Sabata: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Removing Link GA template (handled by wikidata)
Línia 11: Línia 11:


== Ús militar ==
== Ús militar ==
Tradicionalment la sabata era el calçat més habitual de la [[infanteria]] de la majoria d'exèrcits, sovint en combinació amb [[Polaina|polaines]]; en canvi, la [[cavalleria]] i, generalment, l'oficialitat, acostumaven de dur [[Bota|botes]]. Pels volts del 1830 les sabates tendiren a ésser substituïdes per algun tipus de bota com a calçat bàsic de tot l'exèrcit. En les darreres dècades les sabates han reaparegut als exèrcits, circumscrites, però, a l'uniforme de passeig.
ssTradicionalment la sabata era el calçat més habitual de la [[infanteria]] de la majoria d'exèrcits, sovint en combinació amb [[Polaina|polaines]]; en canvi, la [[cavalleria]] i, generalment, l'oficialitat, acostumaven de dur [[Bota|botes]]. Pels volts del 1830 les sabates tendiren a ésser substituïdes per algun tipus de bota com a calçat bàsic de tot l'exèrcit. En les darreres dècades les sabates han reaparegut als exèrcits, circumscrites, però, a l'uniforme de passeig.


== Articles relacionats ==
== Articles relacionats ==

Revisió del 10:21, 29 maig 2015

Per a altres significats, vegeu «Sabata (trilogia)».
Sabata de vestir actual

La sabata és una mena de calçat que cobreix el peu menys que una bota, ja que no supera l'alçada del turmell, i més que una sandàlia. Serveix per a protegir el peu, així com per a l'estabilitat i resistència damunt el terreny.

El cos de la sabata, que cobreix el peu, s'anomena empenya. La part inferior, en contacte amb el terra, és la sola. La sabata pot ser tancada, o bé tancar amb sivella, si bé el més habitual avui dia és que tanqui amb cordons, passats per ullets; llavors el conjunt reposa sobre una llengüeta, per motius de comoditat. D'ençà finals del segle XVIII s'ha generalitzat la sabata reforçada amb taló.

Tradicionalment les sabates eren de forma única per a tots dos peus, i era costum anar-les canviant de peu per tal d'evitar que es deformessin excessivament; no fou fins a les primeres dècades del segle XIX que es generalitzà el parell de sabates amb forma específica per als peus dret i esquerre.

Sabata de cuir de entre 800 i 400 aC al Museu de Hallstatt, a Àustria

Ús militar

ssTradicionalment la sabata era el calçat més habitual de la infanteria de la majoria d'exèrcits, sovint en combinació amb polaines; en canvi, la cavalleria i, generalment, l'oficialitat, acostumaven de dur botes. Pels volts del 1830 les sabates tendiren a ésser substituïdes per algun tipus de bota com a calçat bàsic de tot l'exèrcit. En les darreres dècades les sabates han reaparegut als exèrcits, circumscrites, però, a l'uniforme de passeig.

Articles relacionats

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sabata