Vés al contingut

Llei de Lambert-Beer: diferència entre les revisions

Superfície de Lambert
m (Corregit: com ''' llei > com a ''' llei)
(Superfície de Lambert)
En [[òptica]], la ''' llei de Beer-Lambert ''' , també coneguda com a ''' llei de Beer ''' o ''' llei de Beer-Lambert-Bouguer ''' és una [[relació empírica]] que relaciona l'[[Absorció (radiació electromagnètica)|absorció]] de [[llum]] amb les propietats del material travessat. La llei de Beer va ser descrita independentment (i de diferents maneres) per [[Pierre Bouguer]] el [[1729]], [[Johann Heinrich Lambert]] el [[1760]] i [[August Beer]] el [[1852]]. En forma independent, [[Wilhel Beer]] i Johann Lambert van proposar que l'[[absorbància]] d'una mostra a determinada longitud d'ona depèn de la quantitat d'espècie absorbent amb la qual es troba la llum en passar per la mostra.
 
== Expressió ==
 
La llei de Beer-Lambert relaciona la intensitat de llum entrant en un medi amb la intensitat sortint després que en aquest medi es produeixi absorció. La relació entre les dues intensitats pot expressar a través de la següent relació:
{{Equació|
||Left}}
On:
: <math> I_1, I_0 \, </math>, són les [[intensitat lluminosa |intensitatintensitats]]s sortint i entrant respectivament.
: <math> A = \alpha lc \, </math>, és l'[[absorbància]], que pot calcular també com: <math> A = - \ln \frac{I_1}{I_0}</math>
: <math> L \, </math> és la longitud travessada per la llum en el medi,
on cada <math> k_x </math> és un coeficient d'extinció el subíndex identifica la font d'absorció o dispersió:
: <math> A </math> fa referència a [[aerosol]]s densos (que absorbeixen i dispersen)
: <math> G </math> són gasos uniformement barrejats (principalment [[diòxid de carboni]] (<math> CO2 a </math>) i [[dioxigen|oxigen]] molecular]] (<math> O_2 </math>) que només absorbeix)
: <math> NO_2 </math> és [[diòxid de nitrogen]], degut principalment a la contaminació (només absorbeix)
: <math> W </math> és l'absorció produïda pel [[vapor d'aigua]]
: <math> O_3 </math> és [[ozó]] (només absorció)
: <math> R </math> és la [[dispersió de Rayleigh]] per aal l'[[oxigendioxigen]] molecular (<math> O_2 </math>) i [[nitrogendinitrogen]] (<math> N_2 </math>) (responsable del color blau del cel).
 
== Història ==
La llei de Beer va ser descoberta independentment (i de diferents maneres) per [[Pierre Bouguer]] el [[1729]], [[Johann Heinrich Lambert]] el [[1760]] i [[August Beer]] el [[1852]]. En forma independent, Wilhel Beer i Johann Lambert van proposar que l'absorbància d'una mostra a determinada longitud d'ona depèn de la quantitat d'espècie absorbent amb la qual es troba la llum en passar per la mostra.
 
== Vegeu també ==
* [[Logaritme]]
* [[Exponencial|Funció exponencial]]
* [[Superfície de Lambert]]
 
 
{{ORDENA:Llei De Lambert-Beer}} <!--ORDENA generat per bot-->
 
{{ORDENA:Llei De Lambert-Beer}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Llum]]
[[Categoria:Espectroscòpia]]
[[Categoria:Llumlleis científiques]]
240.911

modificacions