Diferència entre revisions de la pàgina «Ы»

Salta a la navegació Salta a la cerca
61 bytes afegits ,  fa 6 anys
m
+img
m
m (+img)
{{Alfabet ciríl·lic}}|
Heading=Lletra ciríl·lica|
Image=Cyrillic letter Yeru.png
}}
'''Ы, ы''' (en cursiva ''Ы, ы'') és una lletra de l'[[alfabet ciríl·lic]]. Representa el fonema /i/ després de consonants dures no palatalitzades en els alfabets [[alfabet bielorús|bielorús]] i [[alfabet rus|rus]]. A causa de processos fonològics, es retrau la pronunciació de /i/ després de consonants alveolars ('''д з л н р с т ц''') a una [[vocal tancada central no arrodonida]] [ɨ], o [ʷi] després de '''б в м п'''. En [[rutè]] representa un so que és una mica més fort que [ɨ] i és proper al so '''î''' del [[romanès]]. En algunes situacions pot passar que es palatalitza després d'algunes consonants, com '''к г ґ х''' (exemple: синьый 'blau').
 
Per regla general, en [[rus]] no es comença una paraula amb aquesta lletra (tret del verb específic ыкать), emperò es dóna en molts noms propis i comuns d'origen rus (àdhuc alguns noms geogràfics a Rússia) que comencen amb aquesta lletra, per exemple, Ытык-Кюёль - Itik-Kiuiol; Ыгыатта - Igiatta; un poble i un riu de la [[República de Sakhà]] ([[Iakútia]]), respectivament.
 
La lletra ы s'empra també en diversos idiomes no eslaus que fan servir l'[[alfabet ciríl·lic]], com algunes llengües turqueses]] i [[llengües mongòliques|mongòliques]] per denotar una [[vocal tancada posterior no arrodonida]] /ɯ/.
 
== Taula de codis ==

Menú de navegació