Diferència entre revisions de la pàgina «Comtat de Ripoll»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
(Robot posa data a plantilles de manteniment)
| notes =
}}
El '''comtat de Ripoll''' fou un territori de la Catalunya carolíngia esmentat als documents dels segles [[Segle X|X]] a [[Segle XII|XII]], que gairebé sempre va dependre del [[comtat de Besalú]]. Comprenia l'actual comarca del [[Ripollès]], sense les valls de Camprodon, que pertanyia al comtat de Besalú, i la vall de Ribes, que pertanyia al [[comtat de Cerdanya]] <ref name="GEC">{{GEC|0055789}}</ref>. Malgrat tot només va tenir un comte titular propi que consti:
*Entre [[988]] i [[1002]], [[Abat Oliba|Oliba I]]
 
== Orígens ==
El seu origen es troba en l'antic ''[[pagus]]'' de [[Ripoll]], format amb territoris dels comtats de Cerdanya i d’Osona. El comte que organitzà i repoblà la comarca del Ripollès fou [[Guifré el Pelós]] (870-897). Aquest comte va emprendre la tasca de repoblar les zones semidesèrtiques com eren les del Ripollès, el Berguedà i Osona, un projecte que culminà amb la creació del [[comtat d’Osona]]. Per consolidar la cohesió territorial, Guifré també va promoure la creació de nous centres monàstics, entre els quals [[Santa Maria de Ripoll]] (880) i Sant Joan de les Abadesses (v. 885), que van jugar un paper clau en l’administració i l’economia del territori. A la seva mort, els seus fills van heretar els comtats, i així s’inicià la successió hereditària, que donaria lloc a la nissaga dels comtes de Barcelona. Amb l’objectiu de consolidar el seu poder polític, aquesta família comtal va convertir el monestir de Ripoll en part d’un programari ideològic que justificava la seva preeminència. El monestir es va convertir en panteó comtal i s’hi va promoure la creació d’un important escriptori, una de les funcions del qual era la preservació de la memòria dinàstica de Guifré i els seus descendents. La llegenda que presentava Guifré el Pelós com a fundador de la pàtria catalana fou recollida al segle XII en la ''Gesta Comitum Barcinonensium'', redactada a l’''scriptorium'' del monestir de Ripoll. La creació d’aquest relat respon a la necessitat de mostrar el prestigi i l’antiguitat del títol comtal de Barcelona <ref name="Gencat">[http://empresaiocupacio.gencat.cat/ca/treb_ambits_actuacio/emo_turisme/emo_informacio_promocio/emo_activitats_rutes/emo_rutes_nacionals/emo_pirineu_comtal/emo_comtat_comtat/emo_comtat_ripoll El comtat de Ripoll: terra de comtes i abats], Generalitat de Catalunya.</ref>.
 
== Evolució ==
Aquest ''pagus'' de Ripoll se'n segregà a la darreria del segle X per unir-se a la casa comtal de Cerdanya, i després, amb categoria de comtat, a partir del 988, per herència del comte [[Oliba Cabreta]], el seu fill, [[Abat Oliba|Oliba]], el futur bisbe i abat, actuà sovint al Ripollès com a comte, com també ho va fer al [[comtat de Berga|Berguedà]] <ref name="GEC"></ref>.
 
== La fi del comtat ==
El 1002 o 1003 en profesar monjo el qui després serà l'abat Oliba, aquest cedí el títol comtal al seu gemà el comte [[Bernat I de Besalú]], comtat al qual restà unit definitivament. El [[1111]], arran de la mort sense descendència del comte [[Bernat III de Besalú]], va extingir-se el casal comtal de Besalú. Aleshores, els seus dominis -el comtat de Besalú, el comtat d'Osona, el comtat de Ripoll i el Fenollet, el Vallespir, Castellnou i Perapertusa- passaren al comte [[Ramon Berenguer III]] de Barcelona <ref name="GEC2">[http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0223319.xml Bernat III de Besalú], ''L'Enciclopèdia.cat''. Barcelona: [[Grup Enciclopèdia Catalana]].</ref>.
 
== Comtes de Ripoll <ref name="GEC"></ref> ==
*[[Abat Oliba|Oliba I]] (988-1002/1003)
*[[Bernat I de Besalú]] (1002/1003-1020)
* Integració al [[comtat de Barcelona]] d'ençà el 1111.
 
== Bibliografia Referències==
<references />
{{MR|data=juny de 2015}}
* [http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0055789.xml Comtat de Ripoll], Gran Enciclopèdia Catalana.
* [http://empresaiocupacio.gencat.cat/ca/treb_ambits_actuacio/emo_turisme/emo_informacio_promocio/emo_activitats_rutes/emo_rutes_nacionals/emo_pirineu_comtal/emo_comtat_comtat/emo_comtat_ripoll El comtat de Ripoll: terra de comtes i abats], Generalitat de Catalunya.
 
{{ORDENA:Comtat De Ripoll}}
495

modificacions

Menú de navegació