Rupit: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot posa títol a {{GEC|0057370|Rupit}}
m Corregit: de màxim esplendor > de màxima esplendor
Línia 3: Línia 3:
'''Rupit''' és una [[vila]] del terme de [[Rupit i Pruit]], a la zona natural de les [[Guilleries]]/ [[Collsacabra]] adscrit oficialment a la comarca d'[[Osona]]. Ambdós eren dins del terme del [[castell de Fàbregues]] i posteriorment del [[castell de Rupit]], propietat inicial dels [[Vescomtat d'Osona|vescomtes d'Osona-Cardona]].
'''Rupit''' és una [[vila]] del terme de [[Rupit i Pruit]], a la zona natural de les [[Guilleries]]/ [[Collsacabra]] adscrit oficialment a la comarca d'[[Osona]]. Ambdós eren dins del terme del [[castell de Fàbregues]] i posteriorment del [[castell de Rupit]], propietat inicial dels [[Vescomtat d'Osona|vescomtes d'Osona-Cardona]].


El nom de Rupit deriva del llatí ''Rupes'', en referència a la gran roca on es recolza el castell, construït l'any 1000, origen de la vila i del nucli al voltant del qual aquesta va anar creixent. El moment de màxim esplendor de la vila fou entre els segles XVI i XVIII. Les cases de pedra i els carrers estrets d'aquest període es conserven en l'actualitat. Els elements constructius més característics de la vila són: el carrer de Fossar, el carrer Barbacana on es troba la Casa de la Ferreria; el pont penjant i el medieval; l'església parroquial de Sant Miquel, erigida possiblement entre els segles XIII i XIV, coronada per la torre campanar, treballada en pedra entre els anys 1786 i 1789, i l'ermita de Santa Magdalena.
El nom de Rupit deriva del llatí ''Rupes'', en referència a la gran roca on es recolza el castell, construït l'any 1000, origen de la vila i del nucli al voltant del qual aquesta va anar creixent. El moment de màxima esplendor de la vila fou entre els segles XVI i XVIII. Les cases de pedra i els carrers estrets d'aquest període es conserven en l'actualitat. Els elements constructius més característics de la vila són: el carrer de Fossar, el carrer Barbacana on es troba la Casa de la Ferreria; el pont penjant i el medieval; l'església parroquial de Sant Miquel, erigida possiblement entre els segles XIII i XIV, coronada per la torre campanar, treballada en pedra entre els anys 1786 i 1789, i l'ermita de Santa Magdalena.


<gallery>
<gallery>

Revisió del 23:12, 8 set 2015

Per a altres significats, vegeu «Pit-roig».
Maqueta a Catalunya en Miniatura de la vila de Rupit

Rupit és una vila del terme de Rupit i Pruit, a la zona natural de les Guilleries/ Collsacabra adscrit oficialment a la comarca d'Osona. Ambdós eren dins del terme del castell de Fàbregues i posteriorment del castell de Rupit, propietat inicial dels vescomtes d'Osona-Cardona.

El nom de Rupit deriva del llatí Rupes, en referència a la gran roca on es recolza el castell, construït l'any 1000, origen de la vila i del nucli al voltant del qual aquesta va anar creixent. El moment de màxima esplendor de la vila fou entre els segles XVI i XVIII. Les cases de pedra i els carrers estrets d'aquest període es conserven en l'actualitat. Els elements constructius més característics de la vila són: el carrer de Fossar, el carrer Barbacana on es troba la Casa de la Ferreria; el pont penjant i el medieval; l'església parroquial de Sant Miquel, erigida possiblement entre els segles XIII i XIV, coronada per la torre campanar, treballada en pedra entre els anys 1786 i 1789, i l'ermita de Santa Magdalena.

Referències

Enllaços externs

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Rupit