La victòria de Wellington: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m {{Beethoven}}
Línia 28: Línia 28:
{{ORDENA:La Victoria De Wellington}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:La Victoria De Wellington}} <!--ORDENA generat per bot-->
[[Categoria:Guerres Napoleòniques]]
[[Categoria:Guerres Napoleòniques]]
[[Categoria:Obertures]]
[[Categoria:Obertures de Beethoven]]
[[Categoria:Obres de Ludwig van Beethoven]]
[[Categoria:Dècada del 1810]]
[[Categoria:Dècada del 1810]]

Revisió del 00:26, 25 set 2015

Per a altres significats, vegeu «Wellington (desambiguació)».
El Duque de Wellington , victoriós sobre les tropes napoleòniques a Vitòria a 1813.

Wellingtons Sieg (en català La Victòria de Wellington o també La Batalla de Vitòria ), opus 91, és una obra orquestral de Ludwig van Beethoven composta en 1813 per celebrar la victòria de les tropes comandades pel Duque de Wellington sobre els exèrcits napoleònics a Vitòria, el 21 de juny de 1813.

Història de l'obra

En una Àustria en plena efervescència patriòtica davant l'enfonsament de l'Imperi francès, l'enginyer Johann Maelzel, inventor del metrònom i inspirador del segon moviment de la Vuitena Simfonia , li encarrega a Beethoven una obra simfònica per estrenar un nou instrument seu, el panharmonicon. La recent batalla de Vitòria li propociona a Beethoven un tema perfecte per a l'ocasió, ja que el panharmonicon és un instrument que tracta d'imitar els timbres i sons d'una banda militar.

Acabada l'octubre de 1813, La Victòria de Wellington va ser estrenada al concert del 8 de desembre del mateix any, durant el qual es va estrenar també la Setena simfonia . Salieri, Hummel i Meyerbeer tocaven a l'orquestra. L'èxit colossal del concert, i en especial de l' Victòria de Wellington , sembla que va tenir molt a veure amb el sobresalt patriòtic que recorria Àustria per aquesta època.

Mantinguda

Beethoven, conscient que es tractava d'una peça menor, va qualificar la Victòria de Wellington de «estupidesa». Tot i la seva mediocritat, aquesta obra va ser una de les peces més cèlebres durant la vida del compositor. Avui en dia ha caigut en l'oblit, però no manca d'interès històric.

Amb l'obertura 1.812 de Piotr Ilitch Tchaikovski i La batalla dels Huns de Franz Liszt, La Victoria de Wellington forma part de les obres que commemora una gran batalla militar.

Execució

La durada d'execució de l'obra és d'uns 15 minuts. Beethoven va introduir dos temes populars: Malbrough se'n va a la guerra (transformat en Mambrú se'n va a la guerra per la pronunciació espanyola) per simbolitzar França, Rule Britannia i God save the King per simbolitzar Anglaterra. 193 trets de canó poden ser escoltats en aquesta pàgina simfònica pintoresca.

Enllaços externs

La victòria de Wellington: Partitura lliure a l'IMSLP.