Mosel·la: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de Pere prlpz (discussió) a l'última versió de Kippelboy
Línia 17: Línia 17:
*[[Kyll]] (142 km)
*[[Kyll]] (142 km)
*[[Seille]] (135 km)
*[[Seille]] (135 km)
*[[Madon]] (98 km)
*[[Madon (riu)|Madon]] (98 km)
*[[Orne]] (80 km)
*[[Orne (riu)|Orne]] (80 km)
*[[Lieser]] (74 km)
*[[Lieser]] (74 km)
*[[Salm (Mosel·la)|Salm]] (63 km)
*[[Salm (Mosel·la)|Salm]] (63 km)

Revisió del 14:21, 28 ago 2015

Aquest article tracta sobre el riu afluent del Rin. Si cerqueu el departament francès, vegeu «Mosel·la (departament)».
Mosel·la al seu pas prop de Piesport, Alemanya, a la regió vinícola de Mosel
Fitxer:Mosel-einzugsgebiet.jpg
Conca del Mosel·la

Mosel·la (llatí Mosella, alemany Mosel, francès Moselle) és un riu de França i Alemanya, afluent del Rin, amb un curs de 550 km.

Neix a Bussang a 725 m d'altura al vessant occidental dels Vosges; flueix cap al nord des d'Épinal i desaiguava al Mosa fins que fou captat pel Rin per mitjà del Meurthe. Al nord de Nancy rep el Meurthe, passa per Metz i Thionville i després forma la zona de frontera entre Luxemburg i Alemanya, rebent tot seguit al Saar per la dreta i al Sauer per l'esquerra una mica abans de Trier (Trèveris). Rega Renània-Palatinat i finalment desaigua al Rin a Coblença. Part del seu curs és actualment canalitzat.

Ausoni esmenta els noms clàssics d'algun dels seus afluents: Sura (Sour), Pronaea (Prum), Nemesa (Nims), Gelbis (Kill), Erubrus (Ruver), Lesura (Leser), Dralhonus (Drone), Saravus (Saar), i Salmona (Salm).

El canal Mosa-Mosel·la

Pont romà sobre el Mosel·la a Trèveris (144-152 dC), vist des de Mariensäule

A l'inici del segle XIX, va haver-hi un projecte gegantí de conectar el Mosel·la i el Mosa mitjançant d'un canal. Els treballs van començar l'any 1827, quan el territori feia part del Regne Unit dels Països Baixos. La manca de recursos financers, la incertesa política i la vinguda del ferrocarril van contribuir a l'abandonament del projecte. El 1839, quan Luxemburg va esdevenir un ducat independent en significava la fi definitiva. En romanen uns vestigis impressionants. Hi ha el canal de l'Ourthe entre Lieja i Comblain-au-Pont. A Bernistap, una entitat del municipi de Houffalize, hi ha un túnel transfronterer de 2,5 km que mai no va utilitzar-se. El 1998, va ser catalogat com a monument històric. Aquest túnel hauria estat el punt culminant del canal.

Afluents

Vegeu també