Sibawayh: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Abu-Bixr Amr ibn Uthman ibn Qànbar al-Bixrí''' (en {{lang-ar|'''أبو بشر عمرو بن عثمان بن قنبر'''}}, ''Abū Bixr ʿAmr ibn ʿUthmān ibn Qanbar al-Bixrī''), conegut generalment com a '''Sibawayh''' o '''Sibawayhi''' (en [[persa]] i àrab {{lang-ar|'''سيبويه'''}}, pronunciat ''Sibuyeh'', en el primer, i ''Sībawayh'' en el segon) fou un pioner de la [[gramàtica àrab]] i reconegut com a el fundador de la ciència gramatical d'aquesta llengua. De la seva vida personal se sap poca cosa i es creu que era d'origen [[Pèrsia|persa]] i va néixer a [[Bayza]] (antiga Nesayak) vers [[760]], i va morir jove a [[Xiraz]] vers [[796]]-[[797]]. La seva única obra ''Kitab Sibawayh'', és de referència per a la gramàtica àrab.
'''Abu-Bixr Amr ibn Uthman ibn Qànbar al-Bixrí''' (en {{lang-ar|'''أبو بشر عمرو بن عثمان بن قنبر'''}}, ''Abū Bixr ʿAmr ibn ʿUthmān ibn Qanbar al-Bixrī''), conegut generalment com a '''''Sibawayh''''' o '''''Sibawayhi''''' (en [[persa]] i {{lang-ar|'''سيبويه'''}}, pronunciat ''Sibuyeh'', en el primer, i ''Sībawayh'' en el segon) fou un pioner de la [[gramàtica àrab]] i reconegut com a el fundador de la ciència gramatical d'aquesta llengua. De la seva vida personal, se sap poca cosa i es creu que era d'origen [[Pèrsia|persa]] i va néixer a [[Bayza]] (antiga Nesayak) vers el [[760]], i va morir jove a [[Xiraz]], vers el [[796]]-[[797]]. La seva única obra, ''Kitab Sibawayh'', és de referència per a la gramàtica àrab.


==Bibliografia==
==Bibliografia==

Revisió del 13:50, 13 jul 2015

Abu-Bixr Amr ibn Uthman ibn Qànbar al-Bixrí (en àrab: أبو بشر عمرو بن عثمان بن قنبر, Abū Bixr ʿAmr ibn ʿUthmān ibn Qanbar al-Bixrī), conegut generalment com a Sibawayh o Sibawayhi (en persa i àrab: سيبويه, pronunciat Sibuyeh, en el primer, i Sībawayh en el segon) fou un pioner de la gramàtica àrab i reconegut com a el fundador de la ciència gramatical d'aquesta llengua. De la seva vida personal, se sap poca cosa i es creu que era d'origen persa i va néixer a Bayza (antiga Nesayak) vers el 760, i va morir jove a Xiraz, vers el 796-797. La seva única obra, Kitab Sibawayh, és de referència per a la gramàtica àrab.

Bibliografia

Silvestre de Sacy, Anthologie grammaticale arabe. Paris 1829.