Riquesa: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Commonscat}} que enllaça amb commons:category:Wealth i {{Projectes germans}} que enllaça amb categoria de Commons i amb q:Riquesa
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{FR|data=febrer de 2014}}
{{FR|data=febrer de 2014}}La '''riquesa''' és l'abundància d'objectes de valor, i l'estat de tenir aquestos objectes. Generalment, la riquesa es refereix a propietats materials de tot tipus i als [[diners]]. El mateix ús del terme assumeix que hi ha un mitjà socialment acceptat d'identificar el propietari de diners, terres o objectes varis. En altres paraules, cal una noció de propietat que es pugui invocar amb un esforç mínim per part del propietari.
{{expert}}

[[Fitxer:Distribucio mundial de la riquesa l'any 1992.jpg|thumb|Distribució de la riquesa al món, any [[1992]]]]
La '''riquesa''' és l'abundància d'[[objecte]]s i els diners per a potencialment obtenir objectes. Generalment, la riquesa es refereix a propietats [[material]]s de tot tipus i als [[diners]]. El mateix ús del terme assumeix que hi ha un mitjà [[social]]ment acceptat d'identificar el propietari de diners, terres o objectes varis. En altres paraules, cal una noció de [[Possessió (dret)|propietat]] que es pugui invocar amb un [[esforç]] mínim per part del propietari.


==La visió antropològica de la riquesa==
==La visió antropològica de la riquesa==
L'[[antropologia]] caracteritza les [[societat|societats]] basant-se en part en el concepte que tenen aquestes de la riquesa i de les estructures institucionals i de [[Poder polític|poder]] que usen per protegir-la. Alguns tipus s'enumeren tot seguit. Pot veure's com una progressió evolutiva:
L'[[antropologia]] caracteritza les [[societat|societats]] basant-se en part en el concepte que tenen aquestes de la riquesa i de les estructures institucionals i de [[Poder polític|poder]] que usen per protegir-la. Alguns tipus poden ser, per exemple, visió rudimentària de la riquesa, concepte inter[[persona]]l de riquesa, la riquesa com a una acumulació de béns no necessaris, la riquesa com a [[control social|control]] de les terres de [[conreu]] i la noció capitalista de la riquesa.

==Vegeu també==
* [[Salari mínim]], [[Coeficient de Gini]], [[Renda per capita]], [[Llindar de pobresa]]
* [[Pobresa]], [[pobresa extrema]], [[classe baixa]], [[quart món]]


#Visió rudimentària de la riquesa.
#Concepte interpersonal de riquesa.
#La riquesa com a una acumulació de béns no necessaris.
#La riquesa com a control de les terres de conreu
#La noció capitalista de la riquesa.
{{Projectes germans|Viquidites=Riquesa}}
{{Projectes germans|Viquidites=Riquesa}}
{{Esborrany d'economia}}
{{Esborrany d'economia}}

Revisió del 16:55, 21 oct 2015

Distribució de la riquesa al món, any 1992

La riquesa és l'abundància d'objectes i els diners per a potencialment obtenir objectes. Generalment, la riquesa es refereix a propietats materials de tot tipus i als diners. El mateix ús del terme assumeix que hi ha un mitjà socialment acceptat d'identificar el propietari de diners, terres o objectes varis. En altres paraules, cal una noció de propietat que es pugui invocar amb un esforç mínim per part del propietari.

La visió antropològica de la riquesa

L'antropologia caracteritza les societats basant-se en part en el concepte que tenen aquestes de la riquesa i de les estructures institucionals i de poder que usen per protegir-la. Alguns tipus poden ser, per exemple, visió rudimentària de la riquesa, concepte interpersonal de riquesa, la riquesa com a una acumulació de béns no necessaris, la riquesa com a control de les terres de conreu i la noció capitalista de la riquesa.

Vegeu també