Diferència entre revisions de la pàgina «Magnitud aparent»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
m (Corregit: llunyà. Es habitual > llunyà. És habitual)
|-
| +30
| Objectes més febles observables<br />amb el [[Telescopitelescopi espacial Hubble]]
|}
 
La '''magnitud aparent''' d'un [[astre]] és una mesura de la seva [[lluminositat]] aparent vista per un observador a la [[Terra]], això és, la quantitat de llum rebuda de l'objecte.
 
La magnitud aparent és una mesura [[logaritme|logarítmica]], onen què els nombres menors corresponen a una brillantor major. Cent vegades menys brillantor (o el mateix objecte deu vegades més lluny) correspon a una magnitud aparent cinc vegades major; 2,512 vegades menys brillantor<ref name="Jagjit">Jagjit Singh, Ideas y teorías fundamentales de la cosmología moderna. Versión española de Antonio Escohotado. Alianza Editorial. Segunda edición. 1979. ISBN 84-206-2072-6.</ref> (o el mateix objecte 1,58 vegades més lluny) correspon a la magnitud una més vegada major.
 
Com que la quantitat de llum rebuda depèn de l'espessor de l'[[Atmosfera terrestre|atmosfera]] en la [[visual]], la magnitud aparent està normalitzada segons el valor que tindria a fora de l'atmosfera.
La magnitud aparent no és igual a la magnitud real -un objecte molt brillant pot parèixer molt feble, si és molt llunyà.
 
És habitual mesurar la lluminositat estel·lar enamb uns colors seleccionats prèviament, per la qual cosa s'utilitzen uns filtres apropiats: [[ultraviolat]], [[blau]], i [[groc]],; d'aquesta manera, s'obtenen tres xifres que es denoten amb les lletres U, B i V, essenti són B i V les magnituds fotogràfica i visual, mentre U és l'ultraviolat. La diferència B-V és l'anomenat [[índex cromàtic|''índex cromàtic'']], mentre la diferència U-B és l'[[excés ultraviolat]].<ref name="Jagjit"/>
 
==Vegeu també==
*[[Magnitud absoluta]].
*[[Llista d'estrelles per magnitud]].
 
==Referències==
20.650

modificacions

Menú de navegació