Entente Cordiale: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Autoritat}}
Línia 12: Línia 12:


[[Categoria:Diplomàcia]]
[[Categoria:Diplomàcia]]
[[Categoria:Història del Regne Unit]]
[[Categoria:Segle XX al Regne Unit]]
[[Categoria:Història de França]]
[[Categoria:Història de França]]

Revisió del 12:04, 14 jul 2015

Scouts francès i britànic amb les seves banderes, el 1912.

Entente cordiale (del francès 'enteniment cordial') és la denominació d'un tractat de no-agressió i regulació de l'expansió colonial, ratificat mitjançant un seguit d'acords signats entre el Regne Unit i França el 8 d'abril de 1904.

Més enllà de la preocupació immediata per l'expansió colonial inclosa al tractat, la signatura de l'Entente Cordiale suposà el final de nombrosos segles de conflictes intermitents entre tots dos estats i l'inici d'una coexistència pacífica que encara continua avui dia.

Aquest tractat esdevingué la base per a la formació d'un sistema d'aliances entre el Regne Unit i França (als qui més tard s'afegirien l'Imperi rus i els Estats Units d'Amèrica) durant la Primera Guerra Mundial, coneguts com la Triple Entesa.


Centè aniversari

El centè aniversari de l'Entente Cordiale el 2004 es va veure marcat per un gran nombre d'actes oficials, inclosa una visita d'Estat a França el mes d'abril per part de la reina Elisabet II i Felip d'Edimburg, així com la visita del president Jacques Chirac al Regne Unit al mes de novembre. Les tropes britàniques van desfilar per primera vegada a la història a la desfilada militar del 14 de juliol, amb els avions acrobàtics de la RAF, els Red Arrows, sobrevolant el cel de París.