seva residència en substitució del Palau de Saint James. Des del 2003 és, per tant, la residència del príncep de Gal·les i de la duquessa de Cornualles, així com dels prínceps Guillem de Cambridge i Enric de Gal·les.


{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina