Vés al contingut

Alquímia: diferència entre les revisions

5 bytes afegits ,  fa 7 anys
(Hongria forma part d'Europa)
El procés d'adobar [[pell]]s d'[[animals]] ja es coneixia en l'[[període predinàstic d'Egipte|Egipte predinàstic]], en temps tan antics com el VIè mil·lenni aC. S'han trobat eines de coure i morters que demostren l'ús de procediments químics ja en el període [[Naqada]].<ref>Museu Petrie: ''[http://www.digitalegypt.ucl.ac.uk/naqada/tombs/finds7.html objecte 5437]''</ref><ref>{{en}} Thom F. Cavalli, ''[http://books.google.cat/books?id=bf5Z_v0KBegC&pg=PA270&dq=alchemy+naquada&hl=ca&ei=9ev9TMqjEMTOswbJ7d2YBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCsQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false Embodying Osiris: The Secrets of Alchemical Transformation]'', p.82</ref>
 
Altres proves indiquen clarament que els primitius alquimistes de l'antic Egipte havien ideat pastes de [[guix]] ja l'any 4000 aC, els [[morter (construcció)|morters]] de ciment cap al 2500 aC i la [[vitrificació]] i la [[faiança]] el 1500 aC. La reacció química implicada en la producció de l'[[òxid de calci]] és una de les més antigues conegudes: CaCO<sub>3</sub> + calor? = CaO + CO<sub>2</sub>. En l'antic Egipte es van produir [[cosmètic]]s, [[faiança|faiances]] i també [[brea]] per a la construcció naval. El [[papir]] també havia estat inventat cap al 3000 aC.
 
La llegenda explica que el fundador de l'alquímia egípcia va ser el [[deïtat|déu]] [[Tot]], anomenat Hermes-Tot o [[Hermes Trismegist]] (Tres vegades gran) pels grecs. Segons la llegenda, va escriure els anomenats quaranta-dos Llibres del Saber, que abastaven tots els camps del coneixement, alquímia inclosa. El símbol d'Hermes era el [[caduceu]] o vara amb serps, que va arribar a ser un dels símbols principals de l'alquímia. La [[Taula de Maragda]] o ''Hermètica'', coneguda només per traduccions gregues i àrabs, és normalment considerada<ref>Charles John Samuel Thompson, ''[http://books.google.cat/books?id=zaBAMNBJHIIC&pg=PA31&dq=Emerald+Tablet+alchemy&hl=ca&ei=sGwDTcOUKI_qOdC4gKcB&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCoQ6AEwAQ#v=onepage&q=Emerald%20Tablet%20alchemy&f=false Alchemy and Alchemists]'', p.32{{en}} </ref> la base de la filosofia i pràctiques alquímiques occidentals, anomenada [[hermetisme (ocultisme)|filosofia hermètica]] pels seus primers seguidors.
Nogensmenys, una alquímia com a tal es va desenvolupar a partir de les idees [[taoistes]], en la seva vessant més popular (''dào jiào''). Però mentre l'alquímia occidental es va acabar centrant en la transmutació de metalls corrents en [[Metall noble|nobles]], l'alquímia xinesa va tenir una connexió més òbvia amb la [[medicina tradicional xinesa|medicina]]. Al principi de la [[dinastia Song]] els alquimistes xinesos practicants del taoisme tenien com a objectiu final trobar el "gran elixir de la immortalitat física del cos" i creien que podien transmutar el cinabri altament tòxic (sulfur de mercuri o ocre vermell) en l'elixir de la immortalitat. L'ús de [[cinabri]] en l'alquímia taoista va sorgir de relacionar el vermell del cinabri amb el color de la sang, i la seva transformació en mercuri líquid, al qual anomenaven ''argent viu'' i relacionaven amb la vitalitat del semen humà, la font de vida nova.<ref>[http://www.jonathantan.org/essays/Chinese-NCE-Daoism.pdf Daoisme]</ref> Encara que tolerable en baixes dosis, aquest producte va causar nombroses defuncions, fet que va encoratjar la gent a evitar aquesta forma d'alquímia en favor de mètodes externs (com el [[tai-txi-txuan]], o el [[txi-kung]]).
 
La [[pólvora]] podria haver estat una invenció dels alquimistes xinesos. Descrita en textos del [[segle IX]] i usada en [[focs artificials]] al [[segle X]], va ser emprada en [[Canó (artilleria)|canons]] cap al [[1290]]. L'ús de la pólvora es va estendre des de la Xina fins al [[Japó]], i a través dels [[mongols]] cap al [[món àrab]] i cap a Europa (va ser usada pels mongols contra els hongaresos el [[1241]]). Els europeus la van començar a fer servir a partir del [[segle XIV]].
 
=== L'alquímia índia ===
5.007

modificacions