Antonio Isasi-Isasmendi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Ordenant alfabèticament les categories
m Bot: revertint edició pròpia sobre l'ordenament alfabètic de categories, projecte erroni. De revisió 15670044 a 15625259 de Rebot. [s]
Línia 52: Línia 52:


{{ORDENA:Isasi Isasmendi, Antonio}}
{{ORDENA:Isasi Isasmendi, Antonio}}
[[Categoria:Productors de cinema espanyols]]
[[Categoria:Directors de cinema madrilenys]]
[[Categoria:Directors de cinema madrilenys]]
[[Categoria:Guanyadors del Premi Goya d'Honor]]
[[Categoria:Guanyadors del Premi Goya d'Honor]]
[[Categoria:Productors de cinema espanyols]]

Revisió del 04:10, 3 set 2015

Infotaula de personaAntonio Isasi-Isasmendi
Biografia
Naixement22 març 1927 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort28 setembre 2017 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Eivissa (Balears) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEspanya Espanya
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, productor de cinema, guionista, muntador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1946 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeMarisa Paredes Modifica el valor a Wikidata
FillsMaría Isasi Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0410714 Allocine: 76705 Allmovie: p95536 TCM: 92558 TMDB.org: 40972 Modifica el valor a Wikidata

Antonio Isasi-Isasmendi (Madrid, Espanya, 22 de març de 1927) és un director de cinema, guionista i productor espanyol. El seu cognom és en realitat "de Ysasi-Ysasmendi", però ho va modificar per raons artístiques.

La seva filla, l'actriu María Isasi, nascuda en 1975, és fruit de la seva relació amb la també actriu Marisa Paredes.

Biografia

Va començar a treballar en el món del cinema com muntador, guionista, productor i director. Amb la seva pròpia productora realitza diverses pel·lícules de difusió internacional entre les quals destaquen Scaramouche, coproduïda per França i Itàlia; Istanbul 65, per França, Alemanya i Itàlia; Come to rob Las Vegas, amb EUA i The summertime killer, amb França i Itàlia.

El gos va ser altra de les coproduccions internacionals destacades en la seva carrera, obra basada en la novel·la homònima d'Alberto Vázquez-Figueroa. Films que, en la seva majoria, són distribuïts en el món per Warner Bros, Columbia Pictures o Embassy, entre d'altres.

D'aquesta manera va aconseguir fer un cinema internacional des d'Espanya, estrenant algunes de les seves pel·lícules amb seixanta còpies en els cinemes de Nova York i traduint alguns dels seus títols a 13 idiomes distints per a la seva difusió mundial.

En 1988 dirigeix L'aire d'un crim, basada en la novel·la Premi Nacional de Literatura de l'escriptor Juan Benito i candidata al Goya al millor guió adaptat en la 3a edició dels Premis Goya. Sota les seues ordres treballen actors de la talla de Leo J. Cobb, Elke Summer, Karl Malden, Raf Vallone, Jack Palance, Olivia Hussey, Jason Miller, Lleo Masari, Gerard Barray, Horst Buchoolz, Klaus Kinski, Fernando Rey o Francisco Rabal, entre d'altres.

Membre de diversos jurats internacionals, presideix els de Berlín, Sant Sebastià i Màlaga. Entre els premis rebuts en mèrit al seu treball, figuren cinc com Millor Director de l'Any, tres com Millor Pel·lícula, quatre del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics, cinc Sant Jordi de la Crítica de Barcelona i tres Ciutat de Barcelona. L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya li va concedir en la seva XIV edició el Goya d'Honor per la seva destacada aportació al cinema. És posseïdor de l'Encomienda d'Isabel La Catòlica i està distingit, així mateix, com Oficial de l'Ordre del Mèrit Civil. Se li ha atorgat la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts corresponent a l'any 2007.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antonio Isasi-Isasmendi